Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

'Barcelona 1714' i 'Maleïda 1882', grans estrenes del FIC-CAT 2019

El 12è Festival Internacional de Cinema en Català projectarà, del 8 al 15 de juny, 80 produccions / El FIC-CAT es dedica enguany a la direcció de fotografia i, per això, homenatjarà Josep Maria Civit

Captura de pantalla amb els dos protagonistes principals de la pel·lícula 'Barcelona 1714', que s'estrenarà en exclusiva el 8 de juny al FIC-CAT, a Roda de Berà Captura de pantalla amb els dos protagonistes principals de la pel·lícula 'Barcelona 1714', que s'estrenarà en exclusiva el 8 de juny al FIC-CAT, a Roda de Berà ARXIU / INFOCAMP
Cultura Josep Cartanyà
Diumenge, 26 Mai 2019 02:17

El Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada (FIC-CAT) arriba a la dotzena edició plenament consolidat. La projecció de 80 produccions (llargmetratges, documentals, curtmetratges, videoclips i peces dels centres educatius), 25 sessions de matí, tarda o nit i amb 32 de les projeccions que seran estrenes evidencien la bona salut del festival. Potser per això el FIC-CAT s'allarga un dia més i se celebrarà, al Casino Municipal de Roda de Berà, del 8 al 15 de juny. 

La direcció de fotografia, eix temàtic del festival

El director del FIC-CAT, Antonio Barrero, ha explicat que enguany el festival estarà dedicat a la direcció de fotografia i s'atorgarà un premi especial a la millor direcció de fotografia de totes les produccions de la Selecció Oficial.

Per aquest motiu, el festival homenatjarà al director de fotografia, Josep Maria Civit, amb el lliurament del premi honorífic FIC-CAT 2019. L'acte tindrà lloc el diumenge 9 de jun, a les 22h, prèviament a la projecció del llargmetratge 'Angoixa', de Bigas Luna, que va tenir la direcció de fotografia de Civit. A més, Barrero ha recordat la vinculació que tenia el cineasta Bigas Luna amb el certamen, ja que "va apadrinar diversos anys el festival". Prèviament, Josep Maria Civit també oferià aquell mateix diumenge, a les 12h, una classe magistral al Casal Municipal Les Monges, en la que ens mostrarà tot el procés de preparació i filmació d''Incerta glòria', la pel·lícula amb què va guanyar el Premi Gaudí a la millor direcció de fotografia.

Presentació del FIC-CAT 2019, al Casal d'Entitats de Roda de Berà (FIC-CAT): 

FIC CAT 2019 presentació

Aquest any, el FIC-CAT ha nomenat 11 persones vinculades al món cinematogràfic per formar part del Jurat de la Selecció Oficial i del de la Jove 48 Hores. El Jurat de la Selecció Oficial estarà format per l'actriu Montserrat Carulla (presidenta d'honor) i Joan Reig, músic de Constantí que hi és des de la primera edició. Pel que fa a la resta de membres que s'estrenen: Elisabet Prandi, directora de fotografia; Raimon Masllorens, productor i president de PROA; Dafnis Balduz, Àurea Márquez i Maria Pau Pigem, actor i actrius de cinema, teatre i televisió; i Mar Coll, guionista i directora.

El Jurat de Jove 48 Hores està format per Fèlix Colomer, director de cinema; Joana Vilapuig, actriu; i Nil Cardoner, actor.

Estrena de 'Barcelona 1714' per inaugurar el FIC-CAT

La pel·lícula 'Barcelona 1714', de la directora Anna M. Bofarull, donarà el tret de sortida al Festival Internacional de Cinema en Català el proper dissabte 8 de juny, a les 22:00h. La producció, que s'estrenarà en exclusiva al festival, està basada en el setge de Barcelona i explica la història d'amor de l'Agnès, una jove que aspira a viure i a fugir de la ciutat, i del Jan, -l'home a qui estima-, un jove oficial dedicat en cos i ànima a la defensa de la seva terra. La parella haurà de trobar el seu amor enmig del setge i mentre 40.000 soldats borbònics es preparen per assaltar Barcelona. Prèviament a la projecció de la pel·lícula, la plaça dels Pins de Roda de Berà acollirà una recreació  històrica a càrrec dels Miquelets de Catalunya.

                              Representants de l'equp de 'Barcelona 1714' (J.C): 

presentació Barcelona 1714

Es tracta d'un projecte que es va gestar el 2012, que es va rodar entre els anys 2013 i 2014 i que ha tingut més de quatre anys més de postproducció, donat que la pel·lícula combina actors gravats en platós de cinema amb un rerefons digital en 3D. Com ha descrit l'actor i un dels protagonistes principals, Bernat Quintana, "és una pel·lícula diferent i sorprenent en la que tot està rodat en una habitació i en la que t'havies d'imaginar que hi havia la Ciutadella al voltant o els baluards de l'època". Al seu torn, l'actriu tarragonina, Mercè Rovira, que també fa un paper en la pel·lícula, ha posat en valor la feina feta pel periodista torrenc Xavier Zaragoza, traspassat dissabte passat, com a ajudant de direcció.

Pel que fa a la Gala de Cloenda del festival, anirà a càrrec de Joan Negrié i Anna Moliner. Avui Negrié ha avançat que la gala serà "alegre, àgil i amb molta energia" i estarà protagonitzada per un espectacle de teatre musical que tindrà a veure amb la temàtica d'enguany.

'Maleïda 1882'

Una altra estrena exclusiva que s'ha destacat durant la presentació del festival ha estat el documental 'Maleïda 1882', que es projectarà el dilluns 10 de juny, a les 22:00h. Una producció dirigida per Albert Naudín, que compta amb els intèrprets Lluís Soler -que dona vida al poeta Jacint Verdaguer-, Bernat Gasull i Carme Torrents. 

                        Representants de l'equip de 'Maleïda 1882' (FIC-CAT): 

Maleïda 1882 presentacio

Albert Naudín ha explicat que la pel·lícula basada en el llibre original vol donar conèixer "l'home èpic, l'home de muntanya i l'aventurer", sovint, menys conegut que el poeta. El documental és un reflex fidel a la ruta a peu que Verdaguer va fer l'estiu del 1882, quan va resseguir el Pirineu a peu i de cap a cap amb l'objectiu d'arribar fins "la Maleïda", el cim de l'Aneto. Naudín ha destacat especialment "l'aventura que ens ha suposat per a tot l'equip seguir els passos de Verdaguer" i, alhora, ha posat l'accent en "la recreació que vam fer d'aquella glacera que envoltava l'Aneto en aquella època, i que avui en dia ja no es produeix degut al canvi climàtic".

Al seu torn, l'actor Lluís Soler reconeix que li ha fet molta il·lusió participar en aquest projecte: "Mossèn Cinto era de Folguerolesi jo també vaig néixer a la Plana de Vic". També ha lloat la tasca feta per Albert Naudín, de qui ha dit "sense la follia de l'Albert, que també tenia Verdaguer, no ho hauríem aconseguit".

Més novetats

Una altra de les novetats d'enguany serà la inauguració de la nova pantalla 'Retrospectiva', on es projectarà el clàssic de Bigas Luna 'Angoixa' i que, alhora, omple de contingut i continuïtat la 'Pantalla Sitges'.

De la mà de 'Dones Visuals de Fotografia' i la complicitat de l'AEC "compartirem un debat que farà visible la situació de les directores de fotografia, que només representen un 2%". La taula rodona 'Una mirada femenina a l'entorn de la direcció de fotografia' tindrà lloc el dissabte 15 de juny, a les 12:30h, al Casal Municipal Les Monges.

El FIC-CAT 2019 també posarà en valor la tasca de Televisió de Catalunya "pel suport a la llengua, a la cultura i al teixit industrial audiovisual" i, especiament, en les produccions de pel·lícules i, sobretot, de documentals.

Torredembarra i Creixell col·laboren amb el FIC-CAT

L'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, ha donat la benvinguda com a amfitrió a la roda de premsa de presentació. Virgili ha posat l'accent en l'aposta del consistori per "mantenir un festival consolidat com el FIC-CAT des d'un municipi petit com Roda" i ha recordat que el festival "és la inversió més important que fa l'ajuntament en cultura".

Enguany, els ajuntaments de Torredembara i Creixell també col·laboraran com a patrocinadors del festival. I ho faran donant sortida a produccions i material cedit pel festival. A Torredembarra, es projectaran les pel·lícules concursants que hagin estat en el Palmarès del concurs del festival.

Podeu consultar la programació i activitats del FIC-CAT 2019 en aquest enllaç.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: