Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L’economia de Tarragona segueix creixent però amb una taxa d’atur superior a la catalana

L’informe de les cambres del tercer trimestre també indica que les exportacions baixen i que el nombre d’habitatges acabats és superiors als iniciats

Les quatre cambres de la demarcació han presentat avui l'informe 'Cap a on va l'economia?' a la Cambra de Tarragona Les quatre cambres de la demarcació han presentat avui l'informe 'Cap a on va l'economia?' a la Cambra de Tarragona JOSEP CARTANYÀ
Economia i negocis Josep Cartanyà
Dimarts, 11 Desembre 2018 11:46

El cicle ‘Bon Dia’ de la Cambra de Comerç de Tarragona ha acollit avui la presentació de l’informe ‘Cap a on va l’economia de Tarragona?’ de conjuntura de l’economia del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre del tercer trimestre del 2018, que han encarregat les quatre cambres de la demarcació a la Càtedra Innovació i Empresa de la URV. El director de l’estudi, Joaquim Margalef, ha resumit que l’estudi “manté la tendència de la recuperació econòmica de la demarcació de Tarragona”. S’observa que el nombre de persones ocupades ha augmentat al territori un 1,86% durant el trimestre, com a conseqüència del sector turístic i de serveis. Però la dada més preocupant és que la taxa d’atur és del 13,92% a Tarragona, uns cincs punts per sobre de la taxa catalana o de Girona, que té unes característiques similars a les de la demarcació de Tarragona. Segons Margalef, la causa directa d’aquesta diferència és que “les empreses no contracten prou”.

La major part de la nova ocupació assalariada s’ha creat en empreses grans. Les de més de 50 treballadors han representat el 66% del total, ja que les microempreses tenen més dificultats per contractar. Pel que fa al tipus de contractació laboral, la majoria és de caràcter temporal –sector turístic i serveis- amb contractes inferiors a tres mesos, la meitat dels quals tenen una durada d’un mes. Quant a la creació de noves empreses, disminueixen, sobretot, les noves societats anònimes i de responsabilitat compartida.

Pel que fa al comportament del sector de l’habitatge, la majoria és de construcció residencial. La dada més destacada és que, a diferència del conjunt de Catalunya, en què per cada habitatge acabat se n’inicien 1,29, al conjunt de la demarcació aquesta xifra només és de 0,57, tant al Camp com a l’Ebre.

A la demarcació de Tarragona, les exportacions han disminuït un 3,70% en dades interanuals fins a l’agost i les importacions han augmentat el 4,43%.

Finalment, el crèdit viu des de 2014 fins a mitjans de 2018 ha disminuït en 4.225 milions d’euros, una xifra que equival aproximadament al 20% del PIB de la zona. Els dipòsits també han disminuït aproximadament 1.200 milions.

públic informe cambres

La valoració de les cambres

La presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé, ha volgut transmetre un missatge optimista: “El ritme de creixement de Tarragona és superior al de les zones euro”.

Per la seva banda, el vicepresident de la Cambra de Reus, Xavier Colom, ha recalcat que l’atur és molt volàtil i “cal tenir en compte que la majoria de contractes “fixos” , acaben sent temporals, quan l’empresari creu convenient que s’han de finalitzar”. També ha remarcat la dificultat que tenen moltes petites i mitjanes empreses per exportar i ha citat la participació en clústers empresarials com els tecnològics i de l’I+D com a alternatives.

El secretari de la Cambra de Valls, Rafael Castells, ha remarcat el bon ritme de la indústria a l’Alt Camp i especialment ha destacat com a principal inversió “l’ampliació del Castell d’Or a la cooperativa de Vila-rodona, que suposarà una producció d’uns 10 milions d’ampolles de cava”, la principal inversió feta enguany al sector del vi i el cava català. També ha destacat l’activitat econòmica al voltant de la Calçotada, “el segon sector turístic econòmic del territori després del sol i platja de la Costa Daurada”.

Finalment, el president de la Cambra de Tortosa, Francesc Minguella, ha recordat la tasca que realitzen les quatre cambres tarragonines per tal rellançar l’ocupació. Minguella ha citat com a exemple “el miler de joves que hem mobilitzat amb un programa ocupacional de treball de l’Estat”. També ha destacat les 30 missions comercials a l’exterior que han organitzat les entitats camerals.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: