Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Investiguen una educadora de la llar d'infants del Morell per maltractament

La dona, acomiadada l'any passat, va ser detinguda dilluns i va quedar ahir en llibertat provisional

L'exeducadora va quedar ahir en llibertat després de declarar davant del jutge L'exeducadora va quedar ahir en llibertat després de declarar davant del jutge ACN
Successos Azahara Palomares / El Punt Avui
Dimecres, 24 Mai 2017 08:13

Una exeducadora de la llar d'infants municipal del Morell (Tarragonès) va ser detinguda dilluns a la tarda pels Mossos d'Esquadra per un presumpte cas de maltractaments a diversos infants d'entre zero i tres anys que han passat pel centre educatiu des de l'any 2008. La dona, de 32 anys i nacionalitat espanyola, va quedar ahir en llibertat provisional i està sent investigada pel jutjat d'instrucció 1 de Tarragona per uns presumptes delictes de vexacions, lesions, maltractaments i coaccions. El jutge, a més, li va imposar com a mesura cautelar la prohibició d'acostar-se a menys de cent metres del centre educatiu, així com la inhabilitació per a la realització de qualsevol tasca de cura de menors durant sis mesos, prorrogables.

La investigada va ser contractada per la llar d'infants municipal l'estiu del 2008 per fer tasques de suport durant dos mesos, però finalment el seu contracte es va anar prorrogant durant els cursos següents. A finals del 2015 va quedar suspesa de sou i feina mentre es tramitava un expedient disciplinari, i va ser acomiadada el 28 d'abril de l'any passat, decisió contra la qual l'exeducadora va recórrer i que està pendent de vista al jutjat social de Tarragona.

Familiar de l'alcalde

Malgrat que l'exeducadora és l'única investigada judicialment en el cas, els Mossos d'Esquadra, en les seves diligències, també mantenen com a investigades tres persones més per un presumpte delicte d'encobriment. Segons ha pogut saber El Punt Avui, aquests tres investigats serien l'alcalde del Morell, Pere Guinovart, la regidora d'Ensenyament durant el mandat passat, Montserrat Ibáñez Guinovart, i l'exdirectora de la llar d'infants.

Segons la resolució feta pública ahir pel jutge, de fet, també s'estaria investigant les condicions en què l'educadora hauria assolit el lloc de treball i si s'hauria produït alguna irregularitat, ja que la principal investigada manté una vinculació familiar amb l'exregidora d'Ensenyament. L'atestat policial que recull la interlocutòria judicial, a més, detalla que el govern municipal va ser coneixedor dels fets de manera repetida des del curs 2009/10, sense que es prengués cap mesura fins a finals del 2015, extrem que l'Ajuntament nega.

Tracte “agressiu”

Les presumptes males pràctiques s'haurien iniciat el curs 2008/09 i s'haurien anat repetint durant diversos cursos més, segons recull l'atestat policial citat pel jutge en la interlocutòria. Els Mossos d'Esquadra, de fet, durant la seva investigació han pres declaració a una desena de pares, i no descarten que, quan es faci públic el cas, es puguin multiplicar les denúncies.

Entre d'altres, l'educadora estaria acusada de tractar amb agressivitat els infants, amb accions com ara empènyer nadons contra el matalàs perquè dormissin, i obligar infants a menjar per la força. També es recullen casos d'insults, càstigs per fer-se a sobre les necessitats, o fins i tot explotar globus a la cara a un infant amb por dels sorolls. Un dels casos més greus és el trencament de clavícula d'un infant sota la seva custòdia.

L'atestat policial també recull que l'exeducadora i la seva parella –també denunciat– van seguir al municipi els pares d'un dels infants presumptament maltractats amb l'objectiu de coaccionar-los perquè no presentessin cap denúncia contra ella.

L'Ajuntament nega haver protegit la detinguda

L'Ajuntament del Morell va defensar que la seva actuació havia estat “transparent”, i va negar que s'hagués ocultat informació ni protegit cap “actitud inadmissible”. L'alcalde, Pere Guinovart, va negar ahir en declaracions a aquest diari que se'ls hagués informat dels fets en repetides ocasions des de l'any 2009, com sosté l'atestat policial. “Jo no en sabia res. Si ho sabia la regidora, a mi no se'm va comunicar”, va afirmar Guinovart, que ha declarat davant dels Mossos com a investigat per presumpte encobriment.

La reacció del govern local es va produir arran d'unes presumptes lesions a un infant a finals del 2015, per unes ferides al front. Llavors s'acabava de fer el relleu al capdavant de la regidoria d'Ensenyament, ara en mans del PSC.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: