Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Participació ciutadana, però de veritat!"

Opinió Lurdes Quintero Gallego
Diumenge, 19 Mai 2019 20:51

Fa alguns anys que a Valls es va començar a parlar de participació ciutadana i ens han fet creure que Valls som una gran ciutat participativa. Però des dels equips de govern successius s’han posat en marxa processos participatius que únicament han servit per blanquejar moltes de les propostes del govern i perquè aquest pogués penjar-se la medalla de la participació ciutadana, que llueix prou. La realitat ha estat, doncs, que els processos que s’han realitzat han estat molt insuficients, amb molt poca participació i evidenciant que de confiança en la ciutadania perquè pugui prendre decisions, no se’n té cap ni una.

Aquestes dinàmiques s’han fet servir com a eina d’auto legitimació per part del govern municipal en relació a determinades actuacions que mai, o poquíssimes vegades, han tingut a veure amb matèries clau com la fiscalitat, el model productiu, les polítiques socials o l’accés a l’habitatge. El govern disposa el “com, què i quan” i la ciutadania ha de participar. La participació ciutadana entesa d’aquesta manera es redueix a una simple declaració de preferències influenciada i paternalista. Ens fan creure la mentida que tenim capacitat de decidir, però no és així. El QUI decideix, sempre són ells. Els processos MAI són vinculants, ni molt menys transcendents per la transformació de Valls.

La participació ciutadana que ens han venut no posa en qüestió, en cap cas, les institucions actuals, unes institucions blindades i creades pel capitalisme, el patriarcat i la burgesia, que, en aquest cas, utilitza la participació ciutadana només com a mecanisme de justificació, davant del fracàs democràtic. Tanmateix, mai podrem assolir una democràcia directa si no transformem les institucions i les convertim en obertes, alliberadores, respectuoses i horitzontals. La institució ha de facilitar les eines amb les quals la gent pugui dirigir col·lectivament les seves pròpies polítiques i iniciatives.

La participació ciutadana tal com l’entenem la CUP, en canvi, té com a objectiu anar més enllà de la lògica institucional tradicional de democràcia representativa que ha fracassat, i proposa un model de democràcia directa en la qual la ciutadania dirigeix els seus propis assumptes mitjançant processos de deliberació i presa de decisions cara a cara. Reconeix la capacitat de vallencs i vallenques per organitzar-se de forma independent per tal de donar resposta a tot el conjunt de problemàtiques de la seva quotidianitat. Tradueix la democràcia en autoorganització i autonomia. Per tant, la participació ciutadana real dóna legitimitat a les persones organitzades, les apodera, els ofereix espais de treball i presa de decisions, i es compromet a convertir en accions de govern les decisions del poble.

L’aposta de la CUP per la participació no accepta el paper passiu, desqualificant i incapacitant que actualment el govern de Valls atorga a les persones, i requereix la implicació activa i conscient de totes aquelles persones i col·lectius amb una clara voluntat transformadora. Participar del municipi vol dir crear i treballar per a construir una institució diferent, horitzontal, no caciquil, assembleària, feminista i, per tant, la creació d’aquests espais és clau per generar moments de ruptura: espais de no retorn respecte a l’ordre establert.

És així com el concepte de “participació ciutadana” ha estat buidat del seu contingut real per l’equip de govern, pervertit i degradat, i farcit d’un significat fals, interessat i enganyós. Per aquest motiu us convidem a reflexionar sobre la qüestió, desaprendre tot allò que fins ara ens han venut com a “participació ciutadana” i recuperar el valor real de la participació que es duu a terme des del poble i per al poble, mitjançant les possibilitats que ens ofereix el municipalisme.

Lurdes Quintero Gallego

Lurdes Quintero Gallego

Militant de la CUP de Valls

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: