Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona engega un projecte de Comunalitat Urbana per fomentar l'economia del bé comú

Catorze entitats desplegaran el projecte durant els pròxims dos anys a Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, el Serrallo i la Part Alta

Imatge dels representants de les entitats que impulsen la Comunalitat Urbana de Tarragona Imatge dels representants de les entitats que impulsen la Comunalitat Urbana de Tarragona ELOI TOST / ACN
Veïnatge Infocamp/ ACN
Dimarts, 31 Mai 2022 20:17

Tarragona ha iniciat un projecte de Comunalitat Urbana per fomentar l'economia del bé comú a partir de teixir complicitats entre una catorzena d'entitats de la ciutat. El projecte es durà a terme durant els propers dos anys als barris de Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, el Serrallo i la Part Alta. Les organitzacions s'ajudaran mútuament per tal de cobrir mancances i impulsar iniciatives d'economia social, com ara fomentar el comerç de proximitat o una biblioteca d'intercanvi de coses, d'esport, cultura o de treball digne. La Comunalitat Urbana de Tarragona té un pressupost de 350.000 euros, atorgat pel Departament de Treball.

El director general d'Economia Social del Departament de Treball, Josep Vidal, ha explicat durant l'acte de presentació a Sant Pere i Sant Pau que la iniciativa va néixer amb l'objectiu "de recuperar el teixit associatiu i comercial dels barris". "Després de la covid hem vist que certes estructures econòmiques no aguanten les crisis" i que la resposta ha vingut en alguns casos de la ciutadania organitzada, ha detallat. Vidal ha defensat "el dret de les persones a autoconstruir la ciutat al seu gust", també pel que fa l'ús de llocs comuns. En aquests espais, la Comunalitat Urbana vol que la cultura hi tingui un paper central i, en el cas de Tarragona, la companyia Tornavís Teatre pretén que les propostes arribin a tots els racons.

Els cinc eixos del projecte

El projecte té cinc eixos bàsics, tal com ha explicat Aurora Sáez, tècnica de La Teulada Xarxa Cooperativa de Tarragona. El primer és el de comerç local i consum responsable, que se centra en fer créixer els mercats de proximitat i els de carrer, així com dinamitzar les associacions de comerciants dels barris i apropar l'agroecologia a la ciutadania. A més, es volen impulsar economies comunitàries i de transició ecològica; així com el dret a la ciutat per tal que esdevingui amable. Finalment, des de l'eix de treball digne i feminismes es volen millorar les condicions laborals de les persones que fan feines precaritzades i des de l'esport i la cultura es vol actuar per apoderar la ciutadania.

Les entitats activadores

A l'acte de presentació, hi han assistit algunes de les entitats activadores del projecte. La representant de l'AV Sant Salvador i Sant Ramon, Meritxell Vilella, ha explicat "quin impacte preveu que tingui la Comunalitat Urbana en el barri". La recuperació de l'espai públic, el reciclatge, el foment de l'esport, els la creació de llocs de treball, el comerç de proximitat, la creació d'una biblioteca de les coses o involucar persones nouvingudes a la Comunalitat són alguns àmbits que es treballaran.

Per la seva banda, la directora de l'Associació Quilòmetre Zero, Marina Fernández, ha dit que la seva aportació al projecte passa per afavorir el vincle entre ciutadania activa i les persones i col·lectius més vulnerables. Al seu torn, Júlia Abelló, membre de Tornavís Teatre, ha expressat que una de les funcions del grup teatral serà el de "reivindicar la plaça com a espai viu i recuperar els carrers als barris i a tota la perifèria". 

Finalment, l'amfitrió de la trobada, el president de l'AV La Unió de Sant Pere i Sant Pau, Gabriel Muniesa, ha anunciat els quatre punts que es treballaran al barri gràcies al projecte: la transformació del comerç del barri i l'economia circular, afavorir el treball i comaatre la precarietat d'una part de la població, eliminar les bretxes intergeneracionals i digitals i impulsar l'esport entre la gent del barri.

La resta d'entitats activadores són la Cooperativa GamLab, l'Associació Juvenil Cultural Ariadna, la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau, la Bodega Gerard de la Xarxa de Comerços de la plaça del Fòrum i l'Associació Ment i Salut La Muralla.

La Comunalitat Urbana de Tarragona també comptarà amb la col·laboraicó d'entitats participants com la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), el Grup de Consum La Bajoca, la Colla Xiquets del Serrallo i el propi Ajuntament de Tarragona. 

A Catalunya hi ha 22 Comunalitats Urbanes en 18 ciutats.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: