Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Es publica un llibre sobre la posguerra a la Canonja

El llibre 'Los silencios de posguerra', de Juan Borràs Llop, és el quart volum sobre la Guerra Civil editat pel Centre d'Estudis Canongins

Imatge de la presentació del llibre de Juan Borràs Llop sobre la postguerra a la Canonja Imatge de la presentació del llibre de Juan Borràs Llop sobre la postguerra a la Canonja AJUNTAMENT DE LA CANONJA
Cultura Redacció Infocamp
Dilluns, 06 Mai 2024 21:52

El Castell de Masricart de la Canonja va acollir, el passat diumenge 7 d’abril, la presentació del llibre de Juan Borràs Llop 'Los silencios de posguerra. Cataluña, vencedores y vencidos'.( vol.30 de la col·lecció "El porxo").

L’acte va ser presidit per l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, acompanyat pel president del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, Francesc Roig; de l’autor del llibre, Juan Borràs, i la professora de Geografia i Història de l’Institut Collblanc de la Canonja, Laura Sabaté, com a presentadora del volum.

Francesc Roig va insistir en la necessitat de recuperar la memòria històrica canongina, en aquest cas amb l’edició del llibre' Los silencios de posguerra. Cataluña, vencedores y vencidos', el quart volum escrit per Juan Borràs sobre persones, fets i conseqüències del dramàtic conflicte que va generar la Guerra Civil a la Canonja i també per extensió a Catalunya. “Els tres anteriors llibres s’han centrat en la rereguarda, el front i l’exili -digué Roig- i aquest quart volum tracta sobre la primera postguerra amb l’objectiu del rescat històric d’un passat que no ens podem permetre de repetir. Perquè la primera llei de la història és no tenir por de dir la veritat. I això ens ajudarà a desterrar la hipocresia social de voler justificar allò que no necessita justificació.”

La professora Laura Sabaté situà d’entrada tot el context de l’època estudiada per l’autor Juan Borràs – que va des del final de la guerra civil fins a començaments dels anys cinquanta- i que manté com a fil conductor narratiu la vida de l’alcalde republicà Josep Canadell Rongés, un cop retornat de l’exili. Una època gris de precarietats, silencis i pors, com a resultat de la dictadura franquista. Laura Sabaté, establí també amb l’autor del llibre, Juan Borràs, una amena conversa de diàleg progressiu sobre el llarg procés seguit en la seva perseverant constància investigadora a la recerca de documents arxivístics i bibliogràfics, entrevistes i també materials fotogràfics (bona part dels quals han estat treballats per Jaume Gómez Travé).

L'alcalde Roc Muñoz va tancar l'acte i va agrair la feina d’investigació realitzada per l’autor per tal d’aflorar la trista realitat de postguerra i posar-la a l’abast de les actuals generacions. Una feina de necessitat històrica, com la que ha vingut realitzant també el Centre d’Estudis Canongins des de la seva fundació, per tal de salvar la memòria del poble.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: