Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les llistes d’espera al metge són el servei de salut pitjor valorat a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

L’Ajuntament del municipi ha realitzat enquestes a 500 veïns per realitzar una diagnosi per a la creació de noves polítiques en aquest àmbit

La presentació pública dels resultats de la consulta ciutadana sobre la salut al municipi La presentació pública dels resultats de la consulta ciutadana sobre la salut al municipi CEDIDA
Salut Redacció Infocamp
Dilluns, 11 Febrer 2019 13:23

Les llistes d’espera al metge són el servei pitjor valorat en l’àmbit de la Salut a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Aquesta és una de les dades que s’extreu de la consulta ciutadana que ha realitzat l’Ajuntament del municipi a través d’enquestes telefòniques. A més, l’estudi també conclou que, en termes generals, la població de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té poques limitacions físiques o sensorials, com també poques malalties cròniques, per tant, la majoria tenen hàbits de vida saludables i molt apunten tenir una bona qualitat d’habitatge, amb bons ingressos mensuals. L’objectiu d’aquesta consulta és realitzar una diagnosi sobre la Salut al municipi per poder determinar quines polítiques s’han de prioritzar.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha realitzat enquestes a 500 veïns empadronats al municipi, de 16 anys o més, amb l’objectiu d’identificar els determinants socials (com les condicions socioeconòmiques, laborals, culturals i ambientals) que influeixen en la salut i la seva percepció com a base per a la implementació de noves polítiques en aquest àmbit. En termes generals, la població consultada del municipi destaca principalment per tenir una bona percepció de la salut i per ser una població amb poques limitacions físiques o sensorials i amb poca incidència de malalties cròniques, tot i que cal puntualitzar que les llistes d’espera al metge són el servei pitjor valorat.

Conclusions positives

El municipi destaca per tenir uns hàbits i estils de vida bons i saludables. En aquest sentit, la població és majoritàriament activa, té una alimentació variada i saludable i un consum no regular d’alcohol, no és fumadora i no acostuma a prendre altres substàncies com tranquil•litzants, o pastilles per dormir, marihuana o haixix.

Respecte a la situació laboral, es reflecteix que la majoria de la gent està ocupada, seguit dels que estan jubilats –el percentatge d’aturats, entre els enquestats, és del 5,5%–. En aquesta línia, destaca que gran part de les llars indiquen tenir una bona qualitat de l’habitatge, amb una major proporció de famílies amb ingressos mensuals superiors als 2.400 euros que inferiors als 1.800 euros. Es valoren positivament els aspectes i serveis avaluats del municipi, tot i que la majoria de la població es considera poc participativa.

Aspectes negatius

Tot i que no és amb percentatges elevats, del total de les persones entrevistades, un 7% manifesta tenir alguna limitació física o sensorial, majoritàriament relatives a la mobilitat o limitacions greus a la vista. Un 13% d’aquestes persones amb alguna limitació declara no tenir ajuda i necessitar-la; mentre que un 40% diu que no disposa d’ajuda, però que de moment tampoc la necessita.

Respecte al col·lectiu amb pitjor nivell d’activitat física i esportiva i una alimentació menys variada i saludable són principalment els joves (estudiants o ocupats) amb nivell alt d’estudis i d’ingressos a la llar. Quant al consum d’alcohol, les conductes de risc es detecten en bevedors de caps de setmana, principalment entre els homes amb un nivell alt d’ingressos. Pel que fa al consum d’altres substàncies, cal destacar el consum de tranquil·litzants o pastilles per dormir entre les dones majors de 51 anys, amb nivells d’estudis i d’ingressos a la llar baixos.

Altres dades destacades són que el 13% de la població viu sola i que un 4% disposa d’uns ingressos totals de la llar inferiors o iguals a 600 euros. 

La Taula de Salut Comunitària es constituirà el pròxim 19 de febrer

Amb aquesta “radiografia” de l’estat de salut i la qualitat de vida de la població de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la Regidoria de Salut i l’Àrea de Salut Bàsica (ABS) de Vandellòs-L’Hospitalet tenen previst constituir la Taula de Salut Comunitària, el pròxim dimarts 19 de febrer.

“La idea és crear un espai de trobada i de debat de professionals del sector, entitats locals i veïns interessats en aquest àmbit i que aquestes persones es reuneixin cada trimestre per abordar les necessitats existents i per plantejar accions encaminades a la millora de la salut i al benestar de la població des de diferents vessants”, ha explicat la regidora de Salut, Celia Ruiz, que juntament amb la representant de l’ABS coordinarà les dues taules que es constituiran en concret. Una de les taules estarà integrada per tècnics i valorarà quines polítiques es podran implementar tenint en compte els recursos i les competències municipals; i una altra formada per la ciutadania. “En aquest projecte la col·laboració i la corresponsabilitat són factors clau, perquè es tracta de sumar sinergies, recursos i programes per assolir un major grau de penetració en la promoció de la salut”, ha afegit la regidora.

Els resultats de l’enquesta de salut a la població es poden consultar en aquest enllaç.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: