Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La FAVT convoca al veïnat a una concentració per la sanitat pública aquest diumenge a Tarragona

La federació veïnal aprofitarà l’acte per reivindicar la conversió del CAP La Granja-Torreforta en un CUAP

Imatge d'arxiu d'una concentració anterior davant el CAP La Granja-Torreforta Imatge d'arxiu d'una concentració anterior davant el CAP La Granja-Torreforta FAVT
Veïnatge Redacció Infocamp
Dijous, 04 abril 2024 11:56

Coincidint amb el Dia Mundial del Dret a la Salut, la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) convoca al veïnat a la concentració per la sanitat pública, que tindrà lloc aquest diumenge 7 d’abril, a les 11:30 h, al parc del carrer Dr. Mallafrè, al davant de l’Hospital Joan XXIII. D’aquesta manera, la federació de Tarragona, com la resta d’entitats de la CONFACV (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya), se suma a la convocatòria de la Marea Blanca i la Marea de Pensionistes de Catalunya en diverses ciutats catalanes. En clau tarragonina, la FAVT també aprofitarà l’acte per reivindicar la conversió del CAP La Granja-Torreforta en un CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària).

El manifest

Durant la concentració del diumenge, es farà lectura del manifest en què denunciarà “la precarització de la sanitat pública, que atempta contra el dret a la salut de totes les persones, menysté els i les seves professionals i beneficia interessos privats en detriment dels serveis públics”.

Davant d’aquesta situació, que com cita textualment el manifest, “de polítiques poc transparents definides als despatxos sens comptar amb l’opinió dels i les professionals que exerceixen el dia a dia, ni amb participació ni demandes de la ciutadania”, els moviments veïnals i socials reclamen accions “urgents i efectives”.

Entre les accions, es demana invertir realment en allò que és atenció primària el 25% del pressupost global de Salut o fer-ho en les àrees més precaritzades actualment (infraestructures insuficients, falta de professionals i llistes d’espera excessives que desesperen, tant en l’atenció primària com en l’hospitalària. En segon lloc, es critica el nou model centralitzador de funcionament de la Pediatria, “que posa en perill el servei d’atenció sanitària a la infància i adolescència”. També es demanen més recursos per la salut mental.

El manifest també alerta que “prop del 75% del pressupost va a serveis concertats amb proveïdors de tot tipus” i recorda que “la salut no és un negoci”. Per això, “cal posar fi als contractes i convenis privats i no renovar els que finalitzin i aturar les privatitzacions, canviant el marc legal que les facilita”. Finalment, es demana unes “condicions laborals dignes” per al personal sanitari i es recorda que “la salut no és només una qüestió de polítiques sanitàries,” sinó que “la pobresa també causa malalties”, quan no es té cobert el dret a un habitatge digne, el treball, les pensions, l’educació o quan una persona o família és víctima de la pobresa energètica.

Convertir el CAP La Granja-Torreforta en un CUAP

Des de la FAVT també s’aprofitarà l’acte per demanar la conversió de l’actual CAP La Granja-Torreforta en un CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària). La federació veïnal considera que el radi d’influència del CAP –prop de 50.000 persones dels barris de Ponent- és un motiu més que suficient per incorporar aquest servei i, alhora, contribuir a descol•lapsar el servei d’Urgències de l’Hospital Joan XXIII.

Cal recordar que els CUAP es troben oberts les 24h dels 365 dies de l’any. En aquests centres s’atenen urgències de baixa i mitjana complexitat i ajuden a descol•lapsar les urgències als hospitals. Normalment es troben ubicats als espais urbans amb més densitat de població.

La concentració d’aquest diumenge també compta amb el suport de CCOO Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: