Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Inaugurat un mural d’homenatge al moviment veïnal de Tarragona al parc infantil de Bonavista

Pau Ricomà: "Bonavista té una gran història de lluita col·lectiva i de molta dignitat"

Imatge de la inauguració del mural artístic Imatge de la inauguració del mural artístic TJERK VAN DER MEULEN
Veïnatge Redacció Infocamp
Diumenge, 15 Gener 2023 15:40

Aquest diumenge 15 de gener ha tingut lloc l’acte d’inauguració del mural artístic d’homenatge al moviment veïnal de Tarragona al parc infantil de la plaça de la Constitució de Bonavista, que ha estat presidida per l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà. Es tracta d’una obra que ha anat a càrrec del col·lectiu d’artistes 27.7 Art Group, amb l’il·lustrador Álvaro Hernández al capdavant, que s’ha finançat des de l’Ajuntament de Tarragona a través de la Comissió de Programes de Memòria Democràtica.

El mural, en el qual han participat alumnes de l’Escola Bonavista i l’Escola Joan XXIII, representa el moviment veïnal existent al barri de Bonavista i a la resta de barris de Ponent entre els anys 1964 i 1979. La intervenció artística compta amb dues grans mans enllaçades que simbolitzen la unió i la lluita conjunta de les catorze associacions veïnals de Tarragona durant la dictadura i la transició democràtica. Amb el mateix objectiu de representar la unió del veïnat, en el mural s’hi han dibuixat persones de totes les edats i de diferents oficis, així com els edificis d’habitatges típics dels barris de Ponent i el Balcó del Mediterrani.

L’elaboració del mural artístic és una de les activitats de divulgació incloses en el projecte de recerca “'El moviment veïnal a Tarragona 1964-1979' liderat per la catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Montserrat Duch, i finançat per la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica del Govern de l’Estat espanyol.

“Bonavista té una gran història de lluita col·lectiva i de molta dignitat”, ha manifestat Ricomà, que ha destacat que “aquest magnífic mural fet per joves i alumnes del barri representa la unió veïnal i la força de totes aquelles persones que van lluitar conjuntament per millorar la qualitat de vida de tota la ciutadania, per la creació, per exemple, de serveis de salut i de centres escolars”. “El moviment veïnal que va néixer a Bonavista no només va comportar canvis i millores als barris de Ponent, sinó que es va extrapolar a tota la ciutat i al conjunt de la societat”, ha afegit l’alcalde de Tarragona, que ha agraït la feina de totes les persones i institucions que han fet possible l’homenatge d’aquest diumenge.

Per la seva banda, el conseller de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, ha recordat que el moviment veïnal de Tarragona "va esdevenir un autèntic referent a Catalunya”. “Veïns i veïnes, amb unes circumstàncies molt precàries, es van unir i van lluitar conjuntament per millorar les condicions de vida de tota la ciutadania”, ha subratllat Castaño, que ha apuntat que la inauguració d’aquest mural artístic “enceta, avui, el Programa de Memòria Democràtica d’aquest 2023 que s’allargarà fins al pròxim dia 9 de juny”.

“El que fem des de la Universitat Rovira i Virgili no es pot quedar tancat en un calaix, la nostra feina ha de retornar a la societat”, ha manifestat per la seva banda Duch, que ha afegit que actes com el d’avui serveixen perquè “totes les persones protagonistes del moviment veïnal a Tarragona vegin que el seu esforç i les seves lluites van valdre la pena, perquè van aconseguir molts dels serveis dels quals ara gaudim”.

Finalment, el rector de la URV, Josep Pallarès, ha destacat que molts dels nens i nenes que han pintat aquest mural “acabaran sent estudiants de la Universitat Rovira i Virgili perquè una de les principals funcions que tenim és fer d’ascensor social, de tal manera que generacions de nouvinguts, potser llavors sense estudis, que van haver de lluitar per tenir unes condicions de vida dignes, ara tenen fills i nets que poden fer estudis secundaris i carreres universitàries”. En aquest sentit, Pallarès ha apuntat que la URV “és la universitat de l’Estat espanyol que té, percentualment, més alumnes becats pel ministeri. Això vol dir que som una universitat que dona oportunitats, que equilibra socialment el territori”.


Estrena del documental “El moviment veïnal a Tarragona 1964-1979”

En el marc del projecte de recerca “El moviment veïnal a Tarragona 1964-1979”, la recerca del qual ha anat a càrrec de l’antropòleg Federico Bardají, aquest diumenge al matí també ha tingut lloc l’estrena i projecció d’un documental divulgatiu elaborat per la periodista Berta Ramos. L’acte, que ha tingut lloc al Teatre de Bonavista, ha estat presidit per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Pallarès.

L’audiovisual, de 21 minuts de durada, fa pedagogia i divulgació sobre el moviment veïnal basant-se en la documentació de l’època i conté entrevistes de diferents testimonis, fotografies inèdites de famílies dels barris i imatges d’arxiu dels No-Do de la Filmoteca espanyola, d’arxius de l’Ajuntament de Tarragona i de l’Arxiu Històric de Tarragona de la Generalitat de Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: