Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Llistes d'espera de més de 13.000 persones per visitar-se amb l'especialista a Joan XXIII

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona també alerta que les llistes d'espera diagnòstiques i quirúrgiques són el problema que més afecta al pacient

Mobilització sota el lema "Les llistes d'espera maten", aquest dijous, al vestíbul de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona Mobilització sota el lema "Les llistes d'espera maten", aquest dijous, al vestíbul de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona CEDIDA
Salut Redacció Infocamp
Divendres, 26 Gener 2018 07:56

L'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona va tancar l'any 2017 amb 13.290 pacients pendents de realitzar la primera visita amb l'especialista, segons dades del CatSalut. Les consultes que pateixen un major temps d'espera són les de l'Al·lèrgia amb 159 dies de cua, Neurologia amb 122 dies i Dermatologia, amb una mitjana de 138 dies per ser atès. Tot i les xifres, el que més preocupa al Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Púlbica de Tarragona -integrat per sindicats, treballadors i col·lectius-, són les llistes d’espera, tant diagnòstiques com quirúrgiques: "Són el principal problema del sistema sanitari actual i les que més mal produeixen al pacient". Els treballadors també recorden que cal afegir que "tenim una “llista oculta” que comença amb la consulta al metge de capçalera per un problema de salut mentre es diagnostica i deriva a l’especialista".

Intervencions quirúrgiques

Catalunya encapçala el rànquing a l’espera d’intervencions quirúrgiques amb 157.000 persones a juny de 2017. A la demarcació de Tarragona concretament, a l’Hospital Joan XXIII, hi havia 5190 pacients en espera IQ a juny de 2017, amb un total de fora de garantia de 811 pacients. D'aquests, el 20% espera més de 6 mesos a ser intervingut. El Grup també recorda que el març de 2017 el Joan XXIII "era el segon hospital de Catalunya amb més llista d’espera".

Llistes d'espera diagnòstiques

Respecte a les llistes d’espera diagnòstiques, el temps mitjà d’espera de 138 dies de mitja a tota Catalunya, segons el col·lectiu de treballadors, que alerten que "totes aquestes xifres són greus e impliquen greus danys potencials, podent dur a terme la mort de la persona mentre espera a ser atesa".

Per al Grup de Treball, les solucions per afrontar el problema passen per prendre mesures "de sentit comú", però lamenten que "topem amb interessos particulars que estan força instaurats dins de l’Administració pública sanitària". En primer lloc aposten per a l'utilització al 100 per 100 dels recursos existents en el sistema públic: quiròfans, alta tecnologia i consultes; traient-los el màxim rendiment fent-los funcionar com a mínim de 8 a 21h: "No podem permetre que un recurs valuós com el PET-Tac sols s’utilitzi en un horari de 7 hores".

Obrir a les tardes

D'altra banda, l'entitat proposa la creació d’un torn de tarda en els hospitals en les categories necessàries: consultes externes, quiròfans, proves diagnòstiques. També consideren que s'han de suprimir "les peonades", el personal que cobra hores extres fora del seu torn i que implica la no creació de torns estables i el no accés d’altres professionals.

També consideren que hi ha d'haver "incompatibilitat absoluta" de treball públic-privat "que pot fomentar contaminació de casos públics que poden ser captats per a la sanitat privada", denuncia el col·lectiu, que vol evitar l’ús de la base pública a favor de l’ús particular i privat. Per això són partidaris de la supressió dels concerts amb centres privats i això implica, diuen, la derogació de l’ article 90 de la Llei General de Sanitat.

D'altres mesures proposades pel Grup són l'assignació automàtica i entrega d’un codi d’accés al pacient en el moment de la decisió clínica de petició de prova diagnòstica o intervenció que permeti l’accés al seguiment del seu cas, així com la "transparència absoluta" i accés senzill a totes les dades referents a activitats, qualitat, despesa, adjudicació del sistema d’atenció sanitària de cada pacient.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: