Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Patir una malaltia cardíaca o respiratòria crònica s'associa a una major incidència de covid-19 en adults

Un estudi de l'IDIAPJGol al Camp deTarragona analitza el risc d'infecció en majors de 50 anys en els primers mesos de pandèmia

Patir una malaltia cardíaca o respiratòria crònica s'associa a una major incidència de covid-19 en adults Patir una malaltia cardíaca o respiratòria crònica s'associa a una major incidència de covid-19 en adults ARXIU / INFOCAMP
Salut ACN
Dimecres, 20 Mai 2020 13:06

Patir una malaltia respiratòria o cardíaca prèvia són factors que augmenten el risc d'infecció per coronavirus confirmada amb una prova PCR en adults d'edat mitjana i grans. És una de les principals conclusions d'un estudi que han realitzat investigadors d'atenció primària de l'IDIAPJGol del Camp de Tarragona, amb la col·laboració de l'Hospital Joan XXIII. L'estudi, amb una base poblacional de 79.071 adults de dotze àrees bàsiques de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Tarragona, analitza els casos d'entre l'1 de març i el 30 d'abril amb l'objectiu de conèixer la incidència i el perfil de risc de patir covid-19 segons comorbiditat prèvia en adults amb més de 50 anys.

Els resultats de l'estudi també mostren que les persones vacunades de la grip la tardor anterior tenen un risc inferior de contagi de coronavirus, tot i que des de la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) assenyalen que cal més recerca per confirmar aquest factor.

Entre els casos confirmats de covid-19, les condicions prèvies més freqüents van ser la hipertensió (58,7%); malaltia cardíaca (33%); diabetis (26,9%) i obesitat (26,1%).

Amb tot, es detecta una major afectació en persones amb malaltia neurològica (com la demència o l'ictus), fibril·lació auricular, insuficiència renal crònica, malaltia cardíaca i malalties respiratòries.

Per contra, la hipertensió arterial, tot i ser la condició més comú entre la població adulta, no s'ha pogut relacionar amb un major risc ajustat.

La multi-comorbiditat va augmentar les taxes d'incidència, especialment en aquelles persones amb tres o més condicions, que van patir una afectació gairebé tres vegades superior a la que presenten persones amb una comorbiditat.

Les més elevades taxes d'afectació observades per a algunes comorbiditats com la malaltia neurològica o la fibril·lació auricular reflecteixen un perfil de risc relacionat amb l'alta incidència de la covid-19 entre persones grans i, especialment, en residències.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: