Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'exgerent de l'oficina de turisme de l'Espluga nega les agressions sexuals: "els fets són totalment falsos"

Fiscalia i acusació particular rebaixen la pena de presó a 15 anys per les dilacions indegudes

L'exgerent de l'oficina de turisme de l'Espluga de Francolí, durant la seva declaració en l'última sessió del judici a l'Audiència de Tarragona L'exgerent de l'oficina de turisme de l'Espluga de Francolí, durant la seva declaració en l'última sessió del judici a l'Audiència de Tarragona MAR ROCIRA / ACN
Successos ACN
Dimarts, 27 Febrer 2024 05:55

L'exgerent de l'oficina de turisme de l'Espluga de Francolí ha negat que agredís sexualment una treballadora entre els mesos de desembre de 2015 i el juny de 2016. "Els fets de la denúncia són totalment falsos, mai la vaig tocar darrere del taulell", ha assegurat en la seva declaració, feta aquest dilluns a l'Audiència de Tarragona. L'acusat ha apuntat que les motivacions de la denúncia de la víctima es basen en "l'acumulació de determinades circumstàncies", com ara al seu fracàs esportiu. També ha declarat que va rebre pressions per part dels Mossos d'Esquadra perquè s'autoinculpés. Fiscalia i l'acusació particular han demanat un pena de presó de 15 anys per un delicte continuat d'agressió sexual, rebaixant la petició inicial de 18 anys.

En la seva declaració, l'acusat ha negat que agredís sexualment la víctima i ha apuntat que els possibles motius de la denúncia estiguin vinculats al seu "fracàs esportiu" i a la dificultat de desenvolupar les seves tasques a l'oficina de turisme a l'hora d'atendre els visitants. "En veure que portava ulleres fosques -per la ceguera- la intentàvem esquivar i ella detectava aquest rebuig; i d'això em podia culpabilitzar", ha dit. També ha esmentat el "gran" desig per a aconseguir un gos guia". L'investigat ha explicat que l'únic contacte físic que va tenir amb la noia va ser quan signava les primeres nòmines, ja que li agafava el dit per indicar-li on havia de firmar.

També ha assegurat que la tractava com a la resta de treballadores i que van adaptar el sistema informàtic i els fulletons turístics en braille perquè hi pogués treballar quan la van contractar. A més, el processat ha explicat que la víctima va queixar-se a l'alcalde arran que ell i d'una altra empleada de l'oficina de turisme l'ajudessin de forma "excessiva". "Estàvem pendents de com responia el telèfon, actuàvem d'aquesta manera pensant que fèiem un bé", ha afirmat l'investigat. En la seva declaració, ha subratllat que la dona tenia molta orientació i que es movia per les instal·lacions del patronat de turisme sense bastó.

Preguntat pel seu advocat, l'exgerent ha afirmat que "fisiològicament no pot mantenir tres ejaculacions en 30 minuts", tal com va apuntar la víctima. "No ho he fet mai", ha declarat. Així mateix, ha subratllat que voluntàriament es va oferir perquè li fessin proves durant la instrucció. "No tinc res a amagar", ha remarcat en la seva declaració.

Pressions dels Mossos

L'investigat ha declarat que quan el van detenir els agents dels Mossos d'Esquadra el van pressionar perquè s'autoinculpés. "Deien que tenien indicis i proves, i que el jutge del jutjat de guàrdia possiblement seria una jutgessa, em van suggerir que si ho deia de forma voluntària faríen el registre a l'oficina de forma discreta; els ho vaig negar absolutament tot, mai vam passar els fets ni a l'oficina ni amb aquesta persona", ha defensat l'acusat.

En paral·lel, també ha explicat que l'actual equip de govern de l'Espluga de Francolí ha informat i "publicitat" els fets als mitjans locals i comarcals, cosa que l'ha perjudicat a ell i a la seva família. En el torn d'última paraula, l'exgerent ha agraït el suport de tota la família, d'amics i altres persones que han cregut en la seva innocència durant els mes de set anys de "calvari": "Desitjo de tot cor que ningú hagi de passar pel que hem passat nosaltres", ha tancat.

No s'ha trobat restes biològiques

En l'última jornada del judici, els perits han subratllat que no van trobar restes biològiques de l'acusat en la víctima ni tampoc correus o vídeos en l'ordinador de l'exgerent que certifiquin les agressions. D'altra banda, la metgessa forense – proposada per la defensa- ha afirmat que l'acusat no té cap trastorn de personalitat i que no compleix amb els estàndards d'agressor sexuals o de conducta violenta. A la vegada, ha indicat que el risc de violència sexual és "baixa". "Veiem que té una personalitat estable, no hi ha excés de drama, és una persona amb confiança, això l'ha portat a suportar-ho", ha afegit.

En canvi, la metgessa forense – sol·licitada per les acusacions- ha destacat que no van poder definir un perfil de l'acusat i que va detectar una "actitud defensiva" i "d'amagar les seves dificultats". "Va donar respostes falses per donar una bona imatge o la que s'esperava d'ell", ha apuntat la forense.

"Simptomatologia compatible amb les agressions"

Les psicòlogues i psiquiatres que han tractat la víctima han afirmat que els símptomes són compatibles amb el relat de les agressions sexuals. "La veracitat del testimoni concorda amb el que explica i amb l'estrès posttraumàtic", ha indicat una d'elles. També han explicat que ha necessitat i continua necessitant mediació per controlar els atacs d'ansietat derivats de les presumptes agressions sexuals. A la vegada, han subratllat que han sigut necessàries diverses sessions perquè la víctima els hi expliqués detalls dels fets.

"Repeteix que té por i ha de tocar les parets de darrere per comprovar que no hi ha ningú; li costa molt parlar", han manifestat. "En una de les sessions va ser capaç de descriure tot l'episodi, més de 48 minuts, m'estrenyia amb molta força, això és molt difícil de simular, és molt complex", ha declarat una de les expertes. "No vaig veure res que em fes pensar que era una simulació en les diferents sessions", ha afegit una altra. Contràriament, la perita proposada per la defensa ha indicat que existeix la "possibilitat de simulació" dels fets denunciats.

En l'última vista, també han declarat diversos testimonis, entre ells l'exdona de l'investigat. La testimoni ha asseverat que el seu exmarit no és agressiu i que la relació va ser sempre respectuosa. "Mai m'he sentit obligada a res ni m'ha maltractat", ha dit. També ha assegurat que els Mossos van pressionar-la perquè declarés contra el seu exmarit quan el van detenir per tal que la denúncia fos "creïble". Ella ha afirmat que s'hi va negar i que els fets van afectar molt a la seva família.

Peticions de presó

Finalment, el ministeri públic ha demanat una pena de presó de 15 anys i un dia per un delicte continuat d'agressió sexual. Així, ha rebaixat en tres anys la pena inicial de 18 anys i ho ha argumentat per l'atenuant de les dilacions indegudes. El fiscal ha mantingut els vuit anys de llibertat vigilada un cop s'executi la pena i la inhabilitació per qualsevol feina, ofici o activitat relacionada amb menors d'edat durant un termini de 22 anys. Alhora, ha sol·licitat la prohibició d'acostar-se a la víctima a menys de 500 metres durant un període de 26 anys.

Respecte a la responsabilitat civil, la Fiscalia ha demanat una indemnització de 50.000 euros en concepte de danys morals per a la víctima. Pel que fa a la responsabilitat subsidiària, sol·licitada pel mateix import a l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, el ministeri fiscal s'ha reservat el dret a demanar-ho per la via civil, ja que el consistori no s'ha pogut defensar durant el procés perquè no se li va notificar que era part afectada. L'Audiència va denegar-li que es pogués presentar com a acusació popular. L'acusació particular ha demanat les mateixes peticions mentre que la defensa de l'investigat la seva absolució. El judici ha quedat vist per sentència.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: