Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona crea un mapa d’olors pioner a Europa

Amb l’aplicació per a smartphones ‘Nasapp’ es permet confeccionar un mapa de molèstia per olors i una estadística de situació a temps real

Imatge de l'acte de presentació. Imatge de l'acte de presentació. CEDIDA
Tecnologia Redacció Infocamp
Dijous, 15 Desembre 2016 10:42

Tarragona ha creat un projecte pioner a Europa en matèria de Participació Ciutadana voluntària en un Sistema de Monitorització d’olors, gestionat pel Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC) i amb el suport de l’AEQT, el Port i la col·laboració de la URV. Es tracta d’una eina encarregada de mesurar l’índex de molèstia d’olors, associada a la percepció d’olor ciutadana al Camp de Tarragona i confecciona una estadística de situació a temps real. L’objectiu és gestionar, de manera conjunta i proactiva, possibles incidències d’episodis d’olor al Camp de Tarragona i així mantenir una situació de convivència entre institucions i empreses presents al territori.

Aplicació ‘Nasapp’

A l’acte de presentació dels resultats, celebrat dimecres, hi han assistit uns 90 informadors que col·laboren diàriament de manera voluntària i activa en aquest projecte, registrant les olors detectades a través de l’aplicació mòbil ‘Nasapp’, creada i posada en marxa al CTQ des del Gener del 2014. Aquesta aplicació permet la introducció i tractament de dades en temps real. La plataforma registra la intensitat d’olor percebuda i el descriptor d’olor que més s’aproxima; el dia, l’hora i la geolocalització per GPS la registra el smartphone automàticament. Enguany, només s’han registrat 3 episodis d’olor, segons els descriptors del centre.

El director del CTQC, Fernando Torres, ha agraït a l’AEQT i l’Autoritat Portuària de Tarragona, a més d’altres empreses, i a la Universitat Rovira i Virgili (URV), la seva implicació en el projecte de mapa d’olors ja que “sense les seves aportacions no seria possible”.

En la presentació s’ha ressaltat, d’una banda, “la importància de la col·laboració entre institucions per millorar aspectes vinculats a la qualitat de vida dels ciutadans” i, d’altra, “destacar el rigor i la transparència de les dades que es difonen com a valor imprescindible en la informació sobre les olors”.

Una evolució favorable

És important destacar l’evolució favorable en el sentit de la reducció d’episodis d’olor en els darrers 5 anys en els que el projecte ha estat operatiu. Per tal d’assolir l’objectiu del projecte, el registre d’episodis es correlaciona amb les trucades d’emergència al 112 i, amb aquesta informació, es confecciona un mapa de molèstia ciutadana per episodis d’olors de Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: