Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Mig miler de veïns dels barris marítims de Tarragona diuen "prou" a les inundacions

Els afectats asseguren estar "farts de la inacció política" i de conviure amb aigües fluvials i fecals cada any

Alguns dels integrants de la nova Plataforma d'Afectats per les inundacions dels barris marítims de Tarragona Alguns dels integrants de la nova Plataforma d'Afectats per les inundacions dels barris marítims de Tarragona NEUS BERTOLA / ACN
Veïnatge ACN
Dijous, 25 Mai 2023 21:57

Mig miler de veïns dels barris marítims de Tarragona han dit "prou" a les inundacions que pateixen cada vegada que arriba un temporal i exigeixen solucions definitives. Els aiguats del setembre del 2022, que van provocar destrosses a prop d'una trentena de comunitats, van esdevenir el punt d'inflexió. Després de mesos de reunions, aquest dijous han presentat la Plataforma d'Afectats per les inundacions dels barris marítims. Segons el president del nou col·lectiu, Jorge Lustres, l'objectiu és unir esforços per exigir un "projecte amb cara i ulls" que solucioni la problemàtica del clavegueram i que els veïns no hagin de conviure amb "aigües fluvials i fecals" dues o tres vegades a l'any.

"L'aigua que inunda els carrers surt de les clavegueres desbordada, plena de rates i d'excrements", detalla la tresorera de la plataforma, Rosa Maria Ibars, qui lamenta que "la pudor i les restes fetals" es mantenen als carrers hores després de la tempesta. Una situació "insuportable" que diversos veïns també pateixen dins de casa.

"Els veïns dels pisos baixos del carrer Smith han de patir, cada vegada que hi ha pluges torrencials, que les aigües fecals surtin pels lavabos i empastifin els pisos. No és fàcil netejar habitatges en aquestes condicions", detalla Ibars, qui afegeix que fa molts anys que ho fan "en silenci", però que "ja n'estan farts".

La higiene i la salut física no és l'únic que preocupa als residents d'aquesta zona de la ciutat. Asseguren que les situacions d'inundacions deixen inactius els ascensors de molts pisos i això repercuteix en l'aïllament i l'estat emocional de les persones grans que, en alguns casos, "queden traumatitzades per por que la situació es repeteixi". Ibars explica que són diverses les persones que "queden soles durant hores i dies" i que acaben "depenen de l'ajuda exterior per menjar o anar a la farmàcia, entre altres".

Santa Tecla, el punt d'inflexió

El president i el secretari de la nova plataforma, Jorge Lustres i Rafael Medina, coincideixen en assegurar que les inundacions que van patir durant les festes de Santa Tecla de l'any passat van esdevenir el punt d'inflexió. De fet, detallen que 28 comunitats de veïns es van veure afectats pels aiguats. Una d'elles va haver de fer front a una despesa econòmica de 14.745 euros.

"A Tarragona, en els últims anys, estem patint entre dues i tres inundacions fortes a l'any", assegura Medina, qui afegeix que això equival a una despesa anual de 300 euros per família, aproximadament.

Una situació que han patit durant dècades, però que ja no volen fer-ho més. Per aquest motiu, i a través de la creació de la nova plataforma, esperen que el nou consistori els escolti i tirin endavant un projecte "ben elaborat, desenvolupat per enginyers i amb cara i ulls", contrari, al conjunt de plantejaments que els han presentat i que consideren que "mancaven de credibilitat".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: