Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Prop de 250 persones moren cada any per càncer de còlon i recte a la demarcació

El programa de detecció precoç de càncer de còlon ajuda a reduir i detectar els casos per prevenir la mortalitat/ Amb la iniciació del programa al Baix Penedès les 10 comarques del Camp i l’Ebre queden cobertes d’aquest servei

Presentació aquest divendres de la iniciació del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte al Baix Penedès Presentació aquest divendres de la iniciació del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte al Baix Penedès CEDIDA
Salut Laia Molné
Divendres, 02 Febrer 2018 13:43

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Catalunya s’activa aquest mes de gener al Baix Penedès, última comarca de la demarcació de Tarragona que quedava per cobrir. En total, més de 19.000 persones dels municipis adherits al Baix Penedès rebran, cada dos anys, invitacions per correu ordinari a realitzar-se una prova per detectar un possible cas de càncer de còlon. El nombre de convocats augmentarà a un total d’unes 182.000 persones a tota la demarcació. L'objectiu final és reduir la mortalitat per càncer de còlon i recte, que és d’unes 250 defuncions anuals a la demarcació, així com la seva incidència, de més de 750 nous casos cada any.

Aquest tipus de càncer és fàcilment combatible si s’agafa en una fase primària, per això l’activació d’aquest programa significa la detecció i moltes vegades la prevenció de la malaltia. A més, tot i que el càncer de mama i de pròstata afecten en gran quantitat a cadascun dels sexes que el pateixen, el càncer de còlon i recte afecta, en total, a més quantitat de la població, ja que la poden patir tant homes com dones. El director de la Fundació Lliga per la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA), Jaume Galceran, ha remarcat la importància d’adherir-se al programa, ja que la detecció del càncer de còlon és “més eficaç i eficients que, per exemple, el de mama”.

Com es pot participar?

Totes les persones residents al Baix Penedès d’entre 50 i 69 anys rebran una carta d’invitació al programa. Aquells que desitgin participar hauran d’anar al seu Centre o consultori d’Atenció Primària (CAP) a buscar el “kit” per recollir la femta de mostra i tornaran el “kit” al mateix CAP. Les proves s’analitzaran i en cas de donar positiu la persona en qüestió serà citada a la consulta d’infermeria per avaluar la necessitat de fer-se una colonoscòpia. En cas positiu, la prova es realitza a la Unitat d’Endoscòpia de l’Hospital del Vendrell i si és detectes un càncer, aquest seria tractat de manera immediata.

Es calcula que, només al Baix Penedès, es realitzaran unes 300 colonoscòpies anuals i es detectaran uns 25 casos de càncer de còlon. El director de l’Hospital del Vendrell, Josep Mercader, subratlla la importància d’acceptar la invitació a aquesta prova, perquè aquest programa augmenta positivament “les possibilitats de supervivència” davant d’un càncer d’aquestes característiques.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: