Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Rosa Maria Ibarra (PSC): “Hard Rock i Logis Penedès són els projectes que s’han de desencallar, sí o sí”

La candidata socialista demana als diputats del territori que es comprometin a defensar un mínim del 10% d’inversions a Tarragona / Ibarra admet que “no m’hi veig” governant amb el PP i Cs

Rosa Maria Ibarra (PSC), al davant d'El Casteller, un monument dedicat als castellers obra de l'escultor Josep Busquets i Òdena, al Pati de Valls Rosa Maria Ibarra (PSC), al davant d'El Casteller, un monument dedicat als castellers obra de l'escultor Josep Busquets i Òdena, al Pati de Valls J.CARTANYÀ
Societat Josep Cartanyà
Dissabte, 16 Desembre 2017 08:46

Rosa Maria Ibarra Ollé, cap de llista per Tarragona del PSC. Nascuda a Alió el 1968. Advocada. Regidora als ajuntaments d’Alió i de Valls i consellera del Consell Comarcal de l’Alt Camp. En la darrera legislatura ha estat diputada al Parlament de Catalunya.

Inicialment s’havia previst que el cap de llista per Tarragona tornés a ser, Carles Castillo, però finalment el Consell Nacional del partit es va decantar per vostè. A què es deu aquest canvi?

El Consell Nacional del PSC és l’òrgan sobirà que decideix en darrera instància com han de ser les llistes perquè té una visió global de tota la candidatura de Catalunya. És cert que des del territori es va decidir no fer primàries i mantenir la llista actual, tenint en compte que la legislatura no havia acabat. Però, finalment el consell va decidir posar una dona de cap de llista a la nostra demarcació per criteris de paritat.

Miquel Iceta ha qualificat aquesta llista de “transversal” i “independent”.

Tenim una situació política excepcional a Catalunya i, davant d’això, volíem fer un projecte excepcional. Per aquest motiu hem fet un projecte més central, més transversal, en què s’han incorporat persones d’Units per Avançar, però també persones de més a l’esquerra del PSC, com el Carlos Jiménez Villarejo o la Beatriz Silva.

En aquesta campanya, el PSC està marcant un perfil propi i s’està desmarcant en molts aspectes de la resta de partits del bloc constitucionalista.

A Catalunya hem arribat a una situació insostenible perquè hi ha uns partits del bloc independentista que volen trencar i una altra part –PP i Cs-, que tenen plantejaments totalment immobilistes. I nosaltres considerem que així no es resol un problema que és molt greu perquè ens ha fracturat com a societat, amb l’economia impactada i les institucions intervingudes. Aplicant el 155 i dient que no, retornem a la legalitat però no resolem el problema. El problema es resol buscant un encaix possible de Catalunya amb Espanya, buscant un acord el més transversal possible i donar una sortida a aquells que pensaven inicialment que l’última sortida viable era la independència perquè s’ha demostrat la DUI no ens porta enlloc. Això ens ha de permetre recuperar la convivència, l’autonomia i les institucions.

Aquests dies s’ha parlat de possibles pactes. Reviure aliances amb un tripartit entre PSC, ERC i Catalunya En Comú-Podem o un pacte constitucionalista entre Cs, PP i PSC. Vostè s’hi veu governant amb Ciutadans i el PP?

No, jo no m’hi veig governant en un govern amb Ciutadans i el PP. Nosaltres tenim molt clar que les aliances han de passar per un Govern encapçalat per Miquel Iceta perquè és la única garantia perquè hi hagi una solució al problema de Catalunya.

Vostè ha fet una crida a la resta de candidats per Tarragona perquè, en cas de governar, es comprometessin a defensar un mínim del 10% d’inversions pel territori, pel pes que té a Catalunya. A què obeeix aquest proposta?

Des del 2010, -que va ser l’últim govern de progrés a la Generalitat (PSC-ERC-ICV)- fins al 2017, i després de dos governs encapçalats per CiU i ara Junts pel Sí, la inversió al territori ha anat baixant d’una manera terrible, concretament un 73% i arribant a extrems insostenibles com el de la Terra Alta, on la inversió ha caigut prop d’un 89% . La nostra proposta obeeix a rebre un 10% d’inversions, que és l’equivalent a la població d’aquest territori i al 12% del PIB català que representem. Demanem que els diputats de Tarragona deixem apartades les nostres discrepàncies polítiques i de partit i anem a donar suport tots plegats a aquesta proposta.

Creieu que la situació de paràlisi que viu Catalunya a causa del 155 i, concretament la Generalitat, pot perjudicar el projecte de Hard Rock al Consorci Recreatiu i Turístic (CRT)?

Crec que la paràlisi ja venia d’abans de la DUI i del 155. Però, en qualsevol cas, nosaltres apostem per un turisme diversificat. Vivim en un territori amb moltes possibilitats com el patrimoni de Tarraco, l’enoturisme del Priorat, la Ruta del Cister amb Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges, el turisme casteller que es reforçarà amb el Museu Casteller, el turisme esportiu o els creuers al Port de Tarragona. Tot això es pot veure potenciat i complementat amb el Hard Rock al CRT, un projecte que comportava la creació d’uns 10.000 llocs de treball directes i una inversió de diners que repercutia a l’àmbit cultural i social, una condició del PSC. És una mala notícia que el CRT estigui paralitzar i ens preocupa moltíssim les notícies que han trascendit sobre les pràctiques “poc clares” en l’adjudicació del projecte a Hard Rock.

El territori es pot permetre deixar passar el Hard Rock?

No, no podem, com tampoc ens podem permetre no desenvolupar el Logis Penedès. Tant un com l’altre són projectes fonamentals. Jo mateixa vaig presentar una proposta al Parlament perquè es comencés a executar el Logis Penedès en allò que es pugui. Segons un estudi de la URV, el Logis podria arribar a crear 5.000 llocs de treball, que aniria molt bé al Baix Penedès, la comarca amb més atur de Catalunya. Per tant, per a nosaltres CRT i Logis Penedès són els projectes, entre altres, que s’han de desencallar sí o sí.

El mes passat l’atur va tenir una petita pujada a la demarcació, sobretot als serveis i a la indústria. Seguim amb una taxa més alta que la mitjana catalana.

L’atur a Tarragona sempre és més elevat que a la resta de Catalunya i, malauradament, als últims dos mesos l’atur de Catalunya és molt més elevat que a la resta d’Espanya. Això demostra que la inestabilitat política no és bona ni pels negocis ni per la creació d’ocupació.

Com és sabut, encara hi ha molts enginyers o d’altres llicenciatures que surten de la URV i que es veuen obligats a anar a l’estranger per trobar una sortida professional. Com es pot combatre això?

Nosaltres entenem que cal potenciar la formació professional, la FP Dual i hem de revertir aquesta fuga de talent i fer un pla perquè es quedi en aquest territori. També vam defensar en els últims pressupostos del Parlament que la Generalitat reduïssin un 30% les taxes universitàries dels alumnes.

Quins creu que han de ser els sectors emergents del territori que han de generar més creixement econòmic i ocupació?

En primer lloc, la indústria, que es manifesta com un dels sectors que genera treball estable i més ben remunerat. Nosaltres tenim un hub químic molt potent al sud d’Europa i l’hem de mantenir amb els controls mediambientals que corresponguin.

I, si és possible, amb un cost energètic més baix, no?

Sí, perquè a banda del tema del transport, hi ha el problema de l’energia. Creiem que el tema de les xarxes tancades és una solució que és important no només per les indústries i les petroquímiques, sinó pel consum domèstic. També caldrà plantejar un pla de reindustrialització a les Terres de l’Ebre o en zones amb central nuclear, com a Vandellòs. En turisme també es pot ser una altra pota per crear ocupació de qualitat tant a la Costa Daurada com al Delta de l’Ebre. Finalment, en agricultura, hem d’apostar pel producte de proximitat.

Diversos agents econòmics critiquen que hi ha infraestructures claus–Corredor, A-7, A-27,...- que no avancen. La majoria depenen de l’Estat però afecten al creixement del territori...

Per a nosaltres, el Corredor del Mediterrani, el Tercer Fil, l’acabament de l’A-27, la gratuïtat de l’A-7 són fonamentals i en fem responsables al govern del PP de no haver-ho tirat endavant. Però el nou govern de la Generalitat ha de parlar amb el govern de Rajoy d’aquests projectes que són claus per al nostre futur econòmic.

No creu que se n’ha parlat molt?

Em dona la sensació que, últimament, de converses n’hi ha hagut més aviat poques.

Però des del territori s’han promogut moltes reunions?

Això segur que sí. Recordo, per exemple, que vaig participar en una trobada a València amb diversos representants del teixit econòmic i empresarial a favor de l’agilització del Corredor. És un tema que s’ha de pressionar per tirar endavant i que afecta a tot l’arc Mediterrani i la connexió amb Europa.

En matèria de transport públic, hi ha hagut avenços però el Camp de Tarragona encara no disposa d’una xarxa com la de Girona, per exemple.

No pot ser que en Rodalies tinguem de les pitjors connexions amb Barcelona. S’ha de millorar moltíssim com també la integració tarifària al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre o les tarifes bonificades pels estudiant.

Tant vostè com el cap de llista de Junts per Catalunya, Òscar Peris, són de Valls. En aquestes eleccions hi ha una quota vallenca important. És que Valls té més polític que abans?

Bé, la gent de Valls som gent implicada i amb ganes de fer feina pel país i per les nostres comarques. Per això suposo que coincidim (somriu)...

S’aventuraria a fer un pronòstic en els resultats del 21-D?

En aquest territori ens agradaria doblar resultats i aniríem pel quart diputat... I a nivell general, crec que un bon resultat per fer aquest canvi i donar la volta perquè el Miquel Iceta fos president de la Generalitat , seria obtenir uns 30 diputats.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: