Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Vendrell, primer hospital català que incorpora la cirurgia assistida per ordinador en pròtesi de genoll

El Dr. Carles Esteve aplica el sistema BrainLab, que a l'Estat només utilitzava l'Hospital de Manises (València)

El programa dona totes les indicacions necessàries perquè els cirurgians facin la seva feina amb el mínim marge d’error El programa dona totes les indicacions necessàries perquè els cirurgians facin la seva feina amb el mínim marge d’error CEDIDA
Salut Redacció Infocamp
Divendres, 09 Març 2018 17:11

L’Hospital del Vendrell, de la mà del cap del servei de Traumatologia, el doctor Carles Esteve, ha incorporat aquest 2018 la tècnica de la cirurgia assistida per ordinador en les intervencions de pròtesi de genoll. Es tracta d’un avenç que permet assolir una gran precisió en la correcta col·locació de l’implant i alhora disposar de dades a temps real que possibiliten dur a terme amb exactitud el pla preoperatori establert per l’equip de cirurgians. En l’actualitat, l’Hospital del Vendrell realitza unes 160 d’aquestes operacions a l’any, intervencions que ara experimenten un important salt de qualitat tant per als professionals que les realitzen com per als pacients.

El Dr. Carles Esteve, incorporat al centre penedesenc ara farà un any procedent de l'Hospital Joan XXIII, disposa de més d’una dècada d’experiència en l’aplicació de la cirurgia assistida per ordinador en operacions de pròtesi de genoll. És per això que aquest 2018 el centre de la Xarxa de Santa Tecla ha incorporat aquesta tècnica en els seus procediments, amb l’objectiu de millorar el servei ofert a la seva població de referència.

Un sistema més precís

"Al Vendrell disposem de la darrera tecnologia de BraiLab, una firma alemanya que des de fa molt de temps es dedica exclusivament al tema de la navegació (assistència per ordinador) en cirurgia ortopèdica", apunta el doctor Esteve. "Aquest darrer software aporta la màxima precisió a l’hora de fer la intervenció quirúrgica i d’alinear els eixos mecànics per corregir malformacions".

Com a gran novetat, a més, permet provar també amb dades objectives el comportament de l’articulació i el seu teixit tou (lligaments, músculs i tendons) un cop col·locada la pròtesi. Esteve destaca que "això és una gran garantia perquè el pacient operat pugui portar una vida confortable durant molts anys". De fet, l’ordinador que assisteix la cirurgia aporta la màxima precisió i alhora t’informa en tot moment de com està anant la intervenció, sent una complement perfecte a la pròpia experiència del cirurgià.

Com funciona?

Una operació de pròtesi de genoll no deixa de ser una qüestió mecànica, ja que bàsicament tracta de substituir les parts dels ossos danyades per noves estructures artificials que funcionin correctament. La clau de l’èxit en aquest tipus d’intervenció està en l’anàlisi prèvia de cada cas i en la correcte col·locació de l’implant segons l’estudi preoperatori. És en aquest aspecte on la cirurgia assistida per ordinador és de gran ajuda, ja que, amb sistema de guies virtuals elaborades a partir d’unes dades que sol·licita el mateix software, el programa dóna totes les indicacions necessàries perquè els cirurgians facin la seva feina amb el mínim marge d’error.

Per tal de ‘dibuixar’ aquestes guies virtuals, l’ordinador demana una sèrie de punts de referència a diferents part de l’articulació -part inferior del fèmur i part superior de la tíbia- que els professionals sanitaris introdueixen al sistema amb l’ajuda d’un punter. El software determina també amb precisió mil·limètrica les correccions que cal fer a l’extremitat per alinear-la perfectament. Un cop iniciada la intervenció, el sistema a més informa en tot moment sobre l’evolució del procés operatori, corregeix possibles desviacions i permet avaluar de manera objectiva el comportament del genoll (estabilitat, força i grau de flexió) un cop realitzada la intervenció.

L'Hospital del Vendrell, pioner a Catalunya

 

El doctor Carles Esteve és un gran defensor d’aquesta tecnologia que s’aplica molt a països com Alemanya i als Estats Units amb resultats molt notables. A l’Estat espanyol, l’Hospital del Vendrell és el segon centre que aplica aquest darrer sistema de BrainLab després de l’Hospital de Manises (València), on actualment cada any es duen a terme unes 500 cirurgies anuals amb aquesta tècnica.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: