Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Es mor el metge reusenc Francesc Gras Salas

El Dr. Gras també va destacar per la seva aportació com a escriptor de temes d'història local

Francesc Gras Salas Francesc Gras Salas CEDIDA
Successos Reus Digital
Dimarts, 16 Agost 2022 09:27

Diumenge a la matinada va morir l’oftalmòleg reusenc Francesc Gras Salas, a 101 anys d'edat. Gras va estudiar la carrera a la Facultat de Medicina a Barcelona i els estudis de doctorat a la de Madrid, seguint una tradició familiar d’oftalmòlegs, de tres generacions. Va exercir en la seva consulta del carrer de Llovera durant 41 anys i va ser nomenat metge oftalmòleg de l’Hospital de Sant Joan.

Durant els anys 1950 i 1960, Gras va col·laborar al Semanario Reus, amb el pseudònim de Suero Vital, així com en diverses publicacions mèdiques. En el transcurs dels anys 1990 i 2000 va contribuir a la recuperació de la petita història de la nostra ciutat, amb la publicació de sis llibres d’ambient local: Fets i Gent de Reus (1997), Gent, racons i olors de Reus (1999), De Llevant cap a Ponent. Escrits (2006) i Records de Reus (2009), Parlem de Reus (2014) i Estimar i recordar la nostra ciutat (2019), aquest darrer un recull d'articles publicats a Lo Nunci, del Centre d'Amics de Reus.

Pel que fa al vessant associatiu, l’oftalmòleg reusenc va impulsar amb un grup d’amics, la recuperació de l’Associació de Concerts, que havia estat suspesa amb motiu de la Guerra Civil; el manteniment de la Tronada de Completes en perill de desaparició, mitjançant els Guardadors de la Tronada, així com la restauració del presbiteri del temple de la Puríssima Sang, als anys 1950, com a membre de la Reial Congregació de la Puríssima Sang. També va ser vicepresident durant la primera dècada dels anys 1960, del Reial Aeroclub de Reus.

L’any 2012 féu lliurament a l’Hospital Sant Joan de Reus, de diferents instruments i aparells mèdics de vàlua històrica, pertanyents a la seva consulta privada i procedents del seu pare, Francesc Gras Rebull, amb l’objectiu de començar a bastir, conjuntament amb altres metges reusencs, el projectat Museu de la Sanitat Reusenca. Val a dir que Francesc Gras Fortuny fou el primer metge de la nissaga reusenca, fundador de la publicació La Medicina Contemporánea i impulsor-director del primer servei de reconeixement sanitari per a les escoles públiques de la ciutat durant els anys 1920, alhora que promotor de diverses iniciatives culturals ciutadanes.

El 2012, el Centre d’Amics de Reus li lliurà el guardó El més amic de Reus que distingeix les persones i entitats que han dut a terme una trajectòria important i han contribuït a enaltir el nom de Reus.

La missa funeral ha tingut lloc aquest dimarts, 16 d'agost, a les 11h, a la Prioral de Sant Pere.

El Centre d'Amics de Reus lamenta la mort de Francesc Gras Salas

El Centre d'Amics de Reus ha lamentat profundament la mort de l’oftalmòleg i escriptor que ha contribuït a la difusió de la memòria i història reusenca. Francesc Gras Salas, era soci del Centre d’Amics de Reus gairebé des de l’inici de l’entitat.

L’entitat vol fer arribar el seu més sentit condol als seus familiars i amics per aquesta “irreparable pèrdua”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: