Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Auditori Diputació s'omple en la preestrena del documental sobre Robert Gerhard

‘Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard’ rescata de l’oblit el compositor vallenc

La president de la Diputació, Noemí Llauradó, amb els directors i membres de l'equip del documental ‘Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard’ La president de la Diputació, Noemí Llauradó, amb els directors i membres de l'equip del documental ‘Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard’ DIPTA.CAT
Cultura Redacció Infocamp
Divendres, 10 Novembre 2023 13:08

L’Auditori Diputació es va omplir aquest dijous a la tarda amb motiu de la projecció de la pel·lícula documental ‘Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard’, dirigida per Xavier Bosch i Josep Badell. L’obra rescata de l’oblit la figura de Robert Gerhard, el compositor vallenc que va fer evolucionar la música des de la clàssica fins a l’electrònica. El documental, produït per Trementina Produccions, ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona.

Ha estat la primera i única oportunitat de veure aquest documental a la demarcació de Tarragona abans de la seva estrena la setmana vinent al Canal33. De fet, fins ara només s’ha projectat una vegada, al Festival In-Edit de Barcelona, on s’ha endut el guardó en la categoria de millor documental nacional.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va encapçalar l’acte, en el qual van participar també els directors. Durant la seva intervenció, Llauradó va destacar que aquesta obra, amb la qual la Diputació de Tarragona ha col·laborat, fa justícia a un músic visionari que va ser un dels millors compositors catalans d’avantguarda a la primera meitat del segle XX. “Fem el primer pas per compartir la seva riquesa cultural amb el món, per tal que la contribució de Robert Gerhard a la música contemporània sigui del tot apreciada i reconeguda”.

Per Xavier Bosch, un dels directors, Robert Gerhard és una figura clau en la història de la música. “Al segle XX el gran pas de la música clàssica tardo-romàntica a la música electrònica va fer-la Gerhard. És el primer que a la seva Simfonia número 3 va incorporar cintes magnetofòniques a dins del so d’una orquestra”. Segons l’altre director, Josep Badell, “hem volgut fer una pel·lícula a mida de la seva música; un documental que no només expliqués la seva vida sinó que pogués estendre un pont efectiu perquè el gran públic l’entengui”.

Els directors del documental van explicar abans de la projecció que la idea de la pel·lícula sorgeix de la seva admiració pel Quartet Gerhard, el quartet de corda integrat per Lluís Castán (violí), Judit Bardolet (violí), Miquel Jordà (viola) i Jesús Miralles (violoncel) que precisament serveixen de narradors de la història al documental. Avui, en finalitzar la projecció, han ofert un breu recital.

Robert Gerhard, pioner

Gerhard, nascut a Valls el 1896 i exiliat a Cambridge el 1939, està considerat el compositor més destacat de Catalunya i un dels més importants de la segona meitat del segle XX, en tant que pioner de la música electroacústica. Les seves creacions electròniques han estat a l’arxiu de la Biblioteca de la Universitat de Cambridge durant dècades. El seu descobriment significa un abans i un després en la història de la música.

Impuls als projectes culturals

La Diputació de Tarragona dona suport a iniciatives culturals nascudes al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès i a propostes que posen en valor el nostre patrimoni cultural, com és el cas del documental ‘Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard’.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: