Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Reus presenta la programació d'un Sant Jordi "especialment literari"

Els 'Contes a les places', l’exposició de les novetats d’interès local, la trobada dels autors o la Festa de la Crispeta completen la programació de la diada

El regidor de Cultura, Daniel Recasens, amb tècniques de la biblioteca, observen l'exposició de les novetats locals de Sant Jordi, ambientada en un taller de pintura El regidor de Cultura, Daniel Recasens, amb tècniques de la biblioteca, observen l'exposició de les novetats locals de Sant Jordi, ambientada en un taller de pintura JOSEP CARTANYÀ
Cultura Redacció Infocamp
Dijous, 18 abril 2024 12:24

El regidor Cultura i Política Lingüística de Reus, Daniel Recasens, ha presentat en el decurs d'una roda de premsa duta a terme a la Biblioteca Xavier Amorós, el programa d'actes de la Diada de Sant Jordi, conjuntament amb les novetats editorials d'enguany, i la disposició de les parades de llibres, roses i entitats a la plaça del Mercadal i els carrers del voltant.

Tal com ha explicat Recasens, "arriba un altre Sant Jordi en un any especialment literari" i ha recordat que aquest 2024 "es compleixen cent anys del naixement d’Estellés i Joan Ferrater o de la poetessa Vayreda i cent d’ençà de la mort de Guimerà o Salvat-Papasseit, per no parlar del fet que Rovira i Virgili fundà aquell 1924 la Revista de Catalunya o que ha estat l’any que el gran Quim Mallafrè ens ha deixat".

Contes a les places

Al voltant de la Diada de Sant Jordi s'han programat diferents activitats. Per un costat, tres sessions de 'Contes a les places': aquest mateix dijous, al Parc del Roserar, on es trasllada la sessió de contes setmanal de la Biblioteca Pere Anguera en un entorn de les roses i que anirà a càrrec de l’Associació Aspercamp. La segona serà el dissabte 20 d’abril,  en el marc de la festa dels joves de La Crispeta que celebren tot el dia a la Palma. I la tercera serà el dimecres 24 d’abril, que trasllada a la plaça de M. Àngels Ollé de la Boca de la Mina, la sessió de contes per la Igualtat del mes d’abril a la Biblioteca Central Xavier Amorós. Totes les sessions són obertes a tothom i es fan a les 17:30 h.

Exposició de les novetats d'interès local ambientada en un taller de Fortuny

Una altra de les activitats principals és l’exposició de les novetats d’interès local. És l’exposició bibliogràfica més gran que es fa cada any a la Biblioteca Xavier Amorós, on es visualitza el que s’ha publicat de març de l’any anterior a abril de l’any en curs relacionat amb Reus, el Baix Camp i el Camp de Tarragona, de qualsevol temàtica. Un total de 175 publicacions estan exposades a la biblioteca com si fossin en un taller de pintor, que podria ser el de Fortuny, concidint amb l'any de la commemoració del 150è aniversari de la mort del pintor reusenc. En l'ambientació de l'exposició, s'ha comptat amb la col·laboració artística del Departament de Plàstica i audiovisuals de l’Institut Gabriel Ferrater i del mateix equip de Biblioteques.

La Crispeta: 14 hores de cultura a La Palma

L’entitat cultural i juvenil La Crispeta celebrarà, el dissabte 20 d’abril, la segona edició de la Festa de Sant Jordi de La Crispeta a La Palma de Reus. La jornada comptarà amb una programació cultural i festiva de 14 hores, per a tots els públics i d’accés lliure i gratuït. Tot plegat començarà a les 12 del migdia i acabarà a les 2 de la matinada, i farà que passin per l’escenari de La Palma diferents actuacions musicals, teatre, pòdcast i monòlegs.

Amb la Festa de Sant Jordi, l’entitat no només espera celebrar la Diada, sinó revitalitzar-la amb una oferta cultural àmplia i accessible a tota la ciutadania. A més, que també vol posar en escena a artistes joves i locals. Per fer-ho, compten amb la col·laboració de les regidories de Joventut i de Cultura i Política Lingüística.

La trobada d'autors i autores

També seguint el fil de Fortuny, tenim un dels actes més emblemàtics de Sant Jordi a nivell local i que és la tradicional trobada dels autors i autores, que enguany serà dinamitzada per la companyia “Teatralitzat” i que es farà a aquesta mateixa biblioteca,el dilluns 22 d’abril, a les 19:00 h, i que forma part de la Revetlla de Sant Jordi que el Servei de Biblioteques promou a tot Catalunya.

La Diada de Sant Jordi

Pel que fa a la Diada de Sant Jordi, enguany posaran parada 12 llibreries, 12 floristeries a la plaça del Mercadal i 74 entitats, entre la plaça del Prim, el raval de Santa Anna, la plaça del Castell, l’Absis de la Prioral i el Fossar Vell. Les entitats faran lectures sobre textos de diferents autors a les places amb aquest horari:

De 10:00 a 11:00 h, a la plaça del Prim, textos de Vicent Andrés Estallés
De 14:00 a 15:00 h, al raval Santa Anna, textos de Vicent Andrés Estallés
De 15:00 a 17:00 h, a la plaça del Castell, textos d'Àngel Guimerà
De 17:00 a 18h:00 h, al Fossar Vell, textos de Joan Salvat Papasseit

Pel que fa als actes festius que es duen a terme durant el dia 23, tenim la ballada de sardanes amb la Cobla Reus Jove, l’actuació castellera dels Xiquets de Reus, i les enceses dels Dracs i la Víbria. Dins la parada de l’Ajuntament, les Biblioteques organitzen micro presentacions per a obres que ja fa temps que han estat presentades .

El regidor Daniel Recasens ha anunciat que, com a novetat d’enguany, "hi haurà dos moments per a fer recomanacions literàries per part dels lectors, que aniran dinamitzades per Teresa Vilà". Durant el matí també s'han convidat els autors d’obres infantils a fer diverses sessions amb els grups escolars que es faran a la plaça del Mercadal i a la plaça del Prim. Paral·lelament, i també per a grups escolars, hi haurà unes sessions especials del “Laboratori Casa” que es faran dins el Castell del Cambrer. 

Pel que fa als Clubs de Lectura, i d’entre els actes posteriors, destacable el que es farà el dia 27 amb Montserrat Corretger, a la Biblioteca Xavier Amorós, i en el que hi participaran també un club de Cerdanyola del Vallès. Es farà a les 11:00h i és obert a tothom que vulgui conversar sobre “La pensió d’alemanys”.

El Poetry Slam

L'acció de promoció de la poesia entre els joves de la ciutat, la Poetry Slam, que des del mes de novembre està en funcionament als diferents instituts de Reus, entra a la recta final. Es tracta d’una competició de declamació de poesia, que forma part del programa ALTAVEU d’extensió bibliotecària, escrita pels mateixos alumnes a partir d’un vers de l’obra d’un poeta i que enguany ha estat Alba Camarasa.

L'eslàmer Salva Soler és la persona que realitza les sessions de creació i interpretació amb els alumnes als diferents instituts participants. Aquest dilluns es van classificar els alumnes que participaran a la final que es realitzarà el proper divendres 26 d’abril, a les 19:00 h, a les Peixateries Velles en un acte organitzat conjuntament amb la regidoria de Joventut.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: