Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Festival REC de Tarragona presenta una desena d’òperes primes centrades en les relacions interpersonals arreu del món

El certamen s’inaugurarà el pròxim 22 de novembre amb la preestrena de ‘Teresa’ de Paula Ortiz

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, i el director artístic del Festival REC, Xavier Garcia, a la presentació de la 23a edició del certamen La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, i el director artístic del Festival REC, Xavier Garcia, a la presentació de la 23a edició del certamen NEUS BERTOLA / ACN
Cultura ACN
Dimarts, 07 Novembre 2023 14:21

El Festival Internacional de Cinema de Tarragona, el REC, projectarà deu òperes primes centrades en com es relacionen les persones arreu del món. Segons el seu director artístic, Xavier Garcia, un dels aspectes que més preocupa als creadors actuals són els afectes i la gestió que en fem d’ells. De la desena de films seleccionats per aquesta 23a edició, quatre s’estrenaran per primer cop a Catalunya i quatre més ho faran per primera vegada a l’estat espanyol. El certamen s’inaugurarà el pròxim 22 de novembre amb la preestrena de ‘Teresa’ -dirigida per Paula Ortiz i protagonitzada per Blanca Portillo, Asier Etxeandia i Greta Fernández- i clourà el 26 de novembre amb la preestrena de ‘El libro de las soluciones’ de Michel Gondry.

La secció ‘Òpera Prima’ del Festival REC projectarà ‘Heroico’ de David Zonana, ‘Goodbye Julia’ de Mohamed Kordofani, ‘The sweet east’ de Sean Price Williams, ‘Slow’ de Marija Kavtaradze, ‘Love is a gun’ de Lee Hong-Chi, ‘Le ravissement’ de Iris Kaltenbäck, ‘Ama Gloria’ de Marie Amachoukeli-Barsacq, ‘The limits of consent’ de Michael Keerdo-Dawson, ‘How to have sex’ de Molly Manning Walker i ‘The (ex)perience of love’ de Ann Sirot i Raphaël Balboni.

Segons el director artístic del festival, Xavier Garcia, un dels objectius de la competició ‘Òpera Prima’ és dissenyar un ventall d’allò que pensen els directors actuals per saber cap a on anirà el cinema els pròxims anys. “Amb les obres d’avui, parlem del cinema del futur”, ha subratllat Garcia, qui ha afegit que, actualment, “el que més preocupa als creadors són els afectes i com es relacionen les persones”. “Aquells que visualitzin més de meitat de les pel·lícules a competició sabran com estimem a diferents parts del món”, ha afegit.

Els deu films ‘Òpera Prima’

Martín ha assegurat que la programació a concurs recull films de cinematografies tan diverses com Sudan, Lituània o Taiwan. A més, segons ha afegit, la gran majoria “han recollit l’admiració del públic assistent als festivals de referència com Sundance, Canes o Venècia”. ‘Heroico’ serà el primer llargmetratge que es projectarà al Teatre Metropol el pròxim 23 de novembre. De fet, serà l’estrena a Catalunya. Es tracta d’un film que denuncia l’estament militar de Mèxic, on el “masclisme i la corrupció estan molt arrelats”.

El Teatre Metropol també acollirà el mateix dia la projecció de ‘Googbye Julia’, l’estrena a Catalunya de ‘The sweet east’ i ‘Slow’. La primera exposa la realitat de Sudan per parlar de grans temes que no tenen fi ni època com són la culpa, la injustícia, el pes del patriarcat i l’origen dels conflictes. El segon film proposa un viatge físic i emocional a través dels ulls d’una jove de setze anys i segons exposa Garcia, ja “és una de les preferides dels premis independents dels Estats Units”. El tercer llargmetratge “és una història d’amor com no s’ha vist mai” entre una ballarina i un intèrpret de llenguatge de signes i que ha estat guardonada amb el premi com a Millor Direcció del Festival Sundance.

El 24 de novembre serà el torn de ‘Love is a gun’, una pel·lícula de gàngsters amb una gran estètica i que ha aconseguit el premi a Millor Opera Prima a Venècia; i de ‘Le ravissement’ que parla sobre què fer quan una persona es troba sense rumb i tot sembla perdut. Ambdues pel·lícules es projectaran per primera vegada a l’estat espanyol.

‘The limits of consent’ també serà una estrena a l’estat espanyol. Segons Garcia, serà la proposta que més sorprendrà a l’espectador, ja que es tracta d’un film interactiu, amb diversos finals i on el públic decidirà “quin camí agafa la narrativa”. Es projectarà el 25 de novembre, coincidint amb ‘Ama Gloria’, una història entre una nena i la seva mainadera que “farà plorar”; i ‘How to have sex’, un film que, segons el director del festival, “serà de les més comentades del REC”. De fet, ha estat guardonada com a Millor Pel·lícula al Festival de Canes (Un Certain Regard) i com a Millor Direcció Novella a la Seminci de Valladolid. Dues projeccions s’estrenaran, per primera vegada, a Catalunya.

Preestrena de ‘Teresa’ i ‘El libro de las soluciones’

Finalment, el 26 de novembre el Teatre Metropol acollirà la projecció de la comèdia ‘The (ex)perience of love’, que esdevindrà l’estrena a l’estat espanyol. Garcia ha subratllat que encara queden “algunes sorpreses per desvetllar” i ha assegurat que es faran públiques durant les pròximes setmanes. De moment, l’organització també ha avançat que juntament amb les deu òperes primes es projectaran les preestrenes de ‘Teresa’ i ‘El libro de las soluciones’ que esdevindran la inauguració i la cloenda de la 23a edició del REC.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: