Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els veïns de la Móra-Tamarit treballaran la proposta per convertir-se en una EMD "amb o sense l'alcalde"

A finals de gener, l'AV La Móra-Tamarit iniciarà la recollida de signatures per validar la proposta que haurà d'avalar la firma del secretari de l'Ajuntament de Tarragona o d'un notari

Imatge d'un carrer de La Móra-Tamarit Imatge d'un carrer de La Móra-Tamarit ARXIU / INFOCAMP
Veïnatge Josep Cartanyà
Dijous, 10 Gener 2019 09:36

L'Associació de Veïns La Móra-Tamarit de Tarragona sotmetrà en properes dates a votació entre les persones majors d'edat que estiguin censades en el barri de Llevant la proposta d'iniciar els tràmits per tal de constituir-se com a Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). De moment, disposen de la memòria històrica i de la memòria econòmica que justifici la demanda, que és el pas previ a la recollida de signatures, que es farà entre finals de gener i principis de febrer.

El president de l'AV La Móra-Tamarit, Francesc Garcia, ha explicat que perquè la recollida de signatures tingui validesa jurídica "l'ha de fer un secretari públic, com pot ser el secretari general de l'Ajuntament de Tarragona, o un notari". Segons Garcia, el secretari de l'Ajuntament hi està d'acord, sempre que l'autoritzi l'alcalde. En cas que això no sigui possible, l'associació de veïns validaria el recompte a través d'un notari: "Parlem o no amb l'alcalde ho tirarem endavant, sigui amb la signatura del secretari o sigui amb la d'un notari, ho tirarem endavant". 

Tot i que la proposta ha de passar primer pel ple municipal, la decisició final per donar el vist-i-plau a l'EMD la tindrà la Generalitat. Garcia assenyala que "si anem de la mà amb l'Ajuntament, millor que millor, perquè seríem dues parts que presentem un mateix projecte". En cas contrari, l'associació de veïns ho pot presentar igualment però el resultat sempre serà incert.

El president de l'AV La Móra-Tamarit recorda que ja fa anys que els veïns busquen solucions "a la manca de serveis i d'inversions a la Móra-Tamarit", a la vegada que afegeix que "aquest és el motiu bàsic de la necessitat d'un nou òrgan, si aquí hi haguessin serveis no hi hauria la necessitat de fer res". Una altra avantatge de l'EMD és que l'entitat podrà optar a subvencions d'institucions com la Diputació.

Tot plegat va començar el 2013, quan l'AV La Móra-Tamarit va fer el primer pas per a declarar-se com a Órgan Municipal de Gestió Desconcentrada, un ens amb menys competències que l'EMD. La proposta es va aprovar en un ple de l'Ajuntament de Tarragona però no es va arribar a executar. Francesc Garcia explica que, com a conseqüència d'això, van decidir plantejar constituir-se en un òrgan superior com l'EMD "que a més de l'Ajuntament, també hi ha d'intervenir la Generalitat". 

Ferran descarta formar-hi part

Tot i que no existeix un pronunciament oficial del govern municipal de Tarragona, aquest vincularia el seu suport a la viabilitat econòmica de la proposta i tampoc descartaria incloure-hi el nucli de Ferran (antic poble). Sobre aquesta possibilitat, Francesc Garcia diu que "nosaltres no tenim cap incovenient d'incloure-hi Ferran, però ens consta que ells ja estan bé com estan". 

A Ferran no en voler saber res. Els veïns van decidir en assemblea descartar qualsevol proposta d'agregar-se amb La Móra-Tamarit per a constituir una EMD conjunta i consideren que és molt millor continuar depenent de Tarragona, que no de La Móra. La presidenta de l'AV Ferran, Gemma Fusté, argumenta que "La Móra són prop de 1.300 veïns i a Ferran només som 80 i sempre dependríem d'ells".

Fusté, si bé reconeix que "a Ferran tenim una gran mancança, com és que no estem connectats a la depuradora i encara funcionem amb fosa sèpitca", per altra banda, argumenta que "la gent de Ferran està contenta perquè té autobús, un servei de recollida de brossa, un enllumenat i diferents serveis que no sabem segurs si de l'altra manera els tindríem". 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: