Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Fenosa torna a brillar

La Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell rep el Premi Nacional de Cultura 2017 per la divulgació de l'obra de l'escultor

Apel·les Fenosa i la seva dona, Nicole, posen al taller de l'artista establert al Vendrell Apel·les Fenosa i la seva dona, Nicole, posen al taller de l'artista establert al Vendrell ARXIU/TAEMPUS
Art Josep M. Flores/ Taempus
Diumenge, 16 abril 2017 11:16

La Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell ha rebut un dels Premis Nacionals de Cultura 2017 que concedeix el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (Conca) per la projecció europea del llegat artístic i documental de l'escultor des de la casa del Portal del Pardo on Fenosa passava llargues temporades. La casa es va convertir en museu l'any 2002 amb l'objectiu de donar a conèixer l'obra de l'escultor i la seva relació personal i professional amb artistes de la talla de Picasso, Miró, Coco Chanel, Paul Éluard i Jean Cocteau, entre d'altres.

A l'hora de concedir aquesta distinció, el Conca ha tingut en consideració les exposicions monogràfiques que es poden visitar a la casa museu del Vendrell i que expliquen, precisament, la relació que Fenosa i la seva dona van tenir amb els artistes més rellevants de l'avantguarda. Apel·les Fenosa els va conèixer a París i aviat hi va fer amistat. Va viure un any, el 1920, a Tolosa de Llenguadoc, però el 1921 es va traslladar a París, on es va instal·lar i va establir una estreta relació personal i professional amb Pablo Picasso, una de les persones que més el va influenciar i que es va acabar convertint en el seu primer i principal col·leccionista. Només tres anys després d'arribar a París, Fenosa va fer la primera exposició, prologada pel poeta Max Jacob. L'any 1929, va retornar a Barcelona amb motiu d'una exposició a la mítica sala Parés i va viure amb entusiasme la proclamació de la República. El seu compromís polític el va obligar, l'any 1939, després de la Guerra Civil, a tornar a París, aleshores com a exiliat, on ja va fixar la seva residència permanent fins que va morir, el 25 de març del 1988.

Però Apel·les Fenosa no va perdre mai el contacte amb la seva Catalunya natal i l'any 1957, juntament amb la seva esposa Nicole, va decidir comprar el Portal del Pardo, una antiga residència del segle XVI que durant anys va restaurar per convertir-la en la seva residència taller d'estiu. La seva casa vendrellenca també va ser el punt de trobada amb molts artistes de primer nivell, com ara el dibuixant català també instal·lat a París Xavier Valls, pare del fins fa poc primer ministre francès, Manuel Valls.

L'antiga residència i taller de l'escultor és avui la seu de la Fundació Apel·les Fenosa i acull també el centre de documentació destinat als estudiosos de la figura, la trajectòria i l'obra de l'escultor. El museu conserva la col·lecció permanent i les diferents estances on l'artista passava els seus estius, que s'han mantingut intactes, igual que el jardí exterior, on llueixen algunes de les seves escultures més apreciades. El museu exposa de manera permanent la col·lecció artística de l'autor, principalment escultures originals en terracota o guix així com bronzes monumentals, i organitza exposicions temporal d'artistes relacionats amb Fenosa i contemporanis.

Nicole Fenosa, vídua de l'escultor, es va dedicar durant dècades a recopilar documentació i informació sobre el seu marit, com ara correspondència, fotografies, llibres, estudis biogràfics, articles, material audiovisual, catàlegs, etc. Avui, tota aquest fons forma part del centre de documentació Apel·les Fenosa del Vendrell, consultable per a tots els estudiosos.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: