Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Dr. Ibarz, pare d’una criatura anomenada Institut Conceptum

Aquesta clínica de Reus especialitzada en fertilitat té 23 anys de trajectòria i va ser una de les primeres a Catalunya

El Dr. Josep Maria Ibarz El Dr. Josep Maria Ibarz JÚLIA ABELLÓ
Salut Alba Sancha
Diumenge, 03 Setembre 2017 08:10

“Jo sóc el pare de la criatura”, presumeix el Doctor Josep Maria Ibarz, fent referència a l’Institut Conceptum . Efectivament, el ginecòleg, obstetra i especialista en reproducció assistida és el fundador d’aquesta clínica de fertilitat que té ja una trajectòria de 23 anys en actiu, a la qual cosa cal afegir que, a més, “va ser la segona o tercera clínica de fertilitat que va haver a Catalunya”. A banda de la completíssima oferta en tractaments de fertilitat, el Dr.Ibarz també destaca la tasca en ginecologia i obstetrícia que es pot trobar a l’Institut Conceptum. Això sí, és un home sincer i reconeix que la part que més temps els ocupa de la feina és la fertilitat.

De quins tipus de tractaments disposa l’Institut Conceptum?

En aquests moments, en aquesta casa, es poden fer tots els tractaments que hi ha al món en l’àmbit de la fertilitat. Per tant hi ha una llista llarga de tècniques que s’utilitzen. Potser el que més li sona a la gent és la fecundació in vitro, que té un moltes variants depenent quin és el tipus de problema que té la parella o la dona que ha de tractar. A banda d’això, mai hem deixat les especialitats de l’obstetrícia i la ginecologia. Òbviament, la dedicació dintre de l’especialitat és tan àmplia que a nivell bàsic ho tractem tot i a nivell súper especialista tractem la fertilitat.

Hi ha més clíniques que tractin tots els tractaments existents en l’àmbit de la fertilitat?

No, i menys a nivell de la província de Tarragona. Això ve de lluny, i abans de què es creés l’Institut Conceptum ja ens dedicàvem a temes de fertilitat. El meu pare ja va ser un ginecòleg pioner en aquest àmbit, amb les tècniques i possibilitats que hi havia en la seva època, però va ser un home molt avançat en la nostra especialitat.

Quins avantatges troba el client en ginecologia i obstetrícia a la Clínica Conceptum?

Bàsicament, el que intentem és que la persona se senti molt còmoda. Aquesta és la base: la confiança , la confidencialitat i el tracte. El tracte és essencial perquè una persona col·labori en una situació que li produeix neguit i angoixa.

Imagino que aquest tracte tan personalitzat del que parla és el que fa que la confiança amb els pacients flueixi.

S’ha d’individualitzar tot. Nosaltres no tenim clients, tenim pacients. És molt important no perdre mai de vista que la gent que tractem no són clients als quals has de vendre alguna cosa, sinó que és una persona que ve angoixada per un problema que té. De vegades, l’ajuda que podem oferir no és tota la que voldríem però sí podem buscar-li sortida a la seva situació.

Podria parlar-nos d’algun dels tractaments menys coneguts en temes de fertilitat?

Potser el diagnòstic genètic pre-implantacional és el menys conegut. Avui dia hi ha la possibilitat de poder seleccionar els embrions que estan lliures de problemes amb aquest tractament. Un cop es creen els embrions, es poden analitzar per comprovar si tenen tares. Actualment, ja és possible saber quins són els embrions que són cromosòmicament normals i separar-los dels que no ho són abans de fer la implantació en l’úter de la mare.

Com li explicaria a un pacient en què consisteix i què engloba el concepte de la fecundació in vitro?

Fecundació in vitro, i tot el que vagi acompanyat de in vitro, vol dir que està fet al laboratori, al contrari de in vivo que vol dir dintre de la persona. Per exemple, una inseminació és in vivo. Consisteix en col·locar una mostra de semen millorada en casos en què el semen de l’home és pobre en espermatozous. Llavor s’ajuda a que n’hi hagi prous i en les millors condicions possibles quan la dona està ovulant.

És a dir, la inseminació artificial seria un tractament que s’utilitza quan el problema de fertilitat rau en l’home?

Sí, perquè hi hagi un nombre suficient d’espermatozous i amb una qualitat suficient, que la podem millorar al laboratori abans de col·locar-ho. Això és la tècnica in vivo. D’altra banda, les tècniques in vitro consisteixen en recollir òvuls i espermes i en el laboratori triar els millors espermes i col·locar-los a cada un dels òvuls que tenim i veure com evolucionen. Penseu que una fecundació in vitro és una tècnica que, a la vegada que serveix com a tractament també serveix com a diagnòstic i com a pronòstic.

També tracteu la donació d’òvuls.

Sí. Fem tractament d’òvuls, donació d’espermes i també d’embrions que han quedat de parelles i que ens donen perquè una parella que no en pugui tenir, els aprofiti.

Per quin procés ha de passar la dona per a la donació d’òvuls?

En principi, ha de ser una dona jove. La llei marca una sèrie de paràmetres: que tingui menys de 35 anys, que no tingui cap malaltia hereditària coneguda, també s’han de fer una sèrie d’anàlisis per comprovar que la dona està lliure de malalties de transmissió... Es fa un estudi dels seus cromosomes i una vegada tenim tot això i es comprova que aquesta persona és apta, es duu a terme un procés de tractament molt semblant al de les dones que volen recollir òvuls per elles mateixes. És a dir, estimulem els ovaris i després de 10 o 12 dies recollim els òvuls. Normalment aquests òvuls ja tenen assignada una parella.

Quines facilitats s’ofereixen als clients de Conceptum?

Aquí, sense sortir ni anar més lluny, tenim la possibilitat d’oferir tot el que hi ha en relació a la reproducció assistida. Desprès hi ha la part humana. Fa molt de temps que nosaltres vam veure que això no era un negoci i, per tant, fugim de les franquícies o de la manera en què s’està tractant tot aquest tema per part de grups de econòmics que han vist un negoci dintre d’aquesta història. Això no és pot mirar mai com un negoci, és una part de la medicina i, per tant, cal ser molt respectuosos amb aquesta situació. Des del punt de vista psicològic intentem que la gent se senti acollida. És molt important que la parella o la dona que tenen un problema en aquest sentit sàpiguen que nosaltres estem en el mateix costat que ells. Nosaltres vivim dels èxits en aquest sentit.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: