Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'impost nuclear destinarà 12 milions entorn d'Ascó i Vandellòs

El tribut, tombat inicialment pel Tribunal Constitucional, s'ha reformulat i s'ha reorientat com una taxa mediambiental

Representants institucionals han constituït el grup promotor per gestionar el fons Representants institucionals han constituït el grup promotor per gestionar el fons ACN
Economia i negocis Susanna Cases/ Ebre
Dimecres, 03 Mai 2017 07:52

“Per al futur del país, és absolutament estratègic, just i necessari que comencem a treballar pel dia que les centrals nuclears hagin expirat la seva vida útil, deixin de funcionar i, al mateix temps, deixin de generar una sèrie de llocs de treball que sustenten una part important de l'economia dels territoris afectats.” Així va resumir ahir el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, l'objectiu del nou impost nuclear.

El govern català ha reformulat el tribut –que inicialment gravava la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear–, tombat pel Tribunal Constitucional en considerar que marcava una doble imposició. El nou impost s'ha transformat en un tribut mediambiental que grava el risc sobre l'emissió d'elements radiotòxics.

Les previsions de recaptació també són superiors. S'espera ingressar uns 60 milions d'euros cada any. Dotze milions, el 20%, es destinaran a la prevenció de riscos de caràcter nuclear i, sobretot, a la reactivació econòmica de l'àrea d'influència de les centrals d'Ascó i Vandellòs, fixada en un radi de deu quilòmetres al seu voltant.

Els recursos es destinaran proporcionalment, tenint en compte que Ascó té dos reactors. “L'objectiu és gestionar-los de forma estratègica, no en la lògica de la repartidora, per acontentar l'administració local”, va detallar ahir Salvadó.

En aquest context s'ha constituït un grup promotor, presentat ahir, amb el govern i els consells comarcals de la Ribera d'Ebre i el Baix Camp que gestionarà, conjuntament, el fons, amb un òrgan participatiu i un altre de caràcter més executiu. Segons es va comunicar ahir, la previsió és aprovar el reglament que reguli el fons abans de final d'any. Els primers diners de l'impost, que merita des de l'1 d'abril, es rebran l'any que ve. De moment, el govern espanyol no ha demanat la intervenció de l'alt tribunal.

La fibra òptica o el gas, projectes prioritaris

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre veu amb bons ulls el nou impost nuclear que es va presentar ahir. “Sabent que estem en uns moments difícils, tant per la caducitat de la central com per altres problemes com el que tenim a Flix, pràcticament estem en un govern d'unitat i penso que serà molt ben rebut per tots per complementar els fons al desenvolupament per la diversificació econòmica en què estem treballant, moltes vegades sense recursos”, va valorar ahir la presidenta, Gemma Carim.

Tot i que el nou tribut prioritzarà projectes de l'àrea d'influència de les nuclears, no serà excloent. Des de la Ribera d'Ebre, també es treballarà pels municipis de fora del radi, “per complementar el desequilibri”. Instal·lar fibra òptica a tota la comarca o gas són alguns dels projectes que des de l'ens supramunicipal es veuen prioritaris.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: