Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La DOP Siurana participa en un estudi, pioner al món, sobre dieta mediterrània i fertilitat

En el projecte de recerca de l'Hospital de Sant Pau hi participen 750 dones voluntàries que es troben a l'espera de sotmetre's a fecundació in vitro

El projecte MEDITATE-IVF compta amb la col·laboració de les cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’oli de Catalunya El projecte MEDITATE-IVF compta amb la col·laboració de les cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’oli de Catalunya HOSPITAL STA CREU I SANT PAU
Salut Infocamp/ ACN
Dimecres, 29 Setembre 2021 07:17

L'Institut de Recerca de Sant Pau (IIB Sant Pau) ha començat un estudi per avaluar la relació entre dieta mediterrània i fertilitat en dones en edat reproductiva. Així, el projecte estudiarà com afecta la dieta mediterrània i els hàbits de vida saludable en l'èxit dels tractaments de fecundació in vitro. Amb tot, es pretén incrementar la possibilitat que dones en tractament de fecundació obtinguin millors resultats, al mateix temps que vetllar perquè el desenvolupament del fetus sigui més saludable. El projecte, pioner al món, també inclou l'exercici físic i petites dosis d'aspirina com a elements i comptarà amb 750 dones voluntàries que es troben a l'espera de sotmetre's a fecundació in vitro.

L'estudi dividirà les dones en tres grups a l'atzar. El primer grup comptarà amb un programa d'exercici físic i dieta mediterrània, que inclourà la ingesta d'oli d'oliva verge extra i altres mesures recomanades per experts en dietètica i nutrició. Per la seva banda, el segon grup rebrà un suplement de petites dosis d'aspirina i el tercer no rebrà cap de les dues intervencions i servirà com a grup control.

Segons explica la coinvestigadora principal de l'estudi a l'IIB Sant Pau, Mónica Cruz-Lemini, l'objectiu de tot plegat és augmentar la taxa de nadons vius, si bé, això està "molt relacionat" amb la disminució de complicacions durant l'embaràs, com la preclàmpsia o el baix pes al néixer, que s'ha vinculat amb un major risc de desenvolupar malalties cardiovasculars i metabòliques.

 

Una proposta arrelada al territori però amb beneficis globals

El projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Puigvert i de les cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’oli de Catalunya (DOP Oli del Baix Ebre Montsià, DOP Oli de l’Empordà, DOP Les Garrigues, DOP Siurana i DOP Oli Terra Alta) que contribueixen amb oli d’oliva verge extra de les seves respectives DOP per a l’estudi.

 

Diversos estudis, per exemple en salut cardiovascular, avalen ja els beneficis de l’oli d’oliva verge extra, especialment per les seves propietats antioxidants. “A casa nostra tenim la sort de disposar d’aquests olis de categoria superior i amb certificat d’origen i de qualitat. Afavorir el consum d’oli d’oliva verge extra protegeix la nostra salut però també la nostra tradició i cultura, contribuint a un territori sostenible”, afirma el Sr. Enric Dalmau, president de la DOP Les Garrigues i portaveu de les cinc Denominacions d’Origen Protegides d’oli de Catalunya. “La col·laboració en projectes com el que avui s’inicia refermen el nostre posicionament i compromís amb la salut i ens ajuden a difondre les qualitats i propietats d’aquest producte excepcional que tenim a Catalunya”, afegeix.

Possiblement els resultats d’aquest estudi evidenciaran la necessitat de canviar d’hàbits en les dones que se sotmetin a aquestes tècniques. Igualment, s’espera que l’estudi permeti identificar opcions terapèutiques per al futur relacionades amb l’èxit de la fecundació, la salut de la mare i el desenvolupament del fetus, o que serveixi de punt de partida per altres estudis relacionats amb la prevenció del risc cardiovascular en etapes posteriors de la vida. Com en tots els projectes de recerca, els resultats de l’estudi es publicaran i compartiran en l’entorn científic perquè tota la comunitat clínica i científica els tingui disponibles, aconseguint un impacte global.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: