Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un estudi revela que el 20% de les persones que realitzen exercici físic porta una dieta inadequada

Farmacèutics de la demarcació de Tarragona van enquestar 200 persones el 2017 amb l’objectiu de recollir informació sobre la situació nutricional i la pràctica d’activitat física

Imatge d'una marxa a Tarragona Imatge d'una marxa a Tarragona CEDIDA
Salut Redacció Infocamp
Divendres, 26 Gener 2018 12:06

Un estudi sobre educació nutricional en l’activitat física efectuat a partir de 200 enquestes realitzades per farmacèutics de la demarcació de Tarragona entre els mesos d’abril, maig i juny de 2017 conclou que el 20,3% de les persones que realitza activitat física porta una dieta inadequada. L’estudi s’emmarca en la campanya 'Plenufar 6' de la nova edició del Pla d’Educació nutricional pel Farmacèutic (Plenufar). Els seus objectius van ser formar les persones que realitzen algun tipus d’activitat o exercici físic per dur a terme una adequada alimentació, així com recollir informació sobre la situació nutricional i la pràctica d’activitat física d’aquest grup de població.

Pel que fa a hàbits alimentaris i activitat física, a partir de les enquestes realitzades a la demarcació, s’ha conclòs que la qualitat de la dieta dels qui realitzen activitat física va ser adequada en un 13,1% dels participants, moderadament adequada en un 66,6% i inadequada en un 20,3%. La puntuació mitjana de la dieta correspondria a un 7,5% sobre 10. El 54,1% dels enquestats va afirmar consumir fruita 2 o més vegades al dia, mentre que un 41,6%, consumia verdures o amanides 2 o més vegades al dia. El 38,5,% dels participants va afirmar consumir carn menys de 4 vegades a la setmana, mentre que només un 18,7% consumia peix més de 4 vegades a la setmana. El 86,9% dels enquestats consumia begudes ensucrades menys de 4 vegades a la setmana.

El perfil dels enquestats es distribueix al 50% entre homes i dones amb una mitjana de 44,7 anys, amb estudis universitaris o superiors (48,9%), que passa 4,8 hores al dia assegut/da i dorm una mitjana de 7 hores, en un 68,2% dels casos no tenia cap malaltia crònica. Altres conclusions rellevants indiquen que el 63,1 d’homes i dones enquestats mai havien fumat i el 25,5% eren exfumadors. El 62% prenien suplements o ajudes ergogèniques, sent els multivitamínics (29,6%), les barretes energètiques (16,1%) i el magnesi (13%) els més consumits. Un 13,9% va afirmar tenir algun tipus d'intolerància alimentària, sent la intolerància a la lactosa la més freqüent (6,2%). Finalment, l’11,4% dels individus percebien la seva salut com a dolenta o regular enfront del 42,7% que la consideraven bona, 32,9% molt bona i 13% excel•lent.

Aquest estudi és una iniciativa del Consejo general de farmacéuticos a través de la seva vocalia d’alimentació, i en col·laboració amb el Col·legi oficial de farmacèutics de Tarragona (COFT). La vocal d’Alimentació del COFT, Neus Valveny, explica que l’estudi ‘sobretot es va tractar de formar en hàbits alimentaris recomanables a totes aquestes persones que realitzen algun tipus d’activitat física, dels de joves que corren cada dia fins a les persones que surten a passejar’. Per la seva banda, el president del COFT, Joaquim Nolla, valora positivament aquesta campanya: ‘Aquest pla d’educació nutricional ha facilitat al farmacèutic – l’agent de salut més proper al ciutadà- la possibilitat de contribuir a informar i educar en matèria d’alimentació a totes aquelles persones que realitzen activitat física i van a la farmàcia buscant assessorament’.

Publicitat