Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les entitats veïnals avisen que els tarragonins encara no saben què han de fer davant d'un accident a la petroquímica

Les associacions reclamen seguretat, informació i transparència en la comissió d'estudi del Parlament

Els representants veïnals de Tarragona (d'esquerra a dreta), Loli Gutiérrez, Gemma Fusté i Justo Velilla, en la sessió de la comissió d'estudi de la seguretat de la petroquímica al Parlament Els representants veïnals de Tarragona (d'esquerra a dreta), Loli Gutiérrez, Gemma Fusté i Justo Velilla, en la sessió de la comissió d'estudi de la seguretat de la petroquímica al Parlament PARLAMENT DE CATALUNYA
Veïnatge ACN
Dimarts, 22 Setembre 2020 17:32

Seguretat, informació i transparència. Aquestes són les principals demandes que han fet aquest dimarts els representants de les entitats veïnals de Tarragona que han comparegut al Parlament en la comissió d'estudi de la seguretat del sector de la petroquímica. Els portaveus de Bonavista, Llevant i la FAVT han relatat el "caos total" i la "manca de coordinació" que es va viure després de l'explosió a IQOXE el 14 de gener. A més, han afirmat que els veïns se senten desemparats i han destacat la importància de recuperar el Plaseqcat per gestionar les emergències des del territori. A preguntes dels grups polítics, han advertit que si avui es tornés a produir un accident a la petroquímica els veïns tampoc no sabrien què fer ni com actuar.

L'explosió al reactor d'IQOXE va suposar "un gir de 180 graus" en la percepció del risc de viure vora el polígon petroquímic, segons la presidenta de l'Associació de Veïns de Bonavista, Loli Gutiérrez. "Ha marcat un abans i un després, i la pluja de metralla ha avivat la sensació de perill". Gutiérrez ha criticat el "fracàs" del Plaseqcat i la manca "d'eficàcia i de resposta" de Protecció Civil "en el tram d'una hora entre l'explosió i les primeres notificacions oficials".

"Jo mateixa vaig estar pels carrers avisant els veïns perquè es confinessin", ha manifestat, perquè les sirenes, ha recordat, no van sonar. "Només sonen per a fer proves", s'ha queixat. La líder veïnal de Bonavista ha dit que cal implementar nous sistemes d'alerta com els missatges de text o de veu als mòbils, però ha apuntat que la gent gran també necessita les sirenes per assabentar-se del perill.

Gutiérrez ha afegit que són conscients de la importància de la química per a l'economia de moltes famílies, però ha exigit que el sector respongui amb informació, seguretat i transparència. "Els veïns ja no confien en la seguretat del perímetre del polígon perquè qualsevol accident greu pot comportar danys colaterals que poden causar-te la mort a casa teva mateix. Aquell dia el que es va trencar és la confiança dels veïns de Bonavista i això costa de recuperar", ha exposat.

Per tot plegat, ha afirmat que seguiran mobilitzats fins que no se'ls garanteixi la seguretat. Ara mateix, ha dit, estan igual que al gener i els veïns tampoc no sabrien què han de fer. La presidenta dels veïns de Bonavista ha recordat que uns 180 dels 200 afectats per l'explosió corresponen a aquest barri, i que vuit mesos després una quinzena de famílies encara estaven pendents que els reparessin alguns desperfectes ocasionats per la deflagració.

"Culturitzar" la ciutadania amb la química

De la seva banda, la presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de l'Àrea de Llevant, Gemma Fusté, ha advertit que el dia de l'explosió encara que haguessin sonat les sirenes la ciutadania tampoc no hauria sabut què fer. "Això potser hagués generat caos i gent fugint amb el cotxe com quan l'atemptat d'Empetrol", ha dit. I a dia d'avui, si es produís una altra explosió, la gent tampoc no sabria com actuar, ha manifestat.

Per aquest motiu, ha defensat que cal clarificar la informació i fer-la arribar a tota la ciutadania, establir protocols i culturitzar la ciutadania amb la química. "Fem protocols i donem informació d'allò amb què convivim i tenim al costat", ha proposat. La representant de Llevant també ha dit que "la centralització" a Barcelona en la gestió del Plaseqcat "ha fet molt de mal a Tarragona".

Els veïns se senten "desemparats" i amb una pèrdua de confiança "brutal"

Al seu torn, el representant de la Federació d'Associacions Veïnals de Tarragona (FAVT), Justo Velilla, s'ha mostrat molt crític amb el sector químic, a qui ha acusat de prioritzar la producció a la seguretat, i amb les administracions, a qui ha culpat de la mala gestió de l'incident i d'haver-se "emportat" el Plaseqta a Barcelona. "El dia d'IQOXE va ser un caos total. Hi havia dubtes sobre si calia confinar-se o no", ha exposat.

A més, Velilla ha constatat que "ningú no ha assumit cap responsabilitat" i que, mentrestant, els veïns se senten "desemparats" i amb "una pèrdua de confiança brutal en la petroquímica" després d'un accident amb tres morts que "no es pot permetre". Segons el portaveu de la FAVT, sense informació clara ni transparència els ciutadans no confiaran mai en la petroquímica.

Els grups polítics comparteixen que falta més informació

Per la seva banda, els diferents grups parlamentaris han coincidit en les mancances de coordinació de l'emergència i en la necessitat de clarificar els protocols mitjançant el nou Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona, que es troba en fase d'al·legacions. "Hem d'aconseguir que abans que acabi l'any aquest nou Plaseqta tingui el segell de la màxima eficàcia possible", ha dit el portaveu de Cs, Matías Alonso.

Des del PSC, la diputada Rosa Maria Ibarra ha insistit en la importància de disposar d'informació perquè "el risc zero no hi és i cal saber què cal fer quan hi ha un accident". La diputada d'En Comú Podem, Yolanda López, ha afirmat que va haver-hi descoordinació i que entenen el neguit que van viure els veïns aquell dia.

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha manifestat preocupació per haver constatat que "a dia d'avui la gent tampoc no sabria què s'ha de fer". "Cal buscar solucions ja i fer atractives les xerrades o cursos per als veïns i veïnes a fi i efecte de traslladar-los què han de fer", ha plantejat.

La diputada d'ERC Raquel Sans ha compartit l'opinió que hi ha poca formació a la població perquè en els catorze anys que fa que viu a Tarragona mai ningú no li ha explicat què ha de fer en cas que hi hagi un accident a la petroquímica, segons ha relatat.

El diputat de JxCat Eusebi Campdepadrós ha admès que en la gestió de l'incident es va donar un servei d'informació deficient a la ciutadania i ha posat en valor que la comissió parlamentària el que vol és donar resposta en les seves conclusions a tots els plantejaments dels representants veïnals.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: