Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Escoles d'arquitectura d'Europa defensen un "metro del Vallès" que uneixi Reus, Tarragona, Vila-seca, Salou i Cambrils

El Reus Architecture & Urban Design International Workshop (RAW) tanca avui amb les conclusions sobre mobilitat, patrimoni i habitatge

El Reus Architecture & Urban Design International Workshop tanca avui portes amb la presentació de les conclusions de les reflexions fetes des del passat 30 d'agost El Reus Architecture & Urban Design International Workshop tanca avui portes amb la presentació de les conclusions de les reflexions fetes des del passat 30 d'agost REUS.CAT
Urbanisme Redacció Infocamp
Divendres, 10 Setembre 2021 15:35

El Reus Architecture & Urban Design International Workshop (RAW) tanca avui portes amb la presentació de les conclusions de les reflexions fetes des del passat 30 d'agost a Cal Massí pels arquitectes, professorat i estudiants de diferents països europeus participants. Reflexions a l'entorn de tres eixos: mobilitat i intermodalitat, emergència habitacional i patrimoni postindustrial.

El Workshop és organitzat per l’Ajuntament de Reus i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, amb la col·laboració de la delegació de Tarragona del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i s’emmarca en les activitats del Pla Estratègic 'Reus Horitzó 32'. RAW és un think tank internacional d'anàlisi i propostes per a la transformació de la ciutat. El taller reuneix arquitectes, urbanistes i estudiants de tres de les escoles d'arquitectura d'Europa (Genova, Lovaina i Zurich); així com la de la URV

Les conclusions del workshop

Mobilitat/Intermodalitat

Amb mig milió d'habitants a l'hivern (equivalents a la suma de la població de la segona i de la tercera ciutats de Catalunya), i un milió a l'estiu, els experts consideren necessari afrontar amb urgència el problema de la mobilitat a les ciutats del Camp de Tarragona. En aquest sentit, afirmen que Tarragona i Reus, al costat d'altres poblacions menors però molt pròximes entre si, formen una conurbació densa que mereix, des de fa dècades, comptar amb una xarxa de transport públic com les que gaudeixen algunes ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Cal un "metro del Vallès" i una estació de l'AVE, a mig camí entre Reus i Tarragona

Des de RAW, defensen el desplegament una xarxa de tren lleuger/tramvia, una espècie de “metro del Vallès” que uneixi Reus, Tarragona, Vila-seca, Salou i Cambrils; el desplegament en paral·lel d'una xarxa de ciclovíes que irriguin tant les ciutats com el territori que les envolta, i que haurien de comportar una reducció dràstica en l'ús desproporcionat que es fa de l'automòbil per l'actual falta d'alternatives.

En els desplaçaments de major distància creuen necessari "corregir alguns greus errors del passat, com ara la ubicació de l'estació de l'AVE Camp de Tarragona a Perafort, massa lluny de les principals àrees habitades, de la costa i difícilment accessible si no és també en automòbil".

Consideren tantmateix que convindria aprofitar el pas de l'alta velocitat vora l'Aeroport de Reus per a situar la nova estació de l'AVE adjacent a la seva pista, a mig camí entre Reus i Tarragona. Segons les escoles d'artquitectura, això permetria tant als habitants com als passatgers de connectar amb Barcelona en tot just mitja hora, i que, de retruc, posaria en crisi la necessitat d'ampliació de l'Aeroport del Prat.

Patrimoni

El taller RAW entén l'obvietat de recuperar, no tant sols com a equipaments públics, sinó també com a iniciatives d'habitatge cooperatiu, alguns dels edificis que en un altre temps van convertir a Reus en una ciutat cosmopolita.

Emergència residencial

Finalment, constaten com els diferents ajuntaments de l'agregat urbà i, en concret, el de Reus, han dedicat —tal vegada forçats per la crisi— relativament pocs recursos a l'habitatge social. Els experts conclouen que als governs municipals,- no importa el seu color-, els ha costat identificar l'enorme potencial de les cooperatives d'habitatge per a desincentivar l'especulació urbanística i per a oferir una alternativa d'allotjament assequible.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: