Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Tecnoparc de Reus vol esdevenir el primer districte tecnològic de la demarcació

L'alcaldessa presenta un estudi del Clúster TIC Catalunya Sud que estableix els passos a seguir per transformar la zona sud de la ciutat en els pròxims anys

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, a la foto de grup amb les empreses representants del Clúster TIC Catalunya Sud L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, a la foto de grup amb les empreses representants del Clúster TIC Catalunya Sud JOSEP CARTANYÀ
Tecnologia Josep Cartanyà
Dijous, 16 Novembre 2023 14:05

Aquest dijous s'ha presentat un estudi que l'Ajuntament de Reus, a través de REDESSA, ha encomanat al Clúster TIC Catalunya Sud. El document recull les inquietuds de les principals empreses associades i proporciona mesures per fomentar el desenvolupament tecnològic i reforçar el lideratge de la ciutat en el sector TIC. 

L'alcaldessa, Sandra Guaita, ha destacat el posicionament de Reus com a "ciutat tecnològica líder en ocupació TIC a Catalunya, només darrera de Barcelona". Guaita ha recordat que "Reus acull les principals empreses tecnològiques de la demarcació" i ha posat en valor que "de les 10 empreses que més van contractar perfils tecnològics l'any passat a tota la demarcació, la meitat estan establertes a Reus". Aquestes empreses van contractar 250 persones l'any 2022, el que significa el 83% de contractacions de perfils tecnològics que es van fer a la demarcació, segons dades facilitades per les empreses associades al Clúster TIC Sud.

De la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, ha subratllat que "Reus s'ha posicionat com a ciutat tecnològica líder al territori" i ho ha comparat amb "antecedents històrics" com la capitalitat de Reus en el món del vi i de l'aiguardent de fa uns segles o com a capital avícola de l'Estat. Baiges ha lloat la iniciativa i l'actitud mostrada per les empreses que formen el Clúster TIC Catalunya Sud: "La història del Clúster és una història d'il·lusió".

L'estudi

Pel que fa a l'estudi, que ha presentat el clúster manager del Clúster TIC Catalunya Sud, Sergi Novo, es basa en 4 eixos de treball: desenvolupament econòmic, connectivitat, suport governamental i formació i talent. De l'estudi se n'extreu que el 66,4% de les empreses TIC van créixer en facturació al llarg de 2022 respecte l'any anterior i que més de la meitat (54%) preveu una ampliació dels equips durant l'any en curs.

El clúster manager del TIC Sud, Sergi Novo, ha remarcat que les dades avalen "el potencial del sector tecnològic a la Catalunya Sud i que Reus es troba en disposició de liderar aquest espai". Una altra de les dades que ho demostra és que les cinc empreses tecnològiques més rellevants de la ciutat sumen 1.400 treballadors i més de 1.200 MEUR de facturació. Una de les claus per seguir creixent és, segons Novo, "l'aposta pel talent, la hibridació de perfils i l'especialització".

Primer Districte Tecnològic de la demarcació

Com a conclusió, l'estudi posa damunt la taula la necessitat de potenciar el creixement de la ciutat en la zona sud i l'evolució del Parc Tecnològic i d'Innovació del Tecnoparc, cap a districte tecnològic. Mentre que els factors per afavorir el creixement del Districte Tecnològic de Reus que exposa l'estudi passen, entre altres, per millorar les infraestructures i la connetivitat, tenir el suport governamental, la creació de nous centres d'innovació i recerca i noves incubadores TIC, la promoció i difusió internacional i, sobretot, potenciar la formació i el talent local.

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha posat de relleu que hi ha elements que faran possible la transformació de la zona sud de la ciutat que afavoriran el desenvolupament del primer districte tecnològic. La nova estació de Bellisens, la proximitat amb l'Aeroport de Reus, l'estació intermodal, el projecte de naturalització del Tecnoparc, la proliferació d'habitatges a la zona sud, la creació de nous espais com REDESSA Innovació, la col·laboració més estreta amb els centres tecnològics i de recerca de la zona o els nous esdeveniments de referència que posicionin el Tecnoparc en l'àmbit tecnològic són alguns exemples citats per Guaita que ha de fer possible la definició del districte.

Treballar sinergies amb el territori

Finalment, tot i el lideratge de Reus en l'àmbit de les empreses tecnològiques, l'alcaldessa ha apuntat a la necessitat de treballar "sinergies i col·laboracions" amb altres municipis del Camp de Tarragona que facin apostes similars, -com el hub turístic que impulsa Salou-: "Aixo ens fa forts com a territori", ha afegit.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: