Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El control parental i el treball comunitari, claus per reduir les addicions entre els adolescents

El 2n Workshop Internacional Planet Youth aplega més d’un centenar de professionals a Tarragona

La directora d'investigació i fundadora del Centre Islandès de recerca i Anàlisi social (ICSRA), Inga Dóra Sigfúsdóttir, durant la seva intervenció al 2n Workshop Internacional Planet Youth, a Tarragona La directora d'investigació i fundadora del Centre Islandès de recerca i Anàlisi social (ICSRA), Inga Dóra Sigfúsdóttir, durant la seva intervenció al 2n Workshop Internacional Planet Youth, a Tarragona ROGER SEGURA / ACN
Salut ACN
Dimarts, 17 abril 2018 16:14

Més d’un centenar d’especialistes internacionals en matèria de prevenció de les addicions entre els adolescents participen aquest dimarts i dimecres a Tarragona en un seminari internacional. Els impulsors de Planet Youth, una iniciativa engegada a finals dels noranta a Islàndia, han presentat les estratègies que han permès promoure entorns saludables i reduir dràsticament els consums d’alcohol, tabac i cànnabis en la població juvenil. La directora d'investigació i fundadora del Centre Islandès de recerca i Anàlisi social (ICSRA), Inga Dóra Sigfúsdóttir, ha subratllat la importància de treballar de forma integral, a tots nivells de la societat, per assolir l’objectiu. En aquest sentit, la supervisió parental, passar més temps compartit en família i conèixer l’entorn i les amistats dels joves, s’erigeixen com els factors clau per mantenir les addicions a ratlla. L’estratègia passa, també, per evitar la iniciació en els consums. Com a exemple dels bons resultats del treball a Islàndia, el 2013 un 5% dels adolescents reconeixien haver-se emborratxat en els darrers 30 dies, mentre que el 1998 la xifra havia assolit un preocupant 42%.

La directora d'investigació i fundadora de l’ICSRA, Inga Dóra Sigfúsdóttir, ha explicat que el seu projecte no se centra en “alliçonar” els joves sobre els perjudicis de les drogues. “Ells són llestos i ho saben. Cal crear circumstàncies on no els calgui ni vulguin consumir-les i vegin que tenen altres coses divertides a fer. Fer activitats juvenils o participacions esportives són un factor clau de protecció”, ha explicat.

La família també esdevé un element indispensable per evitar l’inici de les addicions. El suport emocional, la coneixença de l’entorn dels fills –els seus amics i els espais que freqüenten- i la quantitat de temps que passen plegats contribueixen a reduir els riscos. “No importa què facis amb ells, però els pares han d’invertir en els interessos dels seus fills i mostrar-hi interès”, ha assenyalat.

En la mateixa línia, un altre dels directors de l’ICSRA, Alfgeir Logi Kristjansson, ha destacat que un infant “que té una relació sòlida amb la família, un bon suport emocional, se’l supervisa bé, té bons amics, coses interessants a fer i se sent bé a l’escola és molt poc probable que s’iniciï en el consum de drogues.

L’experiència de Tarragona

Durant la jornada, la ciutat de Tarragona també exposarà el seu treball en aquesta matèria. En aquest sentit, l’any 2015 va implantar el pla pilot Planet Youth i va fer una enquesta a més de 2.500 adolescents d’entre 15 i 16 anys, la major aportació de dades a Europa amb una mostra gairebé del 100%, segons la tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Ana Santos. A més d'avaluar les tendències de consum de tabac, alcohol i diferents drogues, l’enquesta també vinculava l'impacte de factors de protecció com l'atenció dels pares i la influència dels amics, els professors o l'esport.

Actualment, el Servei de Prevenció de les Addiccions de l’àrea de Serveis a la Persona de l’Ajuntament està tirant endavant el Planet Youth amb una experiència pilot que es desenvolupa de forma coordinada amb els diferents departaments municipals per tal d’organitzar fòrums consultius als diferents centres cívics dels barris sobre aquesta temàtica. De la mateixa manera, col·laboren els centres escolars, les AMPAs i altres entitats com el Col·legi de Farmacèutics, el Col·legi de Metges, el de Psicòlegs, la Fundació Smart City, la Fundació Jocs Mediterranis 2018, Assesora'tgna o Komando Nits Q, segons ha recordat la tinent d’alcalde Begoña Floria.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: