Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'acusat de llançar la parella daltabaix d'un tercer pis a Bonavista afronta 26 anys de presó

La defensa considera que no es poden demostrar els fets i assenyala que posteriorment la dona se'n va desdir

Imatge del portal de l'edifici situat al número 27 del carrer Dotze de Bonavista, a Tarragona, el 21 de gener del 2019 Imatge del portal de l'edifici situat al número 27 del carrer Dotze de Bonavista, a Tarragona, el 21 de gener del 2019 ROGER SEGURA / ARXIU / ACN
Successos ACN
Dimecres, 10 Juny 2020 15:33

La fiscalia i l'acusació particular demanen 26 anys de presó per temptativa d'assassinat per a l'home acusat de llançar la parella daltabaix d'un tercer pis al barri tarragoní de Bonavista. El cas es remunta al 21 de gener de l'any passat quan, segons les acusacions, l'acusat va clavar diverses ganivetades a la dona amb un ganivet de cuina i, quan ella va sortir al balcó per demanar auxili, ell la va agafar pels peus i la va llançar al carrer. La defensa, però, insisteix que no hi ha indicis ni testimonis directes dels fets i demana l'absolució. A més, sosté que la dona ha ofert diverses versions sobre el que va passar i que, posteriorment, se'n va desdir. L'Audiència de Tarragona jutjarà el cas entre dimarts i divendres vinents.

La víctima i l'acusat mantenien una relació de parella des de l'any 2008 i convivien en un domicili del carrer Dotze del barri de Bonavista, a Tarragona. Segons la fiscalia, cap a quarts de quatre del 21 de gener del 2019, quan l'home es trobava en una de les habitacions del domicili familiar "va començar a cridar a la dona que abaixés el volum de la música que aquesta estava escoltant".

A continuació, assegura que l'acusat, amb l'ànim de causar-li la mort o sent conscient que amb el seu comportament podria causar-li la mort, mentre li deia "filla de puta, t'he de matar", va anar a la cuina i va agafar un ganivet d'uns 30 centímetres de fulla. Es va abaronar sobre la dona i va fer-li un tall al costat esquerre del coll. Immediatament, afegeix el ministeri públic, va clavar-li tres punyalades a la zona del pit i una ganivetada a la cama esquerra.

Segons el fiscal, la víctima va intentar sortir al balcó per demanar ajuda, però l'acusat ho va impedir agafant-la del coll, i obligant-la a entrar de nou a l'habitació, mentre l'estrenyia amb les mans amb la finalitat d'asfixiar-la. La dona se'n va poder desfer i sortir al balcó per demanar ajuda, però ell la va enxampar, la va agafar pels peus, la va aixecar i la va llançar daltabaix.

Ràpidament, diversos vianants i treballadores d'una cafeteria propera la van atendre després que caigués al mig del carrer i van alertar el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que la va traslladar en ambulància a l'hospital. La dona va patir diverses ferides i la van haver d'operar. La fiscalia destaca que la fractura d'una vèrtebra la va posar en risc de quedar paraplègica.

En el moment dels fets, segons indica la fiscalia, la víctima patia un trastorn mental sever en forma de trastorn límit de la personalitat i trastorn neurològic pendent de filiació, a més d'un possible abús de cànnabis i benzodiazepines, que requereixen tractament psiquiàtric especialitzat.

Per la seva banda, afirma que l'acusat presenta un trastorn inespecífic de la personalitat, així com trets de personalitat antisocial i escassa empatia, sense que consti que tingués les capacitats afectades. A l'home el van detenir el mateix dia dels fets i el jutjat de violència sobre la dona en va decretar l'ingrés a presó.

La fiscalia i l'acusació particular demanen 26 anys de presó per un suposat delicte d'assassinat en grau de temptativa amb traïdoria i contra una persona "especialment vulnerable", i amb l'agreujant de parentiu. A més, demanen que l'home no pugui aproximar-se a menys de 1.000 metres ni comunicar-se amb la dona durant 30 anys. També, que la indemnitzi pels danys morals amb entre 30.000 i 60.000 euros, i amb l'import que estableixi el tribunal per les lesions i seqüeles.

La defensa subratlla que no hi ha indicis i que la dona ha donat versions contradictòries

Per contra, l'advocat del processat, Ramon Martínez, demana l'absolució de l'home perquè considera que no hi ha indicis prou concloents ni testimonis que puguin acreditar que l'home la va llançar daltabaix. A més, recorda que el processat sempre ho ha negat tot. En aquest sentit, apunta que l'únic testimoni directe -una menor de disset anys- "no podia precisar si ell l'havia empès o no, o si, al contrari, estava allà per evitar que caigués".

En l'escrit, la defensa també subratlla que la víctima va oferir diferents versions dels fets. L'endemà mateix, apunta, la dona va dir que "va ser ell qui la va agredir, agafant-la dels peus i llançant-la al balcó", mentre que en la declaració judicial que va oferir a l'hospital va manifestar que "ell la va agafar dels turmells, la va posar damunt la barana i agafant-li una mà la va soltar al buit, mentre ella cridava 'socors, socors, em vol matar'".

L'advocat també relata el testimoni d'alguns mossos que van intervenir aquell dia. Un d'ells va va declarar que a l'home se'l veia preocupat per ella i un altre mosso va explicar que la dona li havia dit que "el tall se l'havia fet ella i que s'havia tirat ella, perquè feia temps que té els seus fills retirats".

Ja al juliol, segons relata la defensa, la dona es va desdir dels fets davant el servei de psiquiatria de l'Institut Pere Mata de Reus. En concret, va dir que la denúncia era falsa, que volia que fessin un informe on constés que això era així i que tenia la intenció de renunciar al procediment judicial.

A l'octubre la dona va acudir al jutjat per fer-se enrere. L'acusació particular, però, va denunciar que la dona havia rebut pressions de la família de l'acusat i el jutjat va acabar declarant la nul·litat de la compareixença.

Martínez es queixa d'indefensió perquè li van denegar diverses diligències de prova, com ara una nova declaració de la dona i de la família de l'acusat per tal d'esclarir les presumptes pressions perquè retirés la denúncia. L'advocat recull en l'escrit que la pròpia mare de la dona va dir que desconeixia si havia rebut pressions per retirar la denúncia i que la filla li havia manifestat que s'havia llançat del balcó.

La defensa també indica que, abans dels fets, la dona havia ingressat voluntàriament al centre psiquiàtric i que "verbalitzava idees d'autòlisi". A més, detalla que l'octubre del 2015 un jutjat penal de Tarragona la va condemnar per un delicte de denúncia falsa i fals testimoni contra el processat. Aquell engany, apunta la defensa, va comportar que l'home passés 24 dies privat de llibertat.

El judici està previst que comenci dimarts a la secció quarta de l'Audiència de Tarragona i que s'acabi divendres. Hi ha més d'una trentena de persones citades a declarar: una vintena de testimonis i una dotzena de pèrits.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: