Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els Mossos fan servir la pistola elèctrica per reduir un veí d’Alcover que amenaçava de suïcidar-se

El cos fa ús d’aquest dispositiu per primer cop a la regió policial del Camp de Tarragona

Un mosso d'esquadra fent pràctiques amb la pistola elèctrica, coneguda com a Taser, en una comissaria, el passat 19 de juny del 2018 Un mosso d'esquadra fent pràctiques amb la pistola elèctrica, coneguda com a Taser, en una comissaria, el passat 19 de juny del 2018 LAURA FÍGULS / ACN
Successos ACN
Dimarts, 07 Mai 2019 07:28

Els Mossos d’Esquadra han fet servir la pistola elèctrica per primer cop a la regió policial del Camp de Tarragona per reduir i immobilitzar un home de 34 anys que amenaçava amb treure’s la vida a Alcover. Els fets van passar el 20 d’abril quan, cap a dos quarts de quatre de la matinada, la policia va rebre l’avís que un veí amb diverses malalties mentals diagnosticades havia anunciat la intenció de suïcidar-se. Els agents el van localitzar al carrer del Bisbe Barberà del municipi, però van haver d’extremar les precaucions perquè estava molt alterat i brandava una eina de fusteria amb una llarga fulla d’acer tallant. A més, duia una ampolla de vidre amb alcohol i presentava mostres evidents d’anar begut, mentre amenaçava que es tallaria el coll i que s’emportaria algú per davant.

En una ocasió anterior l’home ja va intentar agredir els agents i altres persones amb una arma blanca, i en el passat també li constaven diverses temptatives de suïcidi. Després d’intentar calmar-lo, un dels agents va haver de fer ús del Dispositiu Conductor d’Energia (DCE) que tenia assignat per evitar que l’home es lesionés a ell mateix o a altres persones. Abans de poder immobilitzar-lo i de traslladar-lo en ambulància cap a un centre psiquiàtric, va aconseguir fer-se un petit tall al coll.

Segons el Cos dels Mossos d’Esquadra, la utilització per primer cop a la regió policial del Camp de Tarragona de la pistola elèctrica, un dispositiu TASER X2, es va fer seguint el protocol establert. La normativa preveu l’enregistrament d’imatges i so des del moment que es procedeix al seu ús mitjançant una càmera fixada al pit de l’uniforme de l’agent.

Una eina a mig camí entre l’arma de foc i la defensa

En una entrevista amb l’ACN, el cap de la regió policial del Camp de Tarragona, l’intendent Ramon Chacón, explica que aquests dispositius són “una eina més” a mig camí entre l’arma de foc i la defensa reglamentària o la reducció amb les mans. L’intendent apunta que aquesta mena de dispositius s’acostumen a fer servir amb persones que es troben “fora de si” i que, en unes altres circumstàncies, per reduir-les caldrien “tres, quatre o cinc policies que poden generar lesions tant per uns com pels altres”.

Chacón detalla que la policia té tres requisits bàsics per fer servir les pistoles elèctriques: avisar el ciutadà que es farà ús del dispositiu contra ell, informar-lo que l’actuació quedarà enregistrada pel dispositiu personal de gravació i dur un desfibril·lador extern per garantir l'assistència mèdica a la persona contra qui s’hagi aplicat la descàrrega.

Els dispositius conductors d’energia de la policia catalana són d’un color groc cridaner perquè tant la ciutadania com els agents que intervinguin en l’actuació puguin identificar amb claredat que no s’està fent ús d’una arma de foc. Segons l’intendent, persones multireincidents o que es mostren agressives amb altres persones acostumen a deposar l’actitud quan el policia l’adverteix que en farà ús i desenfunda la pistola elèctrica.

Tots els moviments queden registrats en un programari encriptat

A més, Chacón subratlla que el sistema està “molt fiscalitzat” i que ofereix les màximes garanties al ciutadà. I és que totes les accions que es fan amb la pistola elèctrica -posar o treure el fiador, disparar o repetir la descàrrega- queden enregistrades en un programari encriptat que no es pot manipular. Cada vegada que fan ús del dispositiu, els Mossos fan un atestat que s’envia al jutjat i posen les imatges a disposició d’una comissió de vídeocontrol.

Les pistoles elèctriques es van començar a implantar a Catalunya el setembre passat amb l’objectiu de reduir el temps d'immobilització, garantir l'ús de la mínima força indispensable i reduir el patiment, tant de qui rep la descàrrega com dels mossos que intervenen en l'actuació. Les Taser les porten els caps de torn i els grups especialitzats que donen suport en l'àmbit de la seguretat ciutadana.

L’últim recurs en cas de necessitat extrema

El dispositiu transmet polsos elèctrics d'alt voltatge i baix amperatge que afecten les capacitats motores de qui rep la descàrrega i el paralitzen. Les Taser que incorporen els Mossos estan programades perquè facin una descàrrega d’un màxim de cinc segons. A partir d'aquí, el policia ha de tornar a prémer el gallet si els primers impulsos elèctrics no han estat suficients. Tot i que abasten fins a una distància de set metres i mig, la distància òptima perquè siguin efectives oscil·la entre els tres i els cinc.

Els Mossos d’Esquadra empren la pistola elèctrica com un element intermedi a l'hora de reduir un sospitós en un cos a cos quan la mediació, el diàleg i la negociació no han tingut efecte. Els policies fan servir les Taser davant d'una situació extrema de necessitat i gravetat que aconselli que l'actuació sigui ràpida per evitar mals majors. Per això, el cos forma els agents per usar-les com a últim recurs i seguint els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: