Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L’estudi d'immunitat diu que el 5,9% dels catalans i el 5% de tot l'Estat ha generat anticossos del coronavirus

A Catalunya, un 7,1% de la demarcació de Barcelona, el 2,5% de Girona, el 3,7% de Lleida, l'1,6% de Tarragona

Professionals del CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), en el moment d'extreure una mostra de sang amb una punxada al dit a una participant a l'estudi de seroprevalença del coronavirus a nivell estatal Professionals del CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), en el moment d'extreure una mostra de sang amb una punxada al dit a una participant a l'estudi de seroprevalença del coronavirus a nivell estatal LAURA FÍGULS / ACN
Salut ACN
Dijous, 14 Mai 2020 00:05

Un 5,9% dels catalans i un 5% de tot l’estat han generat anticossos del coronavirus. Segons els primers resultats de l’estudi de seroprevalença, un 7,1% de la població de la demarcació de Barcelona, un 2,5% de la de Girona, un 3,7 de la de Lleida i un 1,6 de la de Tarragona presenten anticossos contra la malaltia. L’estudi constata la prevalença d’anticossos és similar entre homes i dones i menor en nadons, nens i joves. També que a més simptomatologia major és la prevalença i que en els casos de pèrdua de l’olfacte, el percentatge s’eleva fins al 43%. La investigació també constata que un 26% dels positius són asimptomàtics i un 87% dels participants que han donat positiu en proves PCR, tenen anticossos.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, afirma que l’estudi constata que “no hi ha immunitat de grup” i que el pla de transició de manera asimètrica és d’adequat.

Les dades preliminars de l’estudi de seroprevalença constaten que només un 5,9% dels catalans i un 5% de mitjana a tot l’Estat han generat anticossos contra la covid-19. El document posa llum i dades als tests ràpids que s’han fet a 60.983 persones fruit d’una mostra representativa de població de tot el territori. En concret, a la província de Barcelona la prevalença és del 7,1%, del 2,5% a Girona, del 3,7% a Lleida i de l’1,6% a Tarragona.

Per comunitats autònomes, les xifres varien. Així, Ceuta, Murcia, Melilla, Astúries i les Canàries presenten unes prevalences inferiors al 2% mentre que Castella-la Manxa o Madrid superen el 10%.

La investigació, iniciada el 27 d’abril, mostra una immunitat similar en homes i dones però menors en nadons i nens. En infants de fins a un any, se situa en l’1,1% mentre, en els de fins a 5 anys del 2,2% i en els de fins a 9 anys, del 3%. També detalla que el 87% dels participants a qui s’ha fet una prova PCR amb resultat positiu presenten anticossos i que un 26% dels positius són asimptomàtics.

D’altra banda, l’estudi conclou que les persones que presenten entre 3 i 5 símptomes de la malaltia tenen una prevalença del 8%, els que en tenen més de 5 un 14,7% i que en aquells que han perdut l’olfacte, el percentatge s’eleva fins al 43%.

Els casos sospitosos

El document també fa un anàlisi provincial dels casos sospitosos amb tres o més símptomes o presència d’anòsmia (pèrdua de l’olfacte). En aquests casos, el percentatge de prevalença s’eleva al voltant del 20%. En el cas de Catalunya, un 12% a Girona, un 18,7% a Barcelona, un 14,6% a Tarragona i un 12,4 a Lleida. La Comunitat de Madrid i les Castelles també presenten percentatges del voltant del 19%.

“No hi ha immunitat de grup”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que el resultats confirmen el que preveien: “No hi ha immunitat de grup”. També ha dit que serviran per continuar afrontant la fase de desescalada però no preveuen fer-hi variacions perquè considera que constata que la decisió de fer-la de manera asimètrica era encertada. En aquest sentit, ha dit que amb les dades en mà és “més important que mai la responsabilitat individual”.

Una fotografia de la situació

La finalitat de l’estudi, dissenyat pel ministeri de Sanitat i l’Institut de Salut Carlos III en col•laboració amb l’INE i les CCAA, és estimar el percentatge de població que ha desenvolupat anticossos del coronavirus. La informació obtinguda tindrà un paper rellevant en la presa de decisions en la lluita contra la covid-19. Aquesta és la primera de les tres onades previstes fins a finals de juny de l’estudi, que rep el nom d’ENECovid19.

En aquesta primera etapa, amb una participació de prop del 75% de les persones contactades, s’han pres mostres de 60.983 persones, tot i que la previsió és arribar a entre 60.000 i 90.000 persones, d’aquí a unes sis setmanes. Hi han participat més de 1.400 centres de salut.

L’estudi d’immunitat va començar el 27 d’abril després de seleccionar 35.000 llars espanyoles amb l’objectiu que la mostra tingués participants de totes les edats i localitzacions geogràfiques.

Als participants, que hi col•laboren de manera voluntària, se’ls fa un breu qüestionari i un test ràpid per determinar anticossos en sang a través d’una punxada al dit. Per assegurar la fiabilitat dels resultats, s’obtenen de manera addicional mostres de sang per venopunsió d’aquells que han donat el seu consentiments. Les proves es realitzen a la pròpia llar o en un centre de salut.

Els resultats preliminars que s’han presentat, però, no inclouen la informació d’aquestes segones analítiques, que mesuren els anticossos a través d’un immunoassaig, perquè no es tenen els resultats de totes les CCAA.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: