Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Duesaigües acull aquest cap de setmana les II Jornades d'Història Crítica d'Escornalbou

L'Ateneu de Duesaigües i la plaça 15 d'agost seran l'escenari d'un programa de conferències, concerts i cultura popular per a tothom

El diumenge 1 d'octubre, a les 9:30 h, es podrà gaudir del passeig "Redescobrint Escornalbou" El diumenge 1 d'octubre, a les 9:30 h, es podrà gaudir del passeig "Redescobrint Escornalbou" ESCORNAHISTÒRIA
Cultura Redacció Infocamp
Divendres, 29 Setembre 2023 10:01

Duesaigües acull aquest cap de setmana les II Jornades d'Història Crítica d'Escornalbou, organitzades pels Amics de la Història Social d'Escornalbou. Els dies 29 i 30 de setembre i 1 d'octubre, l'Ateneu de Duesaigües i la plaça 15 d'agost seran l'escenari d'un programa de conferències, concerts i cultura popular per a tothom. Els actes seran gratuïts i els diners que es recullin es destinaran a l'autosuficiència de l'event.

El programa

Les jornades arrencaran aquest divendres 29 de setembre,  a les 18 h, amb la conferència 'A la recerca de la història de les dones quotidianes del Baix Camp', a càrrec de Neus Anglès i Borràs.  En les seves pròpies paraules: "Reflexionarem a l'entorn de la construcció del relat històric i oferirem eines que ens permetin reconstruir el nostre passat i més enllà de recuperar personatges femenins de la nostra comarca".

Per tancar el divendres, a les 22 h, arriba la presentació del Ball de coques de l'Argentera. Una jota de principis de segle XX que aquest estiu han recuperat la gent de l'associació Pècol. El seu nom prové de que cada casa subastava una coca per tal de pagar els músics convidats aquella nit.

L'endemà dissabte 30 de setembre, a les 11 h, els investigadors Marta Fontanals i Josep Maria Vergès de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) ens faran un mapa dels diferents jaciments protohistòrics i prehistòrics al Camp de Tarragona i voltants.

A les 13 h, serà el moment de gaudir d'un concert de jazz clàssic a la plaça amb Belén Bandera, a la guitarra, i Carla Motis, a la veu.

A les 14:30 h, es podrà gaudir d'una fiedeuà popular. Per assistir-hi s'ha de fer la reserva prèvia (12e) via telèfon o correu a http://escornahistoria.cat o bé via missatge directe al Twitter @Escornahistoria

Les jornades es reprendran, a les 17 h, amb una conferència 'Sant Miquel d'Escornalbou: Aportació de l'arqueologia al conjunt monumental', a càrrec de l'arqueòloga i historiadora, Carme Subiranas, per donar a conèixer alguns dels resultats del seu treball.

A les 19:30 h, tornarem a la plaça per assistir al recital poètico-musical 'La Descivilització', amb Sílvia Tomàs i Gustavo Duch.

Passeig per redescobrir Escornalbou

I diumenge 1 d'octubre, a les 9:30h, l'esplanada del Castell-Monestir d'Escornalbou serà el punt de trobada per gaudir del passeig "Redescobrint Escornalbou". Un guiatge informal en el que diferents fragments de llibres d'història local ens serviran com a punt de partida de debats entorn els seus possibles orígens. Per participar-hi, caldrà fer la reserva prèvia de 5 euros /grup amb un missatge directe a @Escornahistoria o enviant un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Per tancar les jornades, a les 12 h, es presentarà el llibre 'La Pastora. La dignitat robada', a càrrec de la seva autora, Elena Soladas. L'Elena explicarà que la seva lluita és la de donar veu a les milers de famílies represaliades pel règim franquista: "Encara avui hi ha por de parlar. Ens hem de sentir orgulloses d'on venim i qui som", afirma l'autora. Durant l'acte s'obrirà un col·loqui entre els assistents.

Activitats paral·leles

Durant la celebració de les II Jornades d'Història Crítica d'Escornalbou, es podrà veure a l'Ateneu l'exposició 'Del Gaià al Francolí', de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

exposició Del Gaià al Francolí

L'exposició 'Del Gaià al Francolí' estarà instal·lada a l'Ateneu de Duesaigües (Escornahistoria)

D'altra banda, l'escola Puigmarí acollirà un taller per apropar la paleoecologia a la canalla, a càrrec de l'IPHES.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: