Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Audiència de Tarragona jutjarà al novembre un nou homicidi sense cadàver

La fiscalia acusa dos germans de matar el cunyat al Montmell per una plantació de marihuana

Imatge d'arxiu de l'Audiència de Tarragona Imatge d'arxiu de l'Audiència de Tarragona ROGER SEGURA / ARXIU / ACN
Successos ACN
Dissabte, 24 Octubre 2020 14:43

La fiscalia acusa d'homicidi dos germans per presumptament haver matat el cunyat al Montmell (Baix Penedès) arran d'una disputa per una plantació de marihuana que compartien. En canvi, demana el sobreseïment provisional respecte el sogre de la víctima, que també està processat. Els fets es remunten a l'agost del 2017 i el cos de la víctima, de 30 anys, no ha aparegut. L'octubre d'aquell any els Mossos d'Esquadra van detenir els processats després d'analitzar la informació i els posicionaments dels seus telèfons mòbils. Aquest serà el tercer judici per homicidi sense cadàver a Tarragona en sis anys, després del de Ramon Laso, condemnat per matar la dona i el cunyat, i el de Ramon Franch, sentenciat per la mort d'una veïna dels Pallaresos.

Els acusats són Joaquín F.C. i Bacari B.C., dos germans per part de mare. Una germana seva -també per part de mare- mantenia des de feia uns deu anys una relació sentimental amb la víctima, Diego P.R.. La parella tenia dos fills menors i, en el moment dels fets, ella estava embarassada d'un tercer fill.

L'any 2016, Diego va muntar juntament amb el seu cunyat Joaquín una plantació de marihuana al pàrquing d'un habitatge de la urbanització Mirador del Penedès, al municipi del Montmell (Baix Penedès). Joaquín residia ocasionalment en aquest domicili, situat al carrer de la Haia, i el sogre de la víctima, José M.S., també en feia ús.

Uns mesos abans de l'agost del 2017 va sorgir un conflicte entre ells perquè Joaquín volia que Diego sortís del negoci de la plantació de marihuana. El 9 d'agost del 2017, Diego va acudir a la casa i, en no trobar-hi a ningú, va trencar la porta del pàrquing de la plantació amb el propòsit de recuperar una part del material que hi tenien, sense aconseguir-ho. Joaquín li va manifestar per telèfon que això no li havia agradat i van quedar que es trobarien el 13 d'agost a la casa per aclarir-ho.

Diego va acudir a l'habitatge durant la tarda-nit del 13 d'agost del 2017 però, en no trobar-hi a ningú, va trencar al porta d'accés. Posteriorment, Joaquín va enviar-li missatges una altra vegada en els quals li manifestava el seu enuig. Tot això va fer, segons la fiscalia, que Joaquín i el seu germà Bacari -que mantenien una relació "estreta"- decidissin acabar amb la vida de Diego.

El 14 d'agost a la tarda Joaquín va trucar Diego a les 18:20 hores i el va citar a la casa del carrer de la Haia "per complir amb el propòsit d'acabar amb la seva vida". Mentre els dos germans es van desplaçar al Montmell, la víctima va agafar un bat de beisbol i va marxar de casa amb la seva furgoneta, segons l'escrit d'acusació.

L'homicidi i la desaparició del cadàver

La víctima es va trobar els dos acusats a l'habitatge i, segons la investigació, els dos homes el van atacar a cops i van acabar amb la seva vida. A continuació, els acusats es van desplaçar a la població d'Olivella (Garraf), on residia Bacari. Van anar-hi amb la furgoneta de Joaquín i amb la furgoneta de Diego, la qual van deixar abandonada unes hores en un carrer del municipi fins gairebé les tres de la matinada del 15 d'agost.

Després els acusats van recollir la furgoneta de la víctima, la van desplaçar a una pista forestal del terme municipal de Sant Cugat de Sesgarrigues (Alt Penedès) i li van calar foc, deixant-la completament calcinada. Segons la fiscalia, en algun lloc d'aquest recorregut van abandonar i ocultar el cadàver.

Arran de la investigació de la Unitat Territorial d'Investigació de la Regió Policial Metropolitana Sud dels Mossos d'Esquadra, el 7 d'octubre del 2017 el jutjat va decretar presó provisional, comunicada i sense fiança per als dos germans.

La policia també va apuntar cap al sogre de la víctima, José M.S., però la fiscalia en demana el sobreseïment provisional perquè considera que no hi ha prou indicis de la seva participació en els fets, ni que permetin situar-lo a la casa del carrer de la Haia en el moment del crim.

En un apunt, la fiscalia justifica que malgrat que l'anàlisi dels repetidors de telefonia ubica el sogre a la població del Montmell en unes hores properes als fets, la resta d'elements no sustenten "amb suficiència indiciària" la participació en la mort i desaparició de la víctima.

Penes de 17 anys de presó per homicidi i danys amb incendi

La fiscalia demana per als dos acusats una pena de 15 anys de presó per un suposat delicte d'homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat, i 2 anys més de presó per un suposat delicte de danys amb incendi per la crema de la furgoneta de la víctima.

En concepte d'indemnització, proposa que indemnitzin conjuntament i solidària cadascun dels tres fills menors de la víctima amb l'import de 120.000 euros; a la dona de la víctima i alhora germana seva, amb 90.000 euros, i a la mare del mort amb 50.000 euros.

D'altra banda, el ministeri públic demana que es dedueixi testimoni de l'existència de la plantació de marihuana a l'habitatge del carrer de la Haia, on ocasionalment residia Joaquín i del qual també feia ús José, perquè s'investigui la comissió d'un suposat delicte contra la salut pública.

Mig centenar de testimonis i perits

El judici està previst que es faci el mes vinent a l'Audiència de Tarragona, si la pandèmia no obliga a alterar el calendari. La tria del jurat popular s'ha programat pel 6 de novembre i l'inici de la vista oral, pel dia 9.

Com en la resta de judicis d'aquestes característiques, sense autòpsia del cadàver l'acusació se sustentarà en la reconstrucció dels fets que la policia va fer arran de la inspecció del domicili i dels vehicles i, en especial, del posicionament dels telèfons mòbils en els repetidors de la zona, així com els registres de trucades i missatges que es van intercanviar els implicats.

De cara al judici, la fiscalia ha proposat la declaració de 30 testimonis, entre els quals n'hi ha un de protegit i divuit que són agents dels Mossos d'Esquadra. També hi ha setze agents de la policia catalana citats com a perits per tal d'aportar informació sobre les mostres recollides a la casa on van succeir els fets i als domicilis i vehicles dels acusats, i sobre l'anàlisi de les dades de telefonia.

A més, en la prova documental hi ha nombrosos elements que quedaran a disposició del tribunal, entre els quals imatges de càmeres de seguretat o un informe sobre l'assistència a urgències de l'acusat Joaquín F.C., quatre dies després dels fets, per una lesió a la mà.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: