Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Reus rep un ajut de 4 MEUR per a la transformació verda de la ciutat

El projecte 'RENATUReus' contempla actuacions de renaturalització, refugis climàtics, conservació de la biodiversitat o accions per evitar el risc d'inundacions

El passeig de la Boca de la Mina, un dels actuals pulmons verds de Reus El passeig de la Boca de la Mina, un dels actuals pulmons verds de Reus ARXIU / INFOCAMP
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dimecres, 26 Juliol 2023 11:05

L’Ajuntament de Reus ha rebut la resolució definitiva de l’atorgament d’una subvenció de 4 milions d’euros per al desenvolupament del projecte d’actuacions per a la renaturalització i la resiliència de la ciutat, 'RENATUReus'. Ho ha anunciat avui l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, que ha posat en valor que el projecte de Reus ha estat el més ben dotat dels 4 atorgats a Catalunya i dels 19 del conjunt de l'Estat.

L’ajut s’emmarca en la convocatòria 2022 de subvencions de la Fundación Biodiversidad (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) -vinculats als fons europeus Next Generation- per al foment d’activitats que contribueixin a la renaturalització urbana, impulsant la infraestructura tècnica verda i la connectivitat dels espais verds i blaus, amb l’objectiu d’incrementar la biodiversitat i la seva conservació i l’adaptació al canvi global, i de millorar l’habitabilitat dels entorns urbans. 

RenatuReus presentació

Roda de premsa de presentació del projecte 'RENATUReus' (J.Cartanyà)

L'alcaldessa ha destacat que aquest ajuts permetran "la transformació urbana i verda de Reus perquè sigui una ciutat més saludable, així com liderar la transició energètica" en el marc de les accions contra el canvi climàtic. Guaita també s'ha mostrat molt satisfeta pel resultat del projecte "perquè és fruit del treball conjunt de polítics i tècnics de l'Ajuntament", com ho demostra el fet que hagi estat el projecte més ben valorat.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio, ha explicat que el projecte inclou diferents actuacions de renaturalització de la ciutat en tres àmbits: Impuls de la infraestructura verda i la connexió entre espais verds i espais d’aigua; l'increment de la biodiversitat i estratègies per a la seva conservació; i les actuacions en resposta al canvi climàtic per millorar l’habitabilitat dels entorns urbans.

El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.

Les actuacions

Per la seva banda, la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, ha detallat que el projecte 'RENATUReus' es dividirà en una sèrie d'accions.

Al primer bloc hi trobem les actuacions de planificació, amb l’objectiu de concretar estratègies i plans d’actuació, incloent-hi estudis i diagnòstics específics.

Un segon bloc està integrat per actuacions a desenvolupar a l’espai urbà: Naturalització de la ciutat; refugis climàtics, creació d’un nou ecosistema d’aigua que millori l’hàbitat de diferents espècies de fauna i sigui també un espai de relació de la ciutadania amb el medi natural; i un Sistema Urbà de Drenatge Sostenible (SUD) a la llera urbana de la riera de l’Escorial, amb l’objectiu, entre altres, captar i redirigir a sòl fèrtil l’aigua de pluja per evitar inundacions i alhora recuperar part de l’aigua d’escorrentia.

I un tercer bloc aplegarà les accions de divulgació, comunicació i participació. El regidor de Via Pública, Daniel Marcos, ha remarcat que "el paper de la ciència i el coneixement és fonamental per contribuir a la renaturalització de les ciutats i que les mesures que s’implantin siguin efectives". En concret, es planteja crear un Observatori Ciutadà de la Biodiversitat obert a la participació de persones, entitats ambientalistes, associacions i persones a títol individual per generar coneixement i resoldre dubtes, així com un Banc de bones pràctiques per a la biodiversitat i la resiliència.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: