Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Govern assegura que el PDU de l'Alt Camp no s'atura però que només s'aplicarà als municipis que el vulguin

Els alcaldes de Vila-rodona i Alió lamenten haver perdut dos anys per desenvolupar el seu projecte industrial

Una de les entrades de Valls on s'estan fent obres per ampliar el polígon industrial Una de les entrades de Valls on s'estan fent obres per ampliar el polígon industrial MAR ROVIRA / ACN
Urbanisme ACN
Dimecres, 27 abril 2022 20:10

El Departament de Territori ha assegurat aquest dimecres que no retira el Pla Director Urbanístic d'Activitat Econòmica (PDUAE) de la Plana de l'Alt Camp però sí que "canvia el model de tramitació" i sosté que només s'aplicarà als municipis que hi estiguin interessats. Segons han apuntat fonts de Territori a l'ACN, el PDU passa "d'una tramitació urbanística de conjunt" dels quatre municipis que el van demanar (Valls, El Pla de Santa Maria, Alió i Vila-rodona) "a una planificació individualitzada", després que Valls i el Pla de Santa Maria hi hagin renunciat. Aquesta retirada ha fet que els alcaldes de Vila-rodona i Alió hagin lamentat haver perdut dos anys per desenvolupar un projecte que ja tenien prèviament acordat amb el Govern.

A dia d'avui el projecte tan sols es desenvoluparia a Alió i Vila-rodona, si bé les converses del Departament seran individualitzades amb cada ajuntament. Fonts de Territori han explicat que, d'entrada, el sòl industrial que acollirien com a màxim és el que hi ha recollit al PDU. Tot i això, si un dels ajuntaments demanés ampliar la zona a desenvolupar, des del Govern s'estudiaria. "Revisarem la viabilitat i l'oportunitat del desenvolupament urbanístic del sòl d'activitat econòmica amb cada municipi", han concretat.

De fet, Alió i Vila-rodona ja havien acordat amb Territori desenvolupar l'àmbit industrial de les Planes del Guardià. Són 216 hectàrees a tocar del polígon ja existent situat entre els dos municipis i entre l'AP-2 i la C-51. No va ser fins el 2020 que Valls i el Pla de Santa Maria van decidir afegir-se a la iniciativa i això va fer que Territori aturés Planes del Guardià per incloure'l dins el PDU de la Plana de l'Alt Camp.

Dos anys perduts

L'alcalde de Vila-rodona, Ramon Maria Bricollé, ha reconegut que en el projecte d'àmbit comarcal no hi ha cregut "mai". "Una promoció industrial discontínua on hi havia àmbits separats, i planificar a la zona de Baiona de Valls, no em quadrava per enlloc", ha manifestat. Per això ha lamentat que Valls i el Pla de Santa Maria hagin fet perdre dos anys al seu municipi i a Alió. "Ens sentim molestos perquè hem perdut dos anys i mig per no res", ha afirmat. I ha afegit: "teníem peticions importants fa pocs mesos per desenvolupar certes activitats". Sense concretar, ha apuntat que hi havia empreses del sector automobilístic interessades en instal·lar-se al polígon.

Per la seva banda, l'alcalde d'Alió, Francesc Jofré, ha afirmat que des de la localitat no renuncien al PDU i ha remarcat que el Govern només l'atura per replantejar-lo. "El plantejament d'Alió és el mateix, ja ens anava bé com estava, l'únic que es va canviar és el redactat dient que la via del tren es referia i es replantejaria d'acord a com quedés el projecte definitiu", ha assenyalat el batlle.

Igual que el seu homòleg de Vila-rodona, Jofré ha lamentat que s'hagin perdut dos anys. "No em sembla lògic que es faci un plantejament i que quan està plantejat es vulgui tirar enrere", ha retret en referència als ajuntaments de Valls i el Pla de Santa Maria. En aquest sentit, l'alcalde del Pla de Santa Maria, Mateu Montserrat, s'ha disculpat: "Em sap greu per la pèrdua de temps cap a aquests dos municipis. Se'ns va cridar per formar part del PDU, ens va semblar correcte, però quan ho vam llegir tot vam veure que hi havia moltes cases afectades", ha justificat.

Sobre el futur del pla, Bricollé s'ha mostrat força tranquil, ja que ha recordat que fa uns quinze anys diversos pagesos del poble van vendre els seus terrenys a l'Incasòl, que els cedia l'ús per seguir treballant la terra fins que no s'hi desenvolupés una altra activitat. Una operació que el batlle ha recordat que va suposar una inversió de 16 MEUR per part de l'organisme català i que està convençut que no es deixarà perdre.

Fre a l'estació intermodal

Pel que fa a l'estació ferroviària intermodal de mercaderies, des de Territori tampoc s'hi renuncia i han recordat que aquesta infraestructura està prevista al Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona, un document aprovat el 2010. Segons aquella planificació, l'estació s'ubicaria entre Valls i Puigpelat, al terme municipal de la capital de la comarca. Aquest dimarts, l'alcaldessa de la ciutat, Dolors Farré, va afirmar que sense el PDU l'estació no tenia sentit i la donava per "descartada".

Des del Departament han explicat que de la infraestructura se n'ha parlat amb Adif, que és qui té les competències, encara que si hi ha la negativa de Valls es pot mirar de reubicar en un altre indret. De tota manera, el que sostenen des de Territori és que l'estació no pot quedar en mig del no res, sinó que ha d'estar ben connectada amb les zones industrials que hi hagi en funcionament o en vies de desenvolupament. No obstant, i davant la reacció contrària que hi ha hagut des de la comarca, aquest equipament perd posicions "en la llista de prioritats" del Govern català respecte les converses que manté amb l'administrador ferroviari estatal.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: