Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Vendrell homenatja al graller Jaume Vidal i Vidal

L’Auditori Tívoli acollirà aquest divendres 8 de juny un concert homenatge amb motiu dels 100 anys del seu naixement

El grup de gralles QuatreQuarts farà un concert commemoratiu dels 100 anys del naixement del graller Jaume Vidal i Vidal El grup de gralles QuatreQuarts farà un concert commemoratiu dels 100 anys del naixement del graller Jaume Vidal i Vidal CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Dimarts, 05 Juny 2018 09:43

El grup de gralles QuatreQuarts, format per Jaume Aguza i Jordi Mestres, gralla dolça, Pau Puig, gralla baixa i Daniel Carbonell, gralla subbaixa, serà l’encarregat de realitzar el concert commemoratiu dels 100 anys del naixement del graller Jaume Vidal i Vidal. L’acte se celebrarà aquest divendres 8 de juny, a les 20:30 hores, a l’Auditori del Tívoli.

L’acte que està organitzat per l’Associació dels Amics de l’Orgue, en el qual s’estrenaran les variacions i els arranjaments encarregats sobre músiques de l’homenatjat. De fet, aquestes composicions quedaran recollides en un llibre que es podrà adquirir el mateix divendres per un preu de 10 euros.

Jaume Vidal “Carboner” (El Vendrell, 1918-1996) va contribuir a la localització d’instruments i particel·les antigues, a la investigació de la tècnica de la gralla seca, tot mantenint la tradició de la confecció de les inxes de pala per a gralla que havia après del graller arbosenc Josep Amorós Marrugat. A més a més, són remarcables tant la seva tasca de formador de grallers com les composicions musicals per a ball de bastons, marxes, cercaviles, sardanes, ballets, himnes, i els arranjaments per a gralla de nombroses cançons populars i tradicionals que no falten en cap festa popular.

Tot aquest patrimoni musical s’ha conservat gràcies a la família Vidal-Alcalà, la qual el 2012 va decidir fer cessió en comodat del fons documental de Jaume Vidal i Vidal a la Generalitat de Catalunya. Actualment, aquest fons es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, institució que vetlla per la conservació i la difusió de la seva obra, raó per la qual l’Arxiu Comarcal ha col·laborat amb els Amics de l’Orgue del Vendrell per a commemorar el centenari del naixement d’aquest cèlebre graller.

Programa del concert ‘Homenatge a Jaume Vidal i Vidal’

La primera part del concert comptarà amb tres adaptacions: 'Capritx Català' d’Isaac Albéniz, 'Cocktail. Mov.1 i 2.' de Jerôme Naulais i 'Suit Helènica' de Pedro Iturralde. A la segona part s’interpretaran les variacions i arranjaments sobre les obres de Jaume Vidal i Vidal on trobem 'L’Amigo i la Polca' de David Valera Ruiz, 'L’Eduard i la Joana' de Roger Conesa i Mathioux, 'Els Falcons de Vilafranca' d’Ivan Joanals i Ametller, 'el Polka' de Lluís Giménez Rafecas i, finalment, les variacions sobre tres balls de bastons del Jaume Vidal de Carlota Baldrís Rafecas.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: