Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

'Històries de Vida' per a persones grans del Tarragonès i el Baix Penedès

Els serveis d'atenció domiciliària (SAD) a la gent gran de L'Arc Serveis elaboren la 'Història de Vida', una guia oral i escrita de records per als seus usuaris

L'auxiliar d'infermeria, Carla Martínez Abadia, mostra una 'Història de Vida' L'auxiliar d'infermeria, Carla Martínez Abadia, mostra una 'Història de Vida' L'ARC SERVEIS
Salut Redacció Infocamp
Divendres, 05 Novembre 2021 10:06

L'esperança de vida suposa un creixement de la població de gent gran i això ens porta algunes malalties associades a l'envelliment, entre les quals hi ha demències tan comunes com l'Alzheimer. Per això, els cuidadors busquen noves eines que els ajudin a millorar l'assistència individualitzada a cada usuari al seu propi domicili. Una d'aquestes eines és 'La Història de vida', un instrument narrat que recull, -a través de converses amb les persones grans- , el relat de la història vital i les experiències d'aquella persona. Aquesta guia oral i escrita de records compromet a la persona en la seva pròpia identitat i permet treballar l'Atenció Centrada en la Persona (ACP), que ajuda a decidir com envellir amb dignitat i respecte.

L'Arc Serveis -servei d'ajuda domiciliària que treballa amb les persones grans, discapacitat i dependència al Baix Penedès i al Tarragonès- elabora 'La Història de vida' dels seus usuaris. Carla Martínez Abadia, -la “pubilla” de l'equip de 40 treballadores que formen L'Arc Serveis, auxiliar d'infermeria, animadora sociocultural i Segon Curs de Grau de Treball Social de la URV de Tarragona-, és l'encarregada d'elaborar la 'Història de Vida' del servei d'ajuda a domicili que treballa amb persones grans, amb discapacitat o amb dependència del Baix Penedès i del Tarragonès.

La importància de la 'Història de Vida'

Gràcies a la 'Història de vida' es poden conèixer aspectes de la biografia de cada usuari, els seus gustos, cançons, colors, àpats, les seves preferències personals i d'oci, sentiments, creences... Un instrument obert que pot modificar i canviar amb el temps i que s'arxiva en cas de fer-ne un ús terapèutic.
La gerent de L'Arc Serveis, Jerusalem Torra, recorda que “cada persona és diferent segons les seves experiències viscudes i això ens compromet a fer un model d'atenció que respecta la seva identitat i la seva manera de ser”. Aquesta eina també permet als professionals “accedir a la memòria emocional dels seus usuaris, configurant esdeveniments de la seva vida que ens ofereixen moltes dades a l'hora de treballar conductes, a vegades anòmales o negatives”, assenyala Torra.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: