Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia ja ha cremat unes 1.000 hectàrees i té un potencial de 5.000

Un grup d'infants de colònies i propietaris de masos s'han evacuat preventivament a l'Ateneu de Sant Martí de Tous

Imatge d'un camp de conreu cremat al terme municipal de Santa Coloma de Queralt i fum al fons del foc que segueix actiu, el 24 de juliol del 2021 Imatge d'un camp de conreu cremat al terme municipal de Santa Coloma de Queralt i fum al fons del foc que segueix actiu, el 24 de juliol del 2021 MAR ROVIRA / ACN
Successos ACN
Diumenge, 25 Juliol 2021 00:17

L'incendi que aquest dissabte a la tarda s'ha originat a Santa Coloma de Queralt, a la Baixa Segarra, (Conca de Barberà) i que s'ha estès fins a la veïna les Piles i també a Bellprat (Anoia) ha afectat unes 1.000 hectàrees i té potencial per cremar-ne fins a 5.000 hectàrees, segons els càlculs dels Bombers. Ho ha explicat en declaracions a la premsa la delegada del Govern al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès, i el cap de la regió dels Bombers de la Generalitat, Albert Ventosa. Pallarès, a més, ha alertat que la situació és "molt crítica" i "en aquest moment la prioritat és la protecció de les persones".

El foc evoluciona cap a l'est, cap a l'Anoia, i el vent molt sec i calent no ajuda les tasques d'extinció, que entrada la nit ja no poden comptar amb els 13 mitjans aeris que hi han treballat durant la tarda. S'hi quedaran 84 dotacions terrestres amb 239 bombers. El vent, a més, ha generat focus secundaris a banda de l'incendi inicial, que ha crescut en forma d'una franja estreta cap a Bellprat. "El cap ha corregut molt", ha assegurat Ventosa.

La preocupació d'ara és al flanc esquerre, ja que les previsions per a aquest diumenge són de vent de marinada que poden convertir-lo en el nou cap de l'incendi. El fet que hi hagi hagut un altre incendi a l'Empordà aquest dissabte a la tarda ha complicat la lluita contra el de la Conca de Barberà i l'Anoia, ha dit Ventosa. "Estem preocupats per l'impacte que pot tenir a l'entorn. Podem anar a un incendi molt més gran", ha advertit.

A banda del nucli anoienc de Bellprat i del poble de Sant Gallard, al municipi de les Piles (Conca de Barberà), on s'ha confinat la població, els masos aïllats de la banda de la serra de Miralles i Queralt estan a l'aguait per si calgués evacuar-los. S'ha habilitat el centre excursionista de Sant Martí de Tous (Anoia) per acollir-los arribat el cas. L'alcalde del municipi i delegat de la Generalitat al Penedès, David Alquézar, ha dit que se'ls han preparat dos punts d'evacuació.

L'alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat, ha explicat prèviament que el foc ha cremat una granja de porcs de Bellprat propietat d'un veí del seu municipi i ha apuntat la possibilitat que l'incendi hagi començat per un burilla encesa, ja que s'ha originat "al costat de la carretera". Tot i això, la majoria de terreny afectat és forestal i no ha quedat afectat el poble de Sant Gallart, malgrat que s'ha confinat els veïns. Mullerat ha expressat preocupació perquè "hi ha una massa forestal que arriba fins a Igualada" passant per la serra de Queralt.

Tot i que els Bombers estableixen el perímetre de l'incendi en unes 1.000 hectàrees, l'últim càlcul dels Agents Rurals situa la superfície cremada en 617 hectàrees: 506,5 a Bellprat, 67 a les Piles i 43,5 a Santa Coloma. Pel tipus de terreny, 368 hectàrees corresponen a terreny forestal, 243 són terreny agrícola i 6, sòl urbà. El foc ha arribat al Castell de Queralt, un emplaçament romànic declarat bé cultural d'interès nacional.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: