Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les infermeres alerten de la falta de personal per atendre amb seguretat els pacients

El col·lectiu denuncia que en molts casos doblen torns i que les professionals estan "molt cansades i sobresaturades"

Imatge d'una infermera preparant una dosi de la vacuna Janssen a l'interior del bus del Banc de Sang a Alcanar Imatge d'una infermera preparant una dosi de la vacuna Janssen a l'interior del bus del Banc de Sang a Alcanar JORDI MARSAL / ACN
Salut ACN
Dimarts, 20 Juliol 2021 12:27

Els hospitals de la demarcació estan patint una alta càrrega assistencial, segons el Col·legi Oficial d'Infermeres de Tarragona (CODITA). "En altres contextos, a l'estiu, algunes unitats es podien tancar, cosa que permetia cobrir torns de vacances, però actualment hi ha unitats que s'han de mantenir obertes perquè estan plenes amb pacients molt complexes i fràgils, derivats dels retards i la desatenció durant la pandèmia", denuncia el col·lectiu. Assegura que moltes intervencions quirúrgiques s'estan mantenint per recuperar el retard de tot el que es va posposar per la covid-19. "Ara hem de sumar la cinquena onada de la covid-19; això suposa una pressió assistencial que ja és insostenible, perquè falten professionals", diuen.

Des de CODITA ja s'ha denunciat reiteradament la baixa ràtio d'infermeres per habitant al país. Apunten que a Catalunya hi ha 3 infermeres per cada 1.000 habitants, una de les més baixes de l'Estat. "Pitjor és si ho comparem amb Europa, on la mitja és de poc més de 8 infermers per cada 1.000 habitants; sabem que falten 23.000 infermeres a Catalunya", conclouen.

Per tot això, el Col·legi Oficial d'Infermeres de Tarragona denuncia que hi ha un dèficit estructural d'infermeres als hospitals per cobrir les necessitats "òptimes i segures" dels pacients.

A més, recorden que "l'atenció als pacients Covid necessita de més infermeres, ja que són pacients aïllats, que requereixen de cures específiques i de major temps d'atenció". "I això passa quan ens falta personal i quan necessitem temps per formar les infermeres d'hospital que fan feines d'una alta especialització ja sigui a Urgències, UCI, pediatria, oncologia, etc", afegeixen.

L'atenció al pacient Covid a Urgències

Segons el col·lectiu, "la situació a Urgències no és gens millor". L'atenció als pacients Covid a Urgències és dificultosa, perquè aquest pacients necessiten ser atesos en boxes separats -perquè poden ser positius i contagiar- i això afecta les altres urgències retardant la seva atenció".

Tot plegat, diuen des de CODITA que "deshumanitza la feina a Urgències perquè s'han d'atendre masses casos alhora, a vegades amb pics de fins a 400 visites diàries".

Crida de CODITA a la població i a les autoritats sanitàries

A partir d'aquí, el Col·legi d'Infermeres de Tarragona fa una crida a la població "perquè prengui consciència del difícil moment que estem vivim, amb una cinquena onada molt contagiosa, que està tensionant tot el sistema sanitari".

"Som conscients del cansament col·lectiu, però no podem abaixar la guàrdia”, afegeixen des del col·lectiu. Així, demana que els contactes estrets d'un positiu, malgrat tenir la doble pauta de vacunació, siguin curosos i disminueixin la seva interacció social i vigilin els seus símptomes "perquè poden ser portadors i anar infectant".

Igualment, CODITA demana a les autoritats sanitàries que les properes desescalades es facin més a poc a poc. "Tenim la impressió que costa tornar a posar en marxa les restriccions, en canvi, per desescalar, sempre correm", retreuen des del col·lectiu.

Finalment, conclouen que "malgrat la situació, les infermeres seguirem al costat de la població, atenent, curant i cuidant als nostres pacients".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: