Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els tallers de química de la Setmana de la Ciència acolliran 1.100 alumnes

Enguany hi particparan alumnes de 14 centres del territori

Taller de química fet avui al Campus Sescelades de Tarragona. Taller de química fet avui al Campus Sescelades de Tarragona. CEDIDA.
Ciència Redacció Infocamp
Dilluns, 14 Novembre 2016 19:33

Aquest matí s’ha donat el tret de sortida a una nova edició dels tallers experimentals sobre química que s’organitzen dins del marc de la Setmana de la Ciència 2016. Amb l’impuls del projecte APQUA i l’Associació Empresarial Química de Tarragona, el Campus Sescelades acollirà des d’avui i fins divendres més d’un miler d’alumnes que coneixeran en primera persona la química i la seva capacitat de convertir la ciència en solucions per als reptes que té la societat.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència del Director del Projecte APQUA, Xavier Farriol; l’Inspector d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Rafa Muñoz; la Directora General de l’AEQT, Teresa Pallarès; la Presidenta de la Comissió Sociolaboral de l’AEQT, Antonia López; i del Rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré. En els seus parlaments, les diferents personalitats han coincidit en la importància d’apropar la ciència als joves, i així donar l’impuls necessari a les carreres científiques, que segueixen tenint un paper protagonista en la demanda dins del mercat laboral.

El responsable tècnic del Projecte APQUA, Carles Lozano, ha mostrat als assistents quins seran els experiments que centraran el programa educatiu d’aquesta setmana. Tot seguit el primer grup d’escolars ha accedit al recinte, on ha iniciat la seva activitat. En total, 1.100 alumnes que comprenen edats que cursen des de primària fins a batxillerat, i que provenen de 14 centres diferents, s’aproparan durant cinc dies al món de la química i als misteris que s’amaguen darrere de moltes de les solucions que aquesta ciència ofereix en forma de productes a la societat actual.

Els experiments

“Fem d’enginers!” (Primària) (física / enginyeria mecànica). Els alumnes resolen dos reptes relacionats amb la construcció de vehicles de transport per una fàbrica. Se´ls planteja com podrien construir una roda que giri sola i un vehicle que es mantingui a l’aire, a partir de materials quotidians que se’ls subministren. Construeixen i proven ambdós muntatges, repassen llur principis de funcionament, les transformacions d’energia que tenen lloc i consideren les seves aplicacions a la indústria.

“La meva petita fàbrica de recobriments” (secundària) (química industrial / mediambiental). Els alumnes investiguen el procés de recobriment electrolític. Recobreixen amb coure un clip utilitzant una solució de clorur de coure (II), una làmina del metall i una pila. Investiguen també una possible tècnica de recuperació de metalls en solucions electrolítiques esgotades, la reacció de substitució de metalls en solució. Consideren les aplicacions industrials d’aquests processos.

“Quin té més Vitamina C?” (primària) (química / alimentació). Els alumnes analitzen el contingut en vitamina C de diferents sucs de fruites mitjançant una reacció de valoració amb solucions de midó i iode. Es comparen els resultats amb els valors de contingut de vitamines que s’indiquen a les etiquetes dels sucs. A més a més s’il·lustra l’efecte antioxidant de la Vitamina C amb un experiment amb poma ratllada. S’introdueixen les reaccions químiques de valoració, el paper de la vitamina C a la dieta i els antioxidants.

“Vols veure l’ADN?” (primària i secundària) (bioquímica / genètica). Els alumnes fan una extracció d'ADN de la soja, utilitzant materials comuns que podem trobar a casa, que permet observar les cadenes d’àcid nucleic que contenen les instruccions genètiques utilitzades en el desenvolupament i funcionament de tots els éssers vius coneguts. A l'ADN sovint se’l compara amb un conjunt de plantilles, una recepta, o un codi, donat que conté les instruccions requerides per produir altres components de les cèl·lules, com ara proteïnes i molècules d'àcid ribonucleic (ARN).

“Un dipòsit nou per la meva fàbrica!” (primària i secundària) (enginyeria química). Els alumnes construeixen una estructura d’un model de dipòsit per una fàbrica. La premissa de disseny és la màxima eficiència constructiva (el més alta i el més lleugera possible). Conceben i construeixen el model amb materials comuns que es subministren en un temps limitat, comproven si l’estructura aguanta el dipòsit i defineixen l’eficiència constructiva mesurant la massa i alçada de la construcció i calculant la seva relació. L’equip que obté el resultat més baix és el guanyador.

“L’explosió del fetge” (secundària) (bioquímica / salut).Els alumes tracten sobre un nutrient molt important, les proteïnes. A més a més d’ajudar a fer créixer la musculatura i proporcionar energia al cos, tenen una funció vital en la fabricació dels enzims (substàncies sintetitzades pels organismes vius que actuen com a catalitzadors perquè es produeixin reaccions bioquímiques específiques.). Els alumnes fan un experiment per comprovar com els enzims trobats en diverses mostres orgàniques descomponen el peròxid d'hidrogen per produir oxigen. S’introdueix el paper dels catalitzadors en la industria.

“Vols fabricar un polímer fredolic?” (Grups adaptats). Els alumnes obtenen un polímer entrecreuat de polialcohol vinílic i borat de sodi i examinen les propietats dels reactius i dels productes. Veuen el comportament d’un pigment termocròmic i busquen aplicacions per al seu ús en la vida quotidiana.

“Polseres solars” (Grups adaptats). Els alumnes construeixen una polsera de boles. Algunes d’elles estan fetes d’un plàstic que porta un pigment fluorescent i d’altres que porten un pigment fosforescent. Examinen les propietats de les boles i consideren les seves aplicacions.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: