Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La directora del CNI admet que s'ha espiat Aragonès i l'entorn de Puigdemont amb autorització judicial

Paz Esteban avala l'espionatge legal a 18 independentistes però no aclareix el de la resta de Citizen Lab

La directora del CNI, Paz Esteban, a les portes de la comissió de secrets oficials del Congrés La directora del CNI, Paz Esteban, a les portes de la comissió de secrets oficials del Congrés ROGER PI DE CABANYES / ACN
Catalunya ACN
Divendres, 06 Mai 2022 08:25

La directora del CNI, Paz Esteban, ha presentat aquest dijous a la comissió de secrets oficials documentació sobre els avals judicials de 18 operacions d'espionatge a polítics, activistes, advocats i periodistes catalans. Entre aquests espiats, segons han explicat a l'ACN fonts coneixedores del contingut de la compareixença, hi ha el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'entorn de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, a Waterloo. Esteban no ha ofert cap detall sobre la majoria dels casos d'infiltració amb Pegasus que apareixen al llistat de Citizen Lab i que, a priori, no tenen cobertura legal.

Segons fonts coneixedores del contingut de la compareixença, Esteban no ha explicat si per a aquestes operacions d'espionatge el CNI va utilitzar el sistema Pegasus.

No ha transcendit encara si en el moment de l'espionatge a Pere Aragonès aquest era ja president de la Generalitat, president en funcions o vicepresident.

En tot cas ha assenyalat que totes les operacions d'escolta s'han fet amb l'aval del jutge del Tribunal Suprem que les ha d'autoritzar, Pablo Lucas, i ha aportat documentació que ho acredita.

Les mateixes fonts apunten que en el llistat de persones espiades pel CNI en relació amb el moviment independentista que Esteban ha desgranat a la comissió de secrets oficials hi ha altres càrrecs però també persones sense projecció pública.

La motivació, segons les mateixes fonts, és la vinculació al moviment independentista i la possible participació a les activitats del Tsunami Democràtic.

Esteban ha fet aquestes revelacions en el transcurs de la seva compareixença de 3,5 hores a la comissió de secrets oficials, que no ha convençut a les formacions independentistes.

En obert, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats ha apuntat en roda de premsa que Esteban ha confirmat les informacions sobre el 'Catalangate' però amb "molta menys gent que la que s'ha publicat i amb autorització judicial".

En aquest sentit, ha apuntat que Esteban ha donat a entendre que hi ha dues vies d'espionatge: "una nació estrangera o organismes de l'Estat que espien per sobre les seves possibilitats".

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha explicat que la directora del CNI ha parlat de les operacions d'espionatge a l'independentisme que s'han fet amb autorització judicial, sense aportar informació ni assumir la responsabilitat de la resta.

Les fonts coneixedores de la compareixença de la directora del CNI apunten que aquesta no ha ofert aclariments sobre l'espionatge als membres del govern espanyol perquè aquest punt no constava a l'objectiu de la compareixença.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: