Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Vallmoll presenta una exposició didàctica del descobridor del Floquet de Neu

La mostra sobre Jordi Sabater Pi es podrà visitar al castell de Vallmoll aquest cap de setmana

La mostra de plafons didàctics de Sabater Pi La mostra de plafons didàctics de Sabater Pi AJUNTAMENT DE VALLMOLL
Ciència Redacció Infocamp
Dimecres, 27 Març 2019 09:43

El poble de Vallmoll acull l’exposició didàctica ‘Jordi Sabater Pi. Una vida dedicada a la ciència’, produïda per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). L’exhibició es podrà visitar al Castell de Vallmoll, dissabte 30 i diumenge 31 de març, de 10 a 14h.

La mostra inclou dibuixos de la col·lecció Sabater Pi de la Universitat de Barcelona i posa de manifest la tasca que va realitzar el científic. Amb les seves investigacions va constatar la intel•ligència dels primats no humans i actualment, l’IPHES continua investigant el seu comportament cognitiu en general, des de com fan servir les mans fins a la capacitat tecnològica.

La vida de Sabater Pi

A través de plafons amb imatges, l’exposició ens porta per la vida del científic des del 1939, quan ell tenia 16 anys i va anar a viure a l’Àfrica, fins a les seves últimes reflexions. Durant el recorregut, els visitants poden descobrir els moments claus de la seva vida d’una manera didàctica. Per exemple, l’any 1941 Sabater Pi va establir amistat amb una tribu i es va dedicar a preservar el seu llegat. Aleshores va començar a dibuixar en fang.

La seva carrera va fer un salt el 1946 quan James Chapin, conservador d’aus de l’American National Museum de Nova York, impressionat pels dibuixos que Sabater havia fet sobre un ocell, li proposa duur a terme un estudi de goril·les i ximpanzés. D’aquesta manera va començar a treballar per a National Geographic.

Dibuixos de goril·les de Sabater PI (UB)

dibuixos goriles

El 1950 va marxar a l’Àfrica occidental per seguir investigant sobre els simis i enceta el capítol de l’observació naturalista. Uns anys més tard, al 1958, és anomenat director del Centro de Adaptación y Expermentación Zoológica de Ikunde, des d’on treballarà per institucions prestigioses com la National Geographic Society o la New York Zoological Society. Durant aquest període té lloc el seu descobriment més important: l’ús d’instruments per part dels ximpanzés, recerca que serà publicada per la revista Nature el 1969, en un moment en què a l’Estat espanyol no es reconeix gens la tasca dels científics.

El 1966, Floquet de Neu entra a la vida de Sabater i Pi, un insòlit goril•la albí que serà portada al National Geographic Magazine. Dinou anys després, el 1985, el primatòleg s’instal·la a viure a Barcelona, on funda la càtedra de Psicologia animal a la Universitat de Barcelona, consolidant així una vida plena de grans descobriments, encara que aquí sigui menys conegut que a països com el Japó o els Estats Units.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: