Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La finalització del túnel de Lilla se'n va al 2023

Ábalos presencia la perforació final d'una infraestructura que uneix dues comarques després de més d'una dècada d'obres

Moment de la perforació final del túnel del coll de Lilla, que connecta l'Alt Camp i la Conca de Barberà, amb l'assistència del ministre Ábalos Moment de la perforació final del túnel del coll de Lilla, que connecta l'Alt Camp i la Conca de Barberà, amb l'assistència del ministre Ábalos NÚRIA TORRES / ACN
Urbanisme ACN
Dijous, 04 Març 2021 18:28

La construcció del túnel del coll de Lilla s'acabarà a final del 2022 o principis del 2023. És la data que s'ha donat a conèixer aquest dijous al migdia en el marc de la visita del ministre Jose Luís Ábalos a l'obra, a cavall entre l'Alt Camp i la Conca de Barberà. Les dues comarques han quedat connectades, tretze anys després de l'inici d'una complexa i costosa actuació, que s'enfila als 114 milions d'euros. "Assolim una gran fita, s'obre una porta de l'interior de Catalunya", ha dit Ábalos, després de perforar-se l'últim tram. Són dos túnels, un per cada sentit, d'1,5 quilòmetres, per on discorrerà l'A-27. Ábalos també ha anunciat la licitació de la redacció del projecte del tram final de l'autovia, des de la pedania de Lilla a Montblanc.

El territori haurà d'esperar un parell d'anys més per veure finalitzat el túnel, una infraestructura molt reivindicada al territori, que es va iniciar l'any 2008, amb algun període amb l'obra aturada per l'elevat cost del projecte. Aquest dijous s'ha perforat l'últim tram, visibilitzant-se la llum d'un cantó a l'altre del túnel, una posada en escena que s'ha fet esperar fins que la maquinària, després d'un quart d'hora, ha aconseguit obrir-se pas i foradar, davant els nombrosos mitjans de comunicació presents a l'acte.

"Connectem el territori i generem oportunitats d'exportació i desenvolupament", ha manifestat el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. "Aquest nou eix de l'A-27 connecta l'economia de les comarques de l'interior amb la capacitat exportadora del port de Tarragona i la connexió viària i ferroviària de tot l'est peninsular", ha afegit. És una de les obres més ambicioses que s'executen a la demarcació de Tarragona, junt amb el corredor mediterrani, a la qual també ha fet esment Ábalos.

S'han extret gairebé 2 milions de m3 de terra per construir el túnel, de 1.500 metres de longitud, a la serra que separa l'Alt Camp i la Conca de Barberà. El túnel ha hagut de travessar fins a set tipus de terrenys, una variabilitat de gran complexitat -pissarres i gres a la cara sud a Valls, i lutites i anhidrites, a la nord a Montblanc. El túnel -de fet són dos tubs, amb dos carrils cadascun- forma part del quart i últim tram de l'autovia, de 5,1 quilòmetres. També s'hi construeixen tres ponts, dos passos superiors i un inferior.

L'obra va patir un sobrecost i el pressupost final, segons els responsables del projecte, se situa en els 114 milions d'euros. El ministre ha destacat l'"esforç inversor inqüestionable" del govern espanyol en infraestructures a Catalunya. Així, ha posat d'exemple que l'any passat s'hi van destinar més de 800 milions d'euros, un 35% més respecte les inversions que es van dur a terme entre el 2013 i el 2018. "Catalunya té els pressupostos més alts de l'última dècada, amb 2.400 milions d'euros d'inversió", ha conclòs Ábalos.

Un "coll d'ampolla" entre Lilla i l'enllaç amb l'AP-2 a Montblanc

Malgrat l'avenç de les obres, l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha lamentat que el tram entre la pedania de Lilla i la rotonda d'enllaç amb l'AP2 no estarà enllestit quan s'obri el nou túnel malgrat que ja tenia pressupost el 2017 i que això ocasioni, ha dit, "un coll d'ampolla". El ministeri de Transports licitarà la redacció del projecte amb un import de 100.000 euros i la previsió és que al tramitació duri dos anys. Un cop licitades, les obres s'allargaran tres anys més.

Andreu ha opinat que els retards que ha patit aquesta autovia es deuen al fet que l'A-27 no encaixa amb la xarxa radial de carreteres "amb epicentre a la Puerta del Sol de Madrid". Tot i això, el batlle ha dit que confia que "aquest somni tan llarg" sigui una realitat a final del 2022. Andreu ha destacat que el nou tram impulsarà projectes com el Logis Montblanc i intensificarà la relació amb la ciutat de Valls.

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, també ha celebrat l'impuls de les obres i ha demanat que no s'allarguin més enllà de 2023. Farré ha recordat que l'actuació va començar el 2008 i que s'havia d'enllestir el 2012. Ara, un cop garantit el projecte, l'alcaldessa s'ha mostrat convençuda que el quilòmetre i mig de galeria suposarà un abans i un després per a ambdues comarques.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: