Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Lluís Aragonès: "Els protagonistes del llibre miren de conjugar la llibertat individual amb la col·lectiva"

La novel·la 'Escriu el teu nom' es presentarà aquest divendres 22 de març, a les 19:30 h, al CERAP de Riudoms

Lluís Aragonès, a la plaça de l'Església de Riudoms Lluís Aragonès, a la plaça de l'Església de Riudoms JOSEP CARTANYÀ
Cultura Josep Cartanyà
Dijous, 21 Març 2024 09:02

'Escriu el teu nom' (Arola Editors) és la segona nova novel·la escrita a quatre mans per Lluís Aragonès (Riudoms, 1961) i Joana-Alba Cercós (Lleida, 1972). Els autors presentaran el llibre aquest divendres 22 de març, a les 19:30 h, al Centre d'Estudis Riudomencs Arnau Palomar (CERAP). La presentació de l'acte, que anirà a càrrec de Maria Eugènia Perea, estarà maridat amb l'acompanyament musical d'Agnès Borràs Aragonès (veu) i Pol Pàmies Lliteras (violí) i Joan Borràs Aragonès (piano).

Llibertat

El llibre narra una història d'amor però, alhora, també vol ser un homenatge a les generacions que han lluitat i lluiten per la llibertat i la justícia social. Lluís Aragonès considera molt adequat posar la paraula "llibertat" entre la gent. El polític i escriptor riudomenc creu que "avui dia s'està prostituint i banalitzant, per part de la dreta i de l'extrema dreta, el concepte de llibertat, ja que l'associen a l'egoïsme o a l'individualisme" i recorda que "hi ha gent que s'ha deixat, fins i tot, la vida per la llibertat.." 

La novel·la està protagonitzada per dos joves, el Gabriel i la Mercè, un riudomenc i una lleidatana que es coneixen a Barcelona, a finals dels anys 60, en un trajecte en tren. Durant el transcurs de la història, els protagonistes miraran de conjugar la llibertat individual amb la llibertat col·lectiva, que va lligada a la justícia social. Aquest dilema, -si és primer la llibertat individual o la col·lectiva-, els portarà situacions de conflicte i reflexions que, de ben segur, compartiran amb els lectors. 

El poema 'Llibertat' de Paul Éluard, fil conductor

Els títols dels capitols d'Escriu el teu nom' són versos extrets del poema 'Llibertat' del poeta surrealista Paul Éluard. De fet, els títols dels capítols són versos extrets del poema, que també apareixen entre línies. 

Però per qùè Paul Éluard? El poeta francès va mantenir una primera relació amb Gala -que després seria la dona de Dalí- i més tard es casarà amb Nush, model de Man Ray i Pablo Picasso. El poeta dedicarà a Nush el poema 'Llibertat', un cant a l'amor que acabarà convertint-se en un cant a la llibertat. Tant és així que Éluard va canviar "Nush", nom amb el que finalitzava l'últim vers, per la paraula "llibertat". Una història que va captivar els autors del llibre i que va acabar sent una font d'inspiració de la pròpia novel·la.

Un homenatge a la lluita

Tot i ser ficcio, la novel·la està farcida de referències als fets històrics que van marcar els anys seixanta i setanta (La Caputxinada, el Maig del 68, les revoltes universitàries,..). El llibre fa un salt fins a l'1 d'octubre del 2017: "Els mateixos personatges -amb més anys, amb més experiència i amb algun desengany- retroben aquesta il·lusió per la lluita però amb més capacitat d'anàlisi", explica Aragonès. Sobre "El Procés", en Gabriel -un dels protagonistes- el compara amb la tercera llei de Newton: "No hi ha cap acció sense una reacció de la mateixa intensitat".

Per tot plegat, el llibre "fa un homenatge a tota aquesta gent que ens ha precedit i que ha lluitat en situacions més dures i complexes que les que ens trobem actualment", apunta Aragonès, que alhora expressa que d'aquells lluitadors i lluitadores dels anys 60 "n'hem d'aprendre a persistir i a resistir". 

Un llibre amb més sincronia

Joana-Alba Cercós i Lluís Aragonès ja van escriure un primer llibre "a quatre mans", la novel·la espitolar 'Escriu-me aviat'. Aragonès explica que a 'Escriu el teu nom' "hi trobem majoritàriament narració i diàleg entre els protagonistes, a més d'alguna carta". Aquesta vegada, els autors van esciure amb més sincronia, "fins que va arribar un moment en què no sabíem què havia escrit cadascú", afirma en Lluís (somrient...).

Lluís Aragonès i Joana Alba Cercós

Lluís Aragonès i Joana-Alba Cercós (Cedida)

Properes presentacions

'Escric el teu nom' es presentarà en diversos indrets del territori català. Després de la presentació feta el passat 15 de març a Reus i, d'aquest divendres a Riudoms, el proper divendres 5 d'abril es presentarà a l'Ateneu Popular de Ponent de Lleida; el dijous 11 d'abril al Centre Cultural de Cambrils; el dijous 18 d'abril, als serveis territorials de Cultura de Tarragona i, el dimarts 21 de maig, ho farà a l'Ateneu Barcelonès de Barcelona

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: