Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Afronten prop de 5 anys de presó per regularitzar estrangers a Tarragona amb contractes falsos

Les dues processades feien servir dades de clients de les gestories on treballaven

Imatge d'arxiu d'un noi entrant a l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona Imatge d'arxiu d'un noi entrant a l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona ELISENDA ROSANAS / ACN
Successos ACN
Dimarts, 06 abril 2021 14:33

La fiscalia demana 4 anys i 9 mesos de presó i 10.200 euros de multa a dues dones acusades de regularitzar estrangers a Tarragona amb contractes de treball falsos. Entre el 2010 i el 2013, les dues processades van presentar diversos expedients davant la subdelegació del govern espanyol per tal de sol·licitar l'autorització de residència i treball per arrelament social de diverses persones en situació irregular a l'estat espanyol. Segons l'acusació pública, simulaven contractes de feina en els quals feien servir les dades personals i econòmics de clients de la gestoria de Tarragona on treballava una d'elles i manipulaven la firma del suposat ocupador, que no en sabia res. Els il·legals els pagaven fins a 5.000 euros pels tràmits fraudulents.

La primera acusada treballava en una gestoria de Tarragona i això li va permetre tenir accés a dades personals i econòmiques dels seus clients, com declaracions tributàries i documents identificatius. Unes dades, assenyala la fiscalia, que també va facilitar-li la segona acusada, la qual tenia un despatx situat a Salou.

Segons el fiscal, fent servir aquestes dades i amb la finalitat d'obtenir una contraprestació econòmica, les dues dones van presentar fins a set expedients davant la subdelegació per tal de demanar permís de residència i treball per arrelament social de persones en situació irregular, simulant contractes de treball en els quals feien servir les dades personals i econòmiques dels clients de la primera acusada i manipulaven la firma del suposat ocupador.

En un d'aquests casos, els tràmits van culminar favorablement el febrer de 2013. Al març, la primera acusada, fent ús de les dades personals d'un dels seus clients, va sol·licitar un canvi de domiciliació bancària per al pagament de les quotes de la Seguretat Social. Va abonar-les ella mateixa des del seu compte durant el període de temps necessari perquè la persona estrangera obtingués el permís de residència. La resta va quedar sense pagar, de manera que aquells imports els van reclamar posteriorment al suposat ocupador.

En un altre expedient, la primera acusada va signar la documentació i el ciutadà estranger va abonar a la segona processada 5.350 euros per a l'elaboració del contracte de treball. Un altre individu va abonar 500 euros per tal d'aconseguir una autorització de residència. En cap dels expedients, subratlla el fiscal, la persona que constava com a ocupadora era coneixedora de la suposada relació laboral, atès que no es va portar a terme cap de les activitats reflectides en els contractes. A més, es van tramitar les baixes a la Seguretat Social un cop transcorreguts els terminis necessaris.

Seguint el mateix procediment, la segona acusada, sense que consti la intervenció de la primera, va tramitar uns altres quinze expedients. En aquests casos, es van elaborar contractes de treball firmats pels ocupadors en els quals s'establia una relació contractual per un període d'un any amb una jornada laboral de 40 hores setmanals. Les dades, però, no reflectien la realitat de la relació laboral i van elaborar-se exclusivament, subratlla la fiscalia, per a fer els expedients. Almenys dos estrangers van abonar 4.000 euros pels contractes de treball ficticis.

El ministeri públic acusa les dues dones d'un delicte continuat de falsedat en document oficial pel qual demana 2 anys de presó i 6.000 euros de multa; d'un delicte d'afavoriment de la immigració il·legal pel qual demana 6 mesos de presó, i d'un delicte continuat de revelació de secrets pel qual demana 2 anys i 3 mesos de presó i 4.200 euros de multa. Fiscalia aprecia l'atenuant de dilacions indegudes perquè la causa ha patit paralitzacions no imputables a les acusades. El cas arribarà properament a judici als jutjats penals de Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: