Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La ciutat fantasma

L'arxiu municipal de Tarragona digitalitza els plànols d'alguns edificis de Tarragona que no van arribar a ser construïts mai i d'altres que ja no existeixen

Plànol del cafè del Coliseo Mundial, que mai es va arribar a executar. Plànol del cafè del Coliseo Mundial, que mai es va arribar a executar. ARXIU MUNICIPAL.
Urbanisme Agnès Llorens
Diumenge, 08 Gener 2017 10:44

Edificis útils, edificis solemnes. Les ciutats estan formades per construccions que acompanyen els ciutadans durant el seu recorregut vital i que constitueixen els carrers que poblen els nostres records. En aquest marc, el descobriment dels plànols dels edificis que es van projectar i dibuixar, però que, pels motius que fossin, mai no van arribar a passar del paper a la realitat ofereix la possibilitat d'emprendre un viatge per la ciutat fantasma, pels carrers que haurien pogut ser molt diferents o per aquells serveis que la ciutadania no va arribar a gaudir mai.

L'arxiu de Tarragona ha digitalitzat els plànols d'alguns d'aquests projectes incomplerts. Així, és possible fer un passeig per propostes singulars, com ara les que proposen els plànols d'edificacions que, per un motiu o altre, no van arribar a veure la llum. “Molts dels plànols que es dibuixaven no es van arribar a concretar, principalment per un tema de pressupost, com passa ara algunes vegades”, comenta el responsable del servei d'arxiu i documentació municipal, Jordi Piqué, que destaca que, en total, s'ha digitalitzat una desena part del total de documents que s'emmagatzemen a l'arxiu. “Hem escollit aquella documentació que ens ha cridat l'atenció d'una manera o una altra”, hi afegeix Piqué, que recalca que la tria inclou edificis i monuments que es van construir i que ja no formen part del paisatge urbà, d'altres que es mantenen encara i un tercer grup que inclou aquells edificis que mai no es van dur a terme. En aquest últim sector s'inclouen projectes com el del cinema Mundial, el mercat municipal que es va projectar a la Part Alta –un projecte que signa Josep Maria Pujol l'any 1917– o els plànols del mercat del Port, que daten de l'any 1915. “És com si ara guardéssim els projectes de les façanes marítimes que s'han planificat i no s'han executat mai, per exemple, i els mostréssim d'aquí a cent anys”, compara el responsable de custodiar el fons documental.

L'arxiu de l'Ajuntament de Tarragona ha digitalitzat més de 3.000 plànols dels segles XIX i XX, la majoria del fons municipal, però també d'altres fons, com ara el de la Fàbrica de Tabacs de Tarragona. Després de la corresponent digitalització, que assegura la preservació d'aquests documents de gran format, s'han seleccionat 154 plànols per oferir una mostra de tot aquest conjunt en el web municipal. En concret, 116 plànols del total corresponen a edificis públics de la ciutat, tant d'obres executades com d'altres que mai no es van realitzar, i 38 dibuixos més que formen part d'un paquet de projectes relacionats amb el mobiliari urbà, els monuments i els vehicles municipals.

Aquesta selecció de documents s'afegeix a les 33.650 fotografies accessibles a través del web de l'arxiu; d'aquesta manera, es pot fer un tast dels fons disponibles a l'arxiu, l'equipament cultural que s'encarrega de gestionar, custodiar i difondre el patrimoni documental de la ciutat de Tarragona. A més del fons generat per l'Ajuntament de Tarragona, custodia 32 fons i 11 col·leccions documentals, que abracen des de pergamins fins als documents electrònics. En total, el fons suposa més de 8 quilòmetres lineals de documentació, un conjunt que comprèn un període que va des del segle XII fins al segle XXI i que fa realitat tot una excursió per la Tarragona fantasma.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: