Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una investigació de l'URV obre la porta a trobar fàrmacs més naturals per als pacients amb càncer

S'ha desenvolupat una tècnica per mantenir les propietats de components anticancerígens de baixa toxicitat

El cistus és un arbust que té un un alt contingut en flavonoides i polifenols El cistus és un arbust que té un un alt contingut en flavonoides i polifenols URV
Salut ACN
Dijous, 28 Mai 2020 00:11

Una recerca encapçalada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha creat un mètode que permet mantenir intactes en més del 90% dels casos les propietats de compostos biològics actius (BAC) com els polifenols i els flavonoides. Aquests compostos han demostrat tenir propietats anticancerígenes gràcies als components antioxidants, antiinflamatoris, antivirals, antimicrobians i immunomoduladors, i a més permeten evitar la toxicitat d'algunes teràpies oncològiques. Fins ara aquests components s’han utilitzat sobretot com a complements alimentaris, però la nova tècnica de la URV obre la porta a utilitzar-los per crear nous fàrmacs menys invasius. El resultats d’aquest estudi s’han publicat a la revista 'Scientific Reports'.

L’equip investigador, encapçalat per Marta Giamberini, del Departament d’Enginyeria Química de la URV, i Bartosz Tylkowski, d’Eurecat, va estudiar de quina manera diferents processos d’esterilització afectaven l’activitat dels BAC. Per fer-ho van fer una extracció sòlida-líquida del contingut en flavonoides i polifenols de Cistus, un arbust, i els van barrejar amb polímers biodegradables, “que s’utilitzen en medicina i són més respectuosos amb el medi ambient”. Un cop obtinguts, els van sotmetre a tres mètodes diferents d’esterilització, temperatura amb vapor, rajos gamma i filtració per membrana.

Els investigadors van observar que la metodologia més adient és l’esterilització amb vapor, ja que permetia mantenir intactes més del 90% de les propietats dels BAC. El pas següent va ser encapsular els compostos en un material fet del mateix polímer biodegradable. El revestiment de substàncies o medicaments és un procés cada vegada més utilitzat per protegir-ne les propietats de les condicions ambientals que poden alterar-les, com la llum, la humitat o l’oxigen, i a més permet alliberar de forma controlada la substància.

A banda, en experiments realitzats in vitro, els investigadors van observar com es comportaven els polifenols i els flavonoides encapsulats davant de glioblastomes, un tipus de càncer agressiu que s’origina al cervell o a la medul·la espinal, obtinguts directament de pacients operats. Segons s'indica des de la URV, els BAC van demostrar un “alt potencial anticancerigen” cap a aquests tumors, així com una “baixa toxicitat” en les línies cel·lulars no cancerígenes.

“Aquests resultats obren la possibilitat d’utilitzar teràpies oncològiques més naturals, tant en l’ús del material de les microcàpsules com en el medicament en si”, explica Giamberini, una línia de recerca en què aquest grup investigador està aprofundint. “A més, demostra que l’encapsulació de fàrmacs és eficient i té un alt potencial de créixer des del punt de vista farmacèutic”, apunta Bartosz Tylkowsky.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: